Σάββατο 23 Ιούλη 2022 - Κυριακή 24 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχής ροή ΝΑΤΟικών όπλων στο... «πεδίο δοκιμής» και προετοιμασίες μακρόχρονης αντιπαράθεσης

Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ενισχύουν συνεχώς την πολύμορφη στρατιωτική βοήθειά τους προς το Κίεβο, και όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία να ετοιμάζονται για μακρόχρονη σύγκρουση «έως την επίτευξη των στόχων» τους, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εστιάζουν ιδιαίτερα στην οργάνωση νέων αποστολών βαρέων όπλων μεγάλου βεληνεκούς, με στόχο την εξαπόλυση πληγμάτων πολύ πίσω από τη γραμμή του μετώπου, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα από την πλευρά της, «πατώντας» στα χτυπήματα που εξαπολύονται με τέτοια ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ανακοινώνει ότι οι στόχοι των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία επεκτείνονται πλέον πολύ πέρα από το Ντονμπάς.

Παράλληλα, καθημερινά καταγράφονται επιπλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της συνολικότερης κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, όπως το κυνικό κάλεσμα του Ουκρανού υπουργού Αμυνας στη Δύση και τις στρατιωτικές της βιομηχανίες να αξιοποιήσουν τη χώρα του ως «πεδίο δοκιμής» για τα νέα τους όπλα, οι κινήσεις ΗΠΑ - ΕΕ για την ενίσχυση του οπλοστασίου τους με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με Ρωσία αλλά και Κίνα, η προσαρμογή μεγάλων ΝΑΤΟικών ασκήσεων στα «δεδομένα» που συγκεντρώνονται στις συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία κ.ά.

Αυξάνονται συνεχώς οι παραδόσεις ΝΑΤΟικών όπλων

Με στόχο τη «διατήρηση και ένταση της δυναμικής» της αποστολής όπλων στο Κίεβο, σε μια «κρίσιμη φάση της σύγκρουσης», όπως ανέφερε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η 4η (διαδικτυακή) συνεδρίαση της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας», του διακρατικού σχήματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον συντονισμό και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Με τις παραδόσεις ΝΑΤΟικών όπλων να αυξάνονται συνεχώς, μεγαλώνοντας και τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης, ο Οστιν προανήγγειλε το 16ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 4 ακόμα προηγμένα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς HIMARS (ανεβάζοντας σε 16 τα HIMARS που διαθέτουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο) και πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας.

Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου τα συνολικότερα στοιχεία που δημοσιοποιεί το αμερικανικό Πεντάγωνο για την αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ: Μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον έχει στείλει μεταξύ άλλων πάνω από 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα «Stinger», πάνω από 6.500 αντιαρματικά συστήματα «Javelin» και 700 drone Switchblade. Εχει στείλει επίσης στο Κίεβο 126 οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, μαζί με πάνω από 411.000 αντίστοιχα βλήματα πυροβολικού.

Αντίστοιχα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι έγιναν «πολλές νέες ανακοινώσεις» για εξασφάλιση στρατιωτικής βοήθειας από συμμάχους των ΗΠΑ, με αποστολή όπλων, παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, επισκευή ουκρανικών όπλων, παροχή ανταλλακτικών κ.ά.

Ο δε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής», εκτίμησε ότι «η σύγκρουση θα είναι πιθανότατα παρατεταμένη» και ότι για αυτό εξετάζεται «πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε και να εκπαιδεύσουμε» τον στρατό της Ουκρανίας για «να συντηρήσει τη μεγάλη μάχη».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όπως επιβεβαίωσε ο αρχηγός του επιτελείου της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Τσαρλς «Κ» Μπράουν, στο τραπέζι βρίσκεται - παρά την «πολυπλοκότητα» του θέματος, όπως επισήμανε - και η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη και κατ' επέκταση και η αποστολή τέτοιων αεροσκαφών στο Κίεβο.

Αντίστοιχα με τα παραπάνω, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε τη Δευτέρα επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πέμπτη δόση που εγκρίνεται από τη ρωσική εισβολή μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό μέγεθος της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ προς το Κίεβο στα 2,5 δισ. ευρώ (πέρα από τα όπλα που στέλνουν ξεχωριστά τα κράτη - μέλη της ΕΕ).

«Πεδίο δοκιμών» νέων όπλων για συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Σε ένα τέτοιο φόντο ήρθαν να προστεθούν οι κυνικές δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, ο οποίος μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του «Atlantic Council», «διαφήμισε» τα πεδία μάχης στην Ουκρανία ως «πεδία δοκιμών» για νέα οπλικά συστήματα.

«Η Ουκρανία είναι τώρα ουσιαστικά ένα πεδίο δοκιμών», είπε ο Ρέζνικοφ, «πολλά όπλα δοκιμάζονται τώρα στο πεδίο σε πραγματικές συνθήκες μάχης απέναντι στον ρωσικό στρατό». Εξίσου χαρακτηριστικά τόνισε ότι «ενδιαφερόμαστε να δοκιμάσουμε μοντέρνα συστήματα στη μάχη εναντίον του εχθρού και προσκαλούμε τους κατασκευαστές όπλων να δοκιμάσουν τα νέα προϊόντα τους εδώ»... «Δώστε μας τα εργαλεία, εμείς θα τελειώσουμε τη δουλειά και εσείς θα έχετε νέες πληροφορίες», επισήμανε...

Αυτές οι... «νέες πληροφορίες» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξάλλου, ήδη ενσωματώνονται στις συνολικότερες «πρόβες» πολέμου που διεξάγει το ΝΑΤΟ, όπως η ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Front 22» που διεξάγεται στη Γερμανία με τη συμμετοχή περίπου 3.000 στρατιωτών από 19 χώρες (και από την Ελλάδα), με βασικό άξονα τα συστήματα πυροβολικού. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, στην άσκηση χρησιμοποιούνται οπλικά συστήματα που έχουν σταλεί ήδη στο Κίεβο, όπως τα αμερικανικά M270 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS), καθώς και τα πολωνικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab. Βλέποντας ότι «το πυροβολικό παίζει κεντρικό ρόλο και στις δύο πλευρές της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης», ο στόχος είναι «να πάρουμε αυτήν την άσκηση που κάνουμε εδώ και χρόνια και να την μεγαλώσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Στ. Μαρανιάν.

Παράλληλα, το ευρωατλαντικό μπλοκ επιταχύνει σχέδια για την ενίσχυση των «αμυντικών βιομηχανιών» και τον εξοπλισμών του. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και η «Lockheed Martin» συμφώνησαν για την παραγωγή περίπου 375 μαχητικών F-35 μέσα σε μία τριετία (το ύψος της συμφωνίας εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 30 δισ. δολάρια).

Αντίστοιχα, η Κομισιόν ενέκρινε την Τρίτη πρόταση για να χρηματοδοτηθεί για πρώτη φορά η κοινή προμήθεια όπλων από τα κράτη - μέλη, για την περίοδο 2022 - 2024, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι στρατοί των κρατών - μελών και το πολεμικό υλικό τους, για την «αντιμετώπιση των πλέον επειγουσών και κρίσιμων αναγκών σε αμυντικά προϊόντα, οι οποίες προκύπτουν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

«Επέκταση» των γεωγραφικών στόχων της Ρωσίας

Στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την πίεση στις περιοχές του Ντονέτσκ που ελέγχονται ακόμα από τον ουκρανικό στρατό, ενώ το Κίεβο από την πλευρά του, αξιοποιώντας ΝΑΤΟικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στοχεύει σε χτυπήματα σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «έχουν εξουδετερώσει περισσότερους από 100 στόχους υψηλής αξίας (...) οι περισσότεροι εκ των οποίων τις τελευταίες βδομάδες στα ανατολικά», χάρη στα συστήματα πυροβολικού υψηλής ακρίβειας που έστειλαν οι ΗΠΑ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν χτυπήσει κανένα από τα συστήματα HIMARS, ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει εξουδετερώσει 4 τέτοια συστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι χαρακτηριστική η εντολή που έδωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, «να χρησιμοποιηθούν χειρουργικά χτυπήματα και να καταστραφούν τα μέσα μεγάλου βεληνεκούς του αντιπάλου σε πυραύλους και πυροβολικό», όπως και η δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ότι οι γεωγραφικοί στόχοι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Μόσχας στην Ουκρανία θα επεκτείνονται ακόμη περισσότερο όσο η Δύση παραδίδει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Υπογράφηκε συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Στο μεταξύ, μετά από έντονα παζάρια το προηγούμενο διάστημα, υπεγράφη την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες και του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, από την Οδησσό και άλλα δύο κοντινά λιμάνια (υπολογίζεται ότι περίπου 22 εκατ. τόνοι σιταριού παραμένουν στα σιλό).

Από την Ρωσία υπέγραψε ο υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού και από την Ουκρανία ο υπουργός Υποδομών Ολ Κουμπράκοφ, με τις δύο πλευρές τυπικά να μην υπογράφουν μεταξύ τους, αλλά σε δύο «δόσεις» με την Τουρκία και τον ΟΗΕ, με διαμεσολαβητή τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χ. Ακάρ.

Η συμφωνία δεν προβλέπει αποναρκοθέτηση των ουκρανικών λιμανιών, αλλά την πλεύση μέσα από «ασφαλείς διαδρόμους», καθώς και κοινούς ελέγχους στα πλοία που αποπλέουν ή καταπλέουν στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας (όπως ζητούσε η Ρωσία, για να αποκλειστεί η φόρτωση όπλων προς την Ουκρανία). Οι έλεγχοι, στο πλαίσιο ενός Κοινού Συντονιστικού Κέντρου, θα διενεργούνται σε τουρκικά λιμάνια. Η συμφωνία έχει 4μηνη διάρκεια, με δυνατότητα ανανέωσης, ενώ η έναρξή της αναμένεται ότι θα απαιτήσει μερικές βδομάδες.

Παράλληλα, υπογράφηκε ξεχωριστό μνημόνιο που προβλέπει τη διευκόλυνση της εξαγωγής ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Τις προηγούμενες μέρες, ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε «διευκρινίσεις» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε να μην επηρεάζονται οι εν λόγω εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση, το κατά πόσο τα παραπάνω θα εφαρμόζονται στην πράξη, συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ