Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Πιο έμπειροι και πιο ικανοί να πρωτοστατήσουμε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων

Συζήτηση με τον Θοδωρή Ασλανίδη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου

Από κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών
Από κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών
-- Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση με ένα επίκαιρο θέμα: Το πλαίσιο πάλης για την ακρίβεια και τα ακτοπλοϊκά υπογράφεται μέχρι στιγμής από 55 φορείς της Λέσβου και της Λήμνου. Πώς δούλεψε το Εργατικό Κέντρο για να πετύχει αυτήν τη μεγάλη συσπείρωση πάνω σε ένα τόσο οξυμένο ζήτημα;

-- Από τον Δεκέμβρη του 2021, που πραγματοποιήσαμε την πρώτη από τις συσκέψεις, καλέσαμε τα σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους επαγγελματικούς φορείς να στηρίξουν το πλαίσιο πάλης του Εργατικού Κέντρου για την ακρίβεια.

Τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά, προχωρήσαμε άμεσα σε σύσκεψη, τον περασμένο Μάρτη, στην οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες σωματεία και φορείς επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Με αποφάσεις τους συμμετείχαν και στην απεργία στις 6 Απρίλη.

Ταυτόχρονα επεξεργαστήκαμε το πλαίσιο πάλης για τα ακτοπλοϊκά, που υπογράφουν μέχρι σήμερα 28 εργατικά σωματεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και 8 Αγροτικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Λέσβου, 14 σωματεία και 3 σύλλογοι επαγγελματιών.

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν όλο τον περασμένο Μάρτη μέχρι και σήμερα, είναι αποτελέσματα μαζικών συσκέψεων που πραγματοποιήσαμε με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων, που κάθε φορά αυξάνονταν. Σήμερα, μπροστά στις νέες αυξήσεις που ετοιμάζουν οι εφοπλιστές, είμαστε έτοιμοι για νέες πρωτοβουλίες και απευθύνουμε κάλεσμα δράσης σε ακόμα περισσότερα σωματεία, φορείς και συλλόγους.

Φλεβάρης 2020: Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, όπου πρωτοστάτησε το Εργατικό Κέντρο, είχε καθοριστική συμβολή στον αγώνα του λαού ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, που ήθελαν να επιβάλουν το σχέδιο μετατροπής του νησιού σε φυλακή για πρόσφυγες
Φλεβάρης 2020: Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, όπου πρωτοστάτησε το Εργατικό Κέντρο, είχε καθοριστική συμβολή στον αγώνα του λαού ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, που ήθελαν να επιβάλουν το σχέδιο μετατροπής του νησιού σε φυλακή για πρόσφυγες
Θέλουμε το πλαίσιο αυτό να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, να αποφασιστούν δράσεις και παρεμβάσεις. Γιατί είναι τουλάχιστον προκλητικό, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πληρώνουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα και στενάζουν για να τα βγάλουν πέρα, οι εφοπλιστές να επικαλούνται την αύξηση στην τιμή των καυσίμων για να θωρακίσουν τα κέρδη τους. Κι αυτή η θέση δείχνει να έχει μεγάλη απήχηση στους εργαζόμενους και στον λαό.

-- Πριν από λίγες μέρες, συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου και σωματείων του νησιού συμμετείχατε στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Ποιες είναι οι εντυπώσεις και πού εστίασε η δική σας παρέμβαση στη Σύσκεψη;

-- Από την παρουσία μας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ αντλήσαμε πλούσια, ζωντανή εμπειρία από την πολύμορφη δραστηριότητα των σωματείων πανελλαδικά και προσπαθήσαμε και εμείς να συμβάλουμε στη συζήτηση, μεταφέροντας πείρα από τη δράση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων της Λέσβου.

Αναδείξαμε κυρίως τις πρωτοβουλίες ενάντια στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στην ανεξέλεγκτη και ύποπτη δράση των ΜΚΟ, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΚΥΤ, ειδικά για τους συμβασιούχους της κοινωφελούς εργασίας, ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων εργαζομένων σε ΜΚΟ και όχι μόνο.

Κινητοποίηση για το Προσφυγικό

INTIME NEWS

Κινητοποίηση για το Προσφυγικό
Ιδιαίτερο σημείο αποτέλεσε και το πώς εκφράσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και πώς αναδείξαμε στον λαό της Λέσβου τον ρόλο και τις ευθύνες του ΝΑΤΟ.

Ορόσημο για τη δράση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων της Λέσβου ήταν αναμφισβήτητα η συμβολή στον ηρωικό αγώνα που έδωσε ο λαός του νησιού τον Φλεβάρη του 2020 ενάντια στις κρατικές δυνάμεις καταστολής. Τότε που η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση για δημιουργία κέντρου - φυλακής στη Λέσβο και για να κάμψει τις αντιρρήσεις των κατοίκων, έστειλε με μυστικότητα διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η οργάνωση των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων, η τριήμερη απεργία που κηρύξαμε, ο γενικός ξεσηκωμός που επικράτησε, αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες των εργαζομένων της Λέσβου.

Δίπλα σε όλα αυτά, το Εργατικό Κέντρο, με επιτροπές που έχει συγκροτήσει, πρωτοστατεί σε ζητήματα αλληλεγγύης, προάσπισης της εργατικής - λαϊκής κατοικίας, υπεράσπισης των λαϊκών νοικοκυριών για να μην υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν δραστηριοποιηθεί και δεκάδες σύλλογοι επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους του νησιού.

-- Μιας και αναφερθήκαμε στο Προσφυγικό, ένα μεγάλο μέρος ντόπιων και άλλων εργαζομένων απασχολούνταν για μεγάλο διάστημα σε σχετικές δομές και υπηρεσίες. Τι γίνεται με όλο αυτόν τον κόσμο, τώρα που η κυβέρνηση επικαλείται τη μείωση των ροών;

Από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια
Από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια
-- Πράγματι, το προηγούμενο διάστημα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του νησιού, και όχι μόνο, απασχολήθηκαν σε διάφορους τομείς στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, σε οργανώσεις και σε δημόσιους - κρατικούς φορείς, μέχρι και στα «κοινωφελή προγράμματα», όπου δούλευαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς καν να τους παραχωρούνται τα μέσα ατομικής προστασίας.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα έχει οδηγήσει σε ένα κύμα απολύσεων εργαζομένων στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, τη στιγμή που οι ανάγκες παραμένουν. Το αίτημα του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του νησιού για μονιμοποίηση των εργαζομένων των «κοινωφελών προγραμμάτων» στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και απορρόφησή τους σε δεύτερο χρόνο σε δημόσιες - κρατικές δομές (Υγεία, Παιδεία κ.λπ.), ανάλογα και με τον τόπο κατοικίας τους, αποδεικνύεται επίκαιρο και «ακουμπάει» πολύ κόσμο στο νησί.

Ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η Λέσβος, όπου οι ανάγκες για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι τεράστιες και επιτακτικές, όπως απέδειξε και η περίοδος της πανδημίας, με το Βοστάνειο Νοσοκομείο και την Πρωτοβάθμια Υγεία να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

-- Ποια άλλα ζητήματα ξεχωρίζετε; Σε ποια μέτωπα αναπτύσσει την παρέμβασή του το Εργατικό Κέντρο και τι σχεδιάζει το επόμενο διάστημα;

-- Ξεχωρίζουμε βέβαια το ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, της ενεργειακής φτώχειας με τις αυξήσεις - φωτιά σε λογαριασμούς ρεύματος και σε καύσιμα, που είναι μεγαλύτερες λόγω και του κόστους για τη μεταφορά τους στο νησί.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αν πάρει κανείς υπόψη ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Η αβεβαιότητα, η αναδουλειά, το άγχος για το αύριο, η αγωνία για το πού πάει η κατάσταση είναι μεγάλη. Και, βέβαια, σταθερά στον προσανατολισμό μας είναι η δράση ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς, στην απληρωσιά, στα ωράρια - λάστιχο, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Πατώντας στα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην οργάνωση και συσπείρωση σωματείων και εργαζομένων, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας. Στόχος είναι να βοηθήσει το Εργατικό Κέντρο ώστε να ζωντανέψει η λειτουργία και δράση των σωματείων, να αυξηθούν οι πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινής δράσης, να διευρυνθεί ο κύκλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των φορέων που θα συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες για δράση, με πλαίσιο και αιτήματα που βοηθούν να ανεβαίνει ο πήχης των διεκδικήσεων και της απαιτητικότητας, σπάζοντας τη μοιρολατρία του «ρεαλιστικού» και των «αντοχών» της οικονομίας και του κράτους.

Ολα αυτά τα έχει δοκιμάσει ο λαός, με όλες τις κυβερνήσεις, και εξαιτίας τους η κατάσταση έφτασε εδώ που έφτασε. Εμείς απλώνουμε το χέρι και καλούμε κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο να πυκνώσει τις γραμμές του κινήματος, να δώσουμε μαζικά τη μάχη για το δίκιο και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού του νησιού μας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org