Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟΒ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Η αύξηση της εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων στόχος του «ψηφιακού μετασχηματισμού»

Την προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» να αυξήσει την εκμετάλλευση των μεταλλωρύχων και την κλοπή του πλούτου της περιοχής μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεταλλείων Κασσάνδρας σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Μεταλλείων Κασσάνδρας του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πληθώρα δημοσιευμάτων, με φανταχτερούς τίτλους για τα κοινωνικά και εργασιακά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεταλλείων Κασσάνδρας. Παράλληλα, η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» με ρεσιτάλ ενημερώσεων και απειλών στους εργαζόμενους προσπαθεί να τους πείσει για τα θετικά του λεγόμενου «pbe (gps)» με το επιχείρημα πως θα εφαρμοστεί μόνο για λόγους ασφαλείας.

«Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η "Ελληνικός Χρυσός" επιδιώκει πολλαπλά οφέλη μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό», τονίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως η αξιοποίηση των νέων, ψηφιακών «εργαλείων» γίνεται με σκοπό την ένταση της πολύπλευρης εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων με την εντατικοποίηση της εργασίας.

Ενας τρόπος, όπως σημειώνεται, είναι ο διαχωρισμός του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» στοχεύοντας στην εντατικοποίηση, στην παράταση του ωραρίου και στη μείωση των αποδοχών.

Μάλιστα, αναφέρεται η ψηφισμένη από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου Οδηγία της ΕΕ που ήρθε στο προσκήνιο με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη: «Ο εργαζόμενος θα είναι διαθέσιμος στον χώρο εργασίας, αλλά ο χρόνος κατά τον οποίο δεν εκτελεί εργασία δεν θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας».

Επίσης, η ΚΟ Μεταλλείων Κασσάνδρας αναφέρει πως δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αίτηση ένταξης της επένδυσης των Σκουριών στο Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα από τα βασικά του κριτήρια να αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το νέο υπερμνημόνιο για τον λαό, που μοιράζει "ζεστό" χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, καλώντας τον λαό να πληρώσει τον λογαριασμό μέσα από τους φόρους του, με νέα μέτρα λιτότητας και επίθεση στα εργασιακά του δικαιώματα. Διπλά χαμένος ο λαός, πολλαπλά τα οφέλη για τους επενδυτές», τονίζει η ανακοίνωση, και προσθέτει πως όλη αυτή η τεράστια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για μια φιλολαϊκή εξορυκτική δραστηριότητα που θα είχε στο προσκήνιο την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία των κατοίκων της περιοχής και γενικά τις ανάγκες της κοινωνίας, εμπόδιο στην οποία είναι «ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που έχει ως σκοπό μόνο το κέρδος, θυσιάζοντας τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ανακληθούν οι απολύσεις στην «Ελληνικός Χρυσός»(2023-09-27 00:00:00.0)
Νέες απολύσεις συνδικαλιστών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας(2023-09-14 00:00:00.0)
Κανένας εργάτης απολυμένος, το μήνυμα των μεταλλωρύχων(2022-09-20 00:00:00.0)
Υπόθεση όλων να μη μείνουν χωρίς δουλειά οι 92 εργαζόμενοι(2022-09-13 00:00:00.0)
Στη μάχη ενάντια στις αιφνιδιαστικές απολύσεις(2022-09-10 00:00:00.0)
Τεταμένο ξανά το κλίμα στο Στρατώνι Χαλκιδικής(2015-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ