Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Με το Ουκρανικό σε πρώτο πλάνο συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, αποφασίζοντας να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με περισσότερα όπλα και λεφτά προς την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, οι μετέχοντες υπουργοί Εξωτερικών είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντ. Κουλέμπα, ο οποίος, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την κατάσταση επί του εδάφους, που «συνεχίζει να είναι δραματική, και χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα», όπως είπε ο Μπορέλ, κατηγορώντας τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι καίνε καλλιέργειες και εμποδίζουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ο οποίος χαρακτήρισε τη Ρωσία «υπεύθυνη για την πείνα στον κόσμο και την ενεργειακή κρίση». «Οι τιμές στα τρόφιμα θα αυξηθούν κι άλλο», είπε ο Μπορέλ, αλλά στο μεταξύ διαβεβαίωσε ότι στο ΣΕΥ ομόφωνα συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι, παρέχοντάς της επιπλέον όπλα και άλλα 500 εκατ. ευρώ για «στρατιωτική βοήθεια» από το ...«Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης» (European Peace Fund), ενώ βάζουν στο τραπέζι και περισσότερα μέτρα κυρώσεων κατά της Μόσχας. Σε ερώτηση δε δημοσιογράφου πόσο θα αντέξουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες την ακρίβεια, αντέτεινε, σχεδόν κυνικά, ότι ναι μεν «η κατάσταση θα είναι δύσκολη, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, με έγνοια τι θα συμβεί με την ενεργειακή κάλυψη των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, εστίασε στο Ενεργειακό και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, θυμίζοντας ότι αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει για το θέμα η Κομισιόν προκειμένου να εξετάσει «κάθε σενάριο, και το πιο άσχημο ακόμα», όπως είπε, ακόμα και της πλήρους αποστέρησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ΣΕΥ ενέκρινε Συμπεράσματα «σχετικά με τη χειραγώγηση και την παρέμβαση ξένων πληροφοριών» (foreign information manipulation and interference - FIMI), απόφαση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, στο όνομα της αντιμετώπισης της προπαγάνδας των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Περιγράφοντας βασικά μια σύγκρουση που απλώνεται σε όλα τα πεδία, σημειώνουν πως «η χειραγώγηση και η παρέμβαση ξένων πληροφοριών χρησιμοποιούνται συχνά ως μέρος ευρύτερων υβριδικών εκστρατειών και στοχεύουν στην παραπλάνηση, στην εξαπάτηση και την αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών κοινωνιών, δημιουργώντας και εκμεταλλευόμενοι πολιτιστικές και κοινωνικές τριβές με στρατηγικό και συντονισμένο τρόπο. Αυτές οι τεχνικές παρεμβολής που πραγματοποιεί η Ρωσία έχουν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής της επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

Σε αυτήν τη βάση, προτάσσουν «την ανάπτυξη μιας εργαλειοθήκης FIMI της ΕΕ», με «μια πιο συστηματική χρήση του πλήρους φάσματος των διαθέσιμων εργαλείων, όπως η επίγνωση της κατάστασης (...) η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη ικανοτήτων, οι κανονιστικές και διπλωματικές απαντήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν περαιτέρω ενισχυμένη συνεργασία τόσο εντός της ΕΕ όσο και προς υποστήριξη των χωρών - εταίρων, καθώς και στις αποστολές και επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», αναφέρουν τα Συμπεράσματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ