Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ανεργία και φτώχεια για 700 εργαζόμενους

...προνόμια και χρήμα για τους ομίλους

Στον δρόμο, με συνοπτικές διαδικασίες, πετάει η κυβέρνηση της ΝΔ τους πάνω από 700 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά! Αυτή η οδυνηρή εξέλιξη για εκατοντάδες εργατικές οικογένειες περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψήφισαν χτες από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ!

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησε και χτες το ΚΚΕ, με τον ειδικό του αγορητή, Χρήστο Κατσώτη, τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Νίκο Καραθανασόπουλο και τον βουλευτή του Γιάννη Δελή να αναδεικνύουν ότι στο ίδιο νομοσχέδιο, όπου καταδικάζονται στην ανεργία οι 700 εργαζόμενοι που με ιδρώτα, ακόμα και με αίμα κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή τη μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα της χώρας και συνολικά της Ανατ. Μεσογείου, προβλέπονται σωρός από προνόμια και «ζεστό» κρατικό χρήμα - σύμφωνα με τις προβλέψεις του «αναπτυξιακού» νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων - για τον νέο ...«σωτήρα» των ναυπηγείων.

Επιπλέον προσφέρονται και νέες διευκολύνσεις για τον έτερο επενδυτή, αυτόν του Ελληνικού, τον οποίο η κυβέρνηση αδειοδοτεί προκειμένου να μετατρέψει έναν χώρο που θα μπορούσε να δώσει ανάσα σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, σε Λας Βέγκας με καζίνο και άλλου τέτοιου είδους παρασιτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που δείχνουν άλλωστε και τη σαπίλα του συστήματος.

Οσον αφορά το «έγκλημα» με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ήταν και εδώ καταλυτικός ο ρόλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 2018, εφαρμόζοντας σχετικό φιρμάνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών για τις υποδομές της χώρας, είχε θέσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης χωρίς καμία μέριμνα προστασίας των εργαζομένων.

Μάλιστα, χτες, στην Ολομέλεια και στη διάρκεια των γνωστών αποπροσανατολιστικών σκυλοκαβγάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι όπως στη ΛΑΡΚΟ έτσι και εδώ, η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς» είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τεμαχισμό και την εκποίηση του ναυπηγείου, σημειώνοντας πως στο όνομα της διαγραφής προστίμου από την ΕΕ για κάποιες κρατικές ενισχύσεις του... 1996, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έθεσε το ναυπηγείο σε ειδική εκκαθάριση αλλά αποδέχτηκε να μην υπάρχει καμία οικονομική συνέχεια που να αφορά και τις θέσεις εργασίας, ανάμεσα στους νυν και τους νέους ιδιοκτήτες.

Ετσι ήρθε τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να ολοκληρώσει τη «βρωμιά» επειδή, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, δίνοντας τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ, «αυτή η χώρα έχει συνέχεια».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κουκουλώσει τις βρωμιές του κάνοντας ότι βγήκε στα κεραμίδια για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων καταθέτοντας και σχετική τροπολογία, την ίδια ώρα που δείχνοντας το... ενδιαφέρον, ο βουλευτής του Ν. Συρμαλένιος αναφερόταν στην επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Νεώριο της Σύρου, που αποτελεί εργασιακό γκέτο.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης είπε πως με το Νεώριο της Σύρου «έγινε το πρώτο βήμα εξορθολογισμού της ναυπηγικής πολιτικής στη χώρα μας», με το δεύτερο να γίνεται τώρα με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και γι' αυτό «θα πρέπει να ψηφίσετε».

Η καπιταλιστική ανάπτυξη τσαλαπατά εργασιακά δικαιώματα

Στον αντίποδα αυτού του μπλοκ, οι βουλευτές του ΚΚΕ με αφορμή το νομοσχέδιο έδειξαν πως η καπιταλιστική ανάπτυξη, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα αστικά κόμματα, τσαλαπατά εργασιακά δικαιώματα, διαλύει ανθρώπινες ζωές, βρωμίζει το περιβάλλον για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ανέδειξαν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη σταδιακή απαξίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών και των συμφωνιών της αστικής τάξης, για τους οποίους τώρα θυσιάζονται άλλοι 700 εργαζόμενοι. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι επί δεκαετίες οι εφοπλιστές κατασκευάζουν τα πλοία τους στα ναυπηγεία Κορέας, Κίνας κ.α. Ενώ σημείωσαν ότι τώρα τα ναυπηγεία εντάσσονται στις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις για να περνάνε οι σχεδιασμοί ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και γι' αυτό διευκολύνονται οι αδειοδοτήσεις και εξασφαλίζονται φορολογικά και επενδυτικά προνόμια.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους καθώς με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν τους διασφαλίζεται καν αν θα πάρουν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους που φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, βεβαιωμένα με δικαστικές αποφάσεις.

Καταδίκασαν παράλληλα και το τσιμεντένιο αίσχος που στήνεται στο Ελληνικό και τη λογική της «τζογοποίησης» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θέλουν τα αστικά κόμματα να προβληθεί ως... διέξοδος για τον λαό.

Εκαναν καθαρό ότι η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για τον λαό είναι ο σοσιαλισμός και ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ