Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η θέση που παίρνει ο καθένας για τα ναρκωτικά σχετίζεται με το πού τοποθετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του

Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Σοφιανού στην εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πεδίον του Αρεως

Ξεκάθαρο μήνυμα και κάλεσμα στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά έστειλε το Σάββατο από την πλ. Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Αρεως, η εκδήλωση της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ καθώς και της Τομεακής Οργάνωσης Α' Αθήνας της ΚΝΕ με τίτλο: «Ψάξε την πραγματική ουσία! ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά! Η συμβολή του Αθλητισμού στην πρόληψη».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αφού επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν περιμένει την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών για να μιλήσει για το θέμα, αλλά έχει σταθερά στη δράση και στον προσανατολισμό του την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Λέμε καθαρά ότι τα κόμματα της αστικής τάξης έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί γιγαντώνεται το φαινόμενο της τοξικομανίας και στη χώρα μας. Εχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αθωώνουν τα ναρκωτικά στις νεανικές συνειδήσεις.

Δείτε τι γίνεται με την κάνναβη. Την έχουν βαφτίσει από βιομηχανική μέχρι θεραπευτική γιατί τους ενδιαφέρει η νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής της χρήσης, γιατί εκεί βρίσκεται η μεγάλη κερδοφορία. Ξαφνικά αγαπήθηκαν ο Αδωνις με τον Καρανίκα γιατί ομονοούν στην προσέλκυση επενδύσεων για την καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα μας (...)


Μέσα σε δύο δεκαετίες έχει τριπλασιαστεί η χρήση κάνναβης στους μαθητές της χώρας μας. Είναι ένα ουρανοκατέβατο φαινόμενο; Είναι απλά μόδα; Δεν έχουν ευθύνες διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ που ο καθένας από τη μεριά του συμπλήρωνε το παζλ της δήθεν αναγκαιότητας για τη νομιμοποίηση της κάνναβης;

Δεν έχουν ευθύνες αυτά τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους που έχουν αποψιλώσει την πρόληψη, με υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα Κέντρα Πρόληψης, ό,τι ακριβώς κάνουν και με τα θεραπευτικά προγράμματα;

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) το 2019 (πριν από την πανδημία) σε πρόγραμμα πρόληψης ενάντια στις εξαρτήσεις συμμετείχε μόνο το 4% των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων. Αυτό θεωρούν πρόληψη οι αστικές κυβερνήσεις για τους νέους ανθρώπους;

Τους ενδιαφέρει ο χρήστης να μην είναι ορατός στην τουριστική μόστρα...

Μάλιστα, εκτός από τη νομιμοποίηση της κάνναβης, τα αστικά κόμματα συμφωνούν, ταυτίζονται και αλληλοσυγχαίρονται για τον τρόπο αντιμετώπισης της τοξικομανίας. Αφού σιγά σιγά αποσαθρώνουν πρόληψη - θεραπεία και κοινωνική επανένταξη, τώρα για να διαχειριστούν την τοξικομανία ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη "μείωση της βλάβης". Δείτε πώς συμφωνούν όλοι στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), πώς προβλήθηκε η ίδρυση του πρώτου ΧΕΧ με εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση ενίσχυσε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο δίνοντας τη δυνατότητα σε δήμους ή ΜΚΟ να φτιάχνουν τέτοιους χώρους.

Ο δήμαρχος Μπακογιάννης για να ενισχύσει την πολιτική της κυβέρνησης ετοιμάζεται να λειτουργήσει 5 κινητούς Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης - 5 βανάκια που θα γυρνάνε στις γειτονιές της Αθήνας και θα μπορούν οι χρήστες να κάνουν χρήση.

Δεν τους ενδιαφέρει να μπει ο χρήστης σε πρόγραμμα. Τους ενδιαφέρει ο χρήστης να μην είναι ορατός στην τουριστική μόστρα της Αθήνας, τους ενδιαφέρει πώς δεν θα χαλάει τη βιτρίνα του τουριστικού κεφαλαίου.

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης είναι μια πολιτική διαχείρισης του προβλήματος. Δεν απαντά στο πρόβλημα. Ισα ίσα ναρκοθετεί κάθε ατομικό και κοινωνικό κίνητρο για θεραπεία, αφού κάνει αποδεκτή τη χρήση, καλλιεργεί τον συμβιβασμό με την εξάρτηση και θωρεί ως λύση απλά να μην πεθαίνει ο χρήστης.

Είναι άκρως υποκριτικό το ενδιαφέρον των αστικών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας. Ακολουθούν πιστά την πολιτική της ΕΕ που έχει ως μπούσουλα απλά τη διαχείριση της βλάβης από τα ναρκωτικά, την αντιμετώπιση του φαινομένου με ιατρικούς όρους, την αποτελεσματικότητα της κάθε δράσης καθαρά με οικονομικούς όρους, στη λογική "κόστος - όφελος", τον αυξημένο ρόλο σε ΜΚΟ που βρίσκουν έδαφος να πλουτίσουν πάνω στον πόνο του χρήστη και της οικογένειάς του.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ με επιστημονικότητα μελετά διαχρονικά το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών, διαμορφώνοντας τις θέσεις του από μια βασική αφετηρία: Οτι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και ως κοινωνικό ον πρέπει να είναι πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής, της κοινωνικής παραγωγής, της κοινωνικής εξέλιξης.

Η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, η σοσιαλιστική - κομμουνιστική, δεν θέλει τον άνθρωπο στο κοινωνικό περιθώριο.

Από αυτήν την αφετηρία λέμε ξεκάθαρα όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν μπαίνουμε στη στρεβλή λογική του διαχωρισμού τους σε "σκληρά - μαλακά", του διαχωρισμού του χρήστη σε "λειτουργικό - μη λειτουργικό".

Η θέση που παίρνει ο καθένας για τα ναρκωτικά σχετίζεται με το πού τοποθετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Και εμείς, ως Κόμμα, θέλουμε τον άνθρωπο, τη νεολαία με ψηλά το κεφάλι, με καθαρή συνείδηση για να κατανοεί τη ζωή, την κοινωνική πραγματικότητα και να παλεύει, να αγωνίζεται για να τη φέρει στα δικά της μέτρα, στις δικές της ανάγκες. Δεν θέλουμε τη νέα γενιά με σκυμμένο το κεφάλι και στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Αγωνιστική στάση ζωής, όπως ακριβώς σου καλλιεργεί και ο υγιής αθλητισμός (...)

Για την ευεργετική συμβολή του αθλητισμού στην πρόληψη

Οπως εύστοχα έχει επισημανθεί, ο αθλητισμός έχει μια σειρά από ελκυστικά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ιδανικό αντίβαρο στη χρήση ουσιών για τους νέους: Προκαλεί έξαψη και ενθουσιασμό, τους δίνει τη δυνατότητα να διερευνήσουν τα όριά τους και να πάρουν ρίσκα, διαμορφώνει την ταυτότητά τους μέσα από τη συμμετοχή και την ένταξη σε μια ομάδα συνομηλίκων με κοινά ενδιαφέροντα.

Ομως, ο αθλητισμός κάνει πολύ περισσότερα από τα παραπάνω, έχοντας ευεργετικές επιπτώσεις για όλους σχεδόν τους τομείς λειτουργίας του αναπτυσσόμενου ατόμου. Συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη, υγεία και ευεξία μέσα από την άσκηση. Διαμορφώνει συγκροτημένες προσωπικότητες, με αυτοέλεγχο και πειθαρχία, που μπορούν να αντισταθούν στις κοινωνικές πιέσεις των συνομηλίκων για ριψοκίνδυνες ή παραβατικές συμπεριφορές. Μειώνει το στρες και ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα μέσα από την προσπάθεια να ξεπεράσει κανείς τα εμπόδια και να γίνει καλύτερος. Προάγει την κοινωνικοποίηση καλλιεργώντας αρετές όπως η συνεργασία, η τήρηση κανόνων, η δέσμευση στην ομάδα και η δημιουργία ισχυρών φιλικών σχέσεων».

Διεκδικούμε μια διευρυμένη πρωτογενή πρόληψη

Αφού έκανε αναλυτική αναφορά όμως και στη λεγόμενη «σκοτεινή πλευρά» του αθλητισμού, όπως τα αναβολικά, η οπαδική βία κ.ά., που κοινός παρονομαστής τους είναι η επιδίωξη του κέρδους για τους εμπλεκόμενους, αφού ο αθλητισμός στο ισχύον σύστημα θεμελιώνεται πάνω στα πρότυπα και τις αρχές του καπιταλισμού, ο Ν. Σοφιανός επισήμανε:

«Τελικά, γίνεται φανερό ότι, πέρα από ένα δυνατό και καθαρό "όχι στα ναρκωτικά - ναι στον αθλητισμό", χρειάζεται να προσδιορίσουμε συγκεκριμένα τι είδους αθλητισμό θέλουμε, αλλά και τι προγράμματα πρόληψης θα εφαρμόσουμε.

Για εμάς η πρόληψη είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε ο νέος άνθρωπος να θεμελιώσει μια συγκροτημένη προσωπικότητα που δεν θα έχει ανάγκη φυγής από την πραγματικότητα και θα διαμορφώνει στάση άρνησης απέναντι στις εξαρτήσεις και την περιρρέουσα ναρκω-κουλτούρα».

Στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι ευθύνη των τοπικών δημοτικών αρχών να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο πόρο, υλικό και ανθρώπινο, προς την κατεύθυνση αυτή. Διεκδικούμε περισσότερους χώρους αθλητισμού, με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, μόνιμο προσωπικό και δωρεάν πρόσβαση, που να καλύπτουν ολόπλευρα τις διαφορετικές ανάγκες της νεολαίας της πόλης (άτομα με αναπηρίες, ταλαντούχους αθλητές, ενασχόληση με δημοφιλή όσο και λιγότερο διαδεδομένα αθλήματα σε όσο γίνεται περισσότερες γειτονιές, κ.λπ.). Σημαντική ευθύνη έχει επίσης η δημοτική αρχή όσον αφορά την υποδομή και συντήρηση των σχολικών μονάδων, οι οποίες θα έπρεπε να αποτελούν φυσικές κυψέλες μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού των παιδιών και των εφήβων στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησής τους».

«Διεκδικούμε μια διευρυμένη πρωτογενή πρόληψη που δεν εξαντλείται στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά συνδέεται με την πάλη για ποιοτική και αξιοπρεπή Παιδεία, Υγεία, εργασία, Πολιτισμό και Αθλητισμό, ενάντια στις αιτίες που γεννούν την ανεργία, τη φτώχεια, τις ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό και, εντέλει, τις εξαρτήσεις», υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ