Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαίζει τα νοικοκυριά την ώρα που οι λογαριασμοί «εκτοξεύονται»

Διαπιστώσεις για τα μάτια του κόσμου από τη ΡΑΕ, που μιλάει για «παραπλανητικές αναφορές» από τις εταιρείες, λες και αυτό είναι το πρόβλημα των καταναλωτών, που θα πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους από τον Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Συνεχίζει τον εμπαιγμό η κυβέρνηση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, μία μέρα μετά την οριστικοποίηση των χρεώσεων του ρεύματος από τους προμηθευτές Ενέργειας και την αποκάλυψη ενός μηχανισμού τιμολόγησης (η περιβόητη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής) που εκτινάσσει το κόστος ακόμα πιο ψηλά και οδηγεί σε ένταση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του έκανε λόγο για δέσμευση της κυβέρνησης στη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Χρήματα τα οποία προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα νοικοκυριά, στα οποία επιστρέφεται ένα μικρό μέρος από όσα έχουν πληρώσει σε άμεση και έμμεση φορολογία, αλλά και για τους φόρους της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Επιδοτήσεις - ψίχουλα με τη μορφή των λεγόμενων pass, όταν την ίδια στιγμή τα τιμολόγια έχουν εκτοξευθεί ακόμα και κατά 900% και οι επόμενοι λογαριασμοί του Σεπτέμβρη αναμένονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι παρά τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

«Ανακοινώσαμε», είπε, «μόνο για τον Αύγουστο επιδοτήσεις που φθάνουν το 1,136 δισ. ευρώ ακριβώς για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Βασική μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα μέσα από τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και ένα έμμεσο πλαφόν στη λιανική, όπου απορροφούμε το 90% των ανατιμήσεων», εξήγησε.

Μόνο που η επιβολή του πλαφόν την περασμένη Παρασκευή οδήγησε σε νέα αύξηση της τιμολόγησης από τις εταιρείες, αφού ενσωμάτωσαν και τις πάγιες χρεώσεις στη χρέωση ή όσες είχαν πάγιο κάτω από 5 ευρώ το ανέβασαν στο όριο που έθεσε η κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του υπουργού συμπληρώθηκαν και από τις γνωστές αναφορές περί «της χειρότερης ενεργειακής κρίσης από το '70 και μετά», κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικές αιτίες, που είναι η λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση», η πολιτική της απολιγνιτοποίησης και του χρηματιστηρίου Ενέργειας και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι «καταργείται για ένα έτος τουλάχιστον η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν υποχρεωτικά τους καταναλωτές τους για τις τιμές του επόμενου μήνα». Ομως, όπως είναι γνωστό, η ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματώθηκε στα τιμολόγια που θα είναι ακόμα πιο φουσκωμένα.

ΡΑΕ: Διαπιστώσεις για τα μάτια του κόσμου

Η αποθέωση της κοροϊδίας βέβαια ήρθε με αφορμή την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας περί «παραπλανητικών αναφορών - διαφημίσεων από προμηθευτές» και ο υπουργός ...προειδοποίησε ότι «ο πέλεκυς της Πολιτείας θα είναι βαρύς σε φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών». Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η ΡΑΕ ανέφερε πως ορισμένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επιστρατεύουν παραπλανητικές διαφημίσεις σε σχέση με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που χορηγεί η Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Δηλαδή, ότι οι πάροχοι παρουσιάζουν τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ως «έκπτωση» που παρέχεται από τους ίδιους στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής...

Η κοροϊδία όμως δεν σταματά εδώ. Η ΡΑΕ χαρακτηρίζει αυτές τις πρακτικές «προδήλως παραπλανητικές, δεδομένου ότι δύνανται να δημιουργήσουν στους καταναλωτές ψευδείς εντυπώσεις περί της τιμολογιακής πολιτικής του προμηθευτή» και προσθέτει ότι «διαβρώνουν το δικαίωμα του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και προϊόντος προμήθειας, κατόπιν ορθής και διαφανούς ενημέρωσής του».

Λες και αυτό επηρεάζει σε τίποτα το τι ποσά θα πληρώνουν τα νοικοκυριά στις εταιρείες και δεν θα συνεχίσουν να «ματώνουν» για να πληρώσουν τον λογαριασμό. Οσο για το «δικαίωμα ελεύθερης επιλογής», σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν διαμορφώσει τις χρεώσεις τους σε τόσο υψηλά επίπεδα από 0,5 έως 0,7 ευρώ την κιλοβατώρα, που μικρή σημασία έχει το σε ποιον θα τα πληρώνουν. Κάτι που καθιστά κενό γράμμα αυτό που δήλωσε και ο υπουργός, ότι δηλαδή «περάσαμε διάταξη νόμου που επιτρέπει στον καταναλωτή την αλλαγή παρόχου αζημίως χωρίς πέναλτι, χωρίς κάποια αποζημίωση».

Και βέβαια, στο «διά ταύτα», δηλαδή τις συνέπειες που θα έχουν όσοι ακολουθούν αυτές τις πρακτικές, η ΡΑΕ ...προειδοποιεί ότι «θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της αυτές τις περιπτώσεις», δίνοντάς τους μάλιστα και περιθώριο έως την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 για να «συμμορφωθούν»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ