Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Νέα αναζωπύρωση, σε ακόμα χειρότερη κατάσταση τα νοσοκομεία

Σε θέσεις μάχης οι υγειονομικοί διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής θωράκισης, προσλήψεις και υποδομές

Από την αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας στο ΠαΓΝΗ
Από την αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας στο ΠαΓΝΗ
Εκτεθειμένος από το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, την απουσία μέτρων προστασίας και πρόληψης παραμένει ο λαός, με την πανδημία να αναζωπυρώνεται, ως αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων ανοσίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Στη χώρα μας, την Παρασκευή, άλλοι 14 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας σε 30.250 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 και πλέον το 62,11% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία ήταν την Παρασκευή 326, ενώ επιβεβαιώθηκαν άλλα 18.996 κρούσματα, εκ των οποίων τα 3.127 αφορούν επαναλοιμώξεις, οι οποίες πλέον ανέρχονται στο 4,5% του συνόλου των κρουσμάτων.

Σημειώνεται πως στην καρδιά του καλοκαιριού, η Κως, η Κάλυμνος, η Λέρος παραμένουν χωρίς ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργούν μόνο τα 6 από τα 8 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ακόμη μια φορά τα ελάχιστα κρεβάτια μοιράζονται στη μέση (Covid και non Covid). «Σ' αυτά τα δύο χρόνια πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Νοσοκομείο Ρόδου περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Δεν πρόλαβαν καν να δώσουν τη μάχη», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας την αθλιότητα που επικρατεί στο νησί χειμώνα - καλοκαίρι, με μόνο 3 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (2 για την πόλη, 1 για το υπόλοιπο νησί), με τις ανάγκες να εκτινάσσονται την τουριστική σεζόν.

Στο Νοσοκομείο Λέρου, πρόσφατα «αναγκαστήκαμε να γίνει διακομιδή στην Κρήτη για γαστρεντερολογικό περιστατικό! Γιατί ούτε γαστρεντερολόγος υπάρχει στο νοσοκομείο ούτε νευρολόγος. Υπάρχει μόνο ένας χειρουργός, δεν γίνεται να δουλεύει 7 μέρες τη βδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, θα κουραστεί, θα κάνει λάθος», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Στο ΚΥ Πάτμου δεν υπάρχει πλέον παιδίατρος, ενώ η λειτουργία του βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μετακινήσεις προσωπικού από άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας, προκαλώντας την αγανάκτηση κατοίκων και εργαζομένων.

Η τραγική αυτή κατάσταση συμπληρώνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον ούτε και τα τυπικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς στους τουριστικούς προορισμούς, για την αποφυγή συρροής κρουσμάτων, π.χ. δεν προβλέπονται δωμάτια καραντίνας κ.λπ., επομένως επαφίεται στον καθένα που κάνει διακοπές και βρίσκεται θετικός το πώς θα «αυτοαπομονωθεί».

Η λογική της «ατομικής ευθύνης» εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης της πανδημίας, και μάλιστα απογειώθηκε με τις συστάσεις για τον εμβολιασμό με την 4η δόση, η οποία παρότι διατίθεται στον γενικό πληθυσμό «δεν συστήνεται», αλλά ο καθένας θα αποφασίζει ο ίδιος αν πρέπει ή όχι να την κάνει.

Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας

Στο φόντο όλων των παραπάνω, υγειονομικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Με τέτοια συνθήματα άλλωστε υποδέχθηκαν την Παρασκευή στο ΠαΓΝΗ τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, με κινητοποίηση που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων.

Η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, η ομηρία των συμβασιούχων, η άρση των αναστολών, η ένταξη στα ΒΑΕ ήταν μερικά από τα θέματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι, προβάλλοντας την πραγματική εικόνα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και καταρρίπτοντας τις κυβερνητικές δηλώσεις για πλήρη στελέχωση.

Στις επίμονες ερωτήσεις για προσλήψεις και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που στηρίζουν το νοσοκομείο τόσα χρόνια, ο υπουργός Υγείας απάντησε με «παρατάσεις συμβάσεων μέχρι να απορροφηθούν με αυξημένη μοριοδότηση στην προκήρυξη». Υπενθυμίζεται ότι η πολυδιαφημισμένη προκήρυξη αφορά την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, ενώ αυτήν τη στιγμή υπηρετούν πάνω από 10.000 συμβασιούχοι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Το Σωματείο Εργαζομένων διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να γίνει χειροκροτητής αυτής της πολιτικής. Δεν χαρίζουμε τίποτα. Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν με κριτήριο τις ανάγκες μας. Λέμε όχι στους σχεδιασμούς που μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας».

Ούτε νερό ούτε κλιματισμός στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, το πρωί της Παρασκευής, ειδικευόμενοι γιατροί και η Νοσοκομειακή Επιτροπή απαιτώντας εδώ και τώρα ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Από την Πέμπτη το μεσημέρι το μισό νοσοκομείο είναι χωρίς νερό, λόγω προβλήματος στην υδροδότηση. Μάλιστα, έως και το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχε εντοπιστεί πού οφείλεται το πρόβλημα. Επίσης, δεν δουλεύει το σύστημα κλιματισμού, καθιστώντας αφόρητη την εργασία σε συνθήκες καύσωνα. Το σύστημα είναι απαρχαιωμένο και τις περισσότερες φορές, όταν δουλέψει βγάζει ζεστό αέρα, αντί για κρύο. Παράλληλα οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα πολλά προβλήματα στα κτίρια, καθώς είναι απαρχαιωμένα και υποσυντηρημένα.

Με επιστολή τους, οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι του ΨΝΘ επισημαίνουν τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν και να νοσηλεύσουν ασθενείς. Ζητούν στήριξη στην προσπάθειά τους για τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών νοσηλείας και εργασίας και άμεση παρέμβαση από τους αρμόδιους φορείς. «Καλούμαστε να εργαστούμε σε άθλιες συνθήκες, όπως κτίρια που δεν μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει για την κατασκευαστική ασφάλειά τους, σε δωμάτια που έχουν μούχλα και δεν καθαρίζονται επαρκώς, σε κτίρια που παρουσιάζουν ρωγμές, με παλιά κουφώματα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός των κτιρίων να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα, που το καλοκαίρι μπορεί να ξεπερνάει και τους 40 βαθμούς», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Ολα αυτά τη στιγμή που το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα καλείται να καλύψει τις ανάγκες σε νοσηλεία σχεδόν όλης της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, με καθημερινές εισαγωγές ασθενών, με αποτέλεσμα οι κλινικές να είναι το μεγαλύτερο διάστημα υπερπλήρεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ