Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Τείχος» απέναντι στους φασίστες η δράση των σωματείων

Στην πάλη που δίνουν τα σωματεία ενάντια στις φασιστικές - ναζιστικές οργανώσεις, τις οποίες θρέφει και συντηρεί το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, επικεντρώθηκε στην παρέμβασή του ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια κυβερνήσεις «φλέρταραν» με ακροδεξιά μορφώματα, ενώ δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «φιλοξενούσαν» εκπροσώπους τους στα ψηφοδέλτιά τους.

Μέσα από την πρόσφατη πείρα των θρασύδειλων επιθέσεων φασιστοειδών και της προσπάθειας τρομοκράτησης των μαθητών στα ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη και στον Εύοσμο, ανέδειξε τις πλάτες που πρόσφεραν στις ομάδες αυτές η κυβέρνηση, η αστυνομία, ακόμα και διευθυντές σχολείων. «Τους είδαμε στις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μέσα στις εργατοσυνοικίες, να προσπαθούν να χύσουν το δηλητήριό τους στα παιδιά μας», ανέφερε. Κατήγγειλε δε ότι «την ώρα που οι φασίστες έμπαιναν μέσα στο σχολικό συγκρότημα με καλυμμένα πρόσωπα και τα χέρια οπλισμένα, η αστυνομία κρατούσε τσίλιες και όταν τελείωναν τη δουλειά τους, ο διευθυντής του σχολείου τούς έδειχνε από πού να φύγουν χωρίς να τους δει κανείς».

«Δεν κατάφεραν να κάμψουν την αγωνιστική και μαχητική διάθεση μαθητών και γονιών, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν πλάι πλάι μέσα από τα 5μελή και 15μελή συμβούλια, τους Συλλόγους Γονέων, τα εργατικά σωματεία της πόλης, που από την πρώτη στιγμή ύψωσαν τείχος απέναντι στους φασίστες δολοφόνους», τόνισε. Αυτό το «τείχος», πρόσθεσε, «χτίζεται καθημερινά μέσα από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας της Δυτικής Θεσσαλονίκης ενάντια στη δυσοσμία των ΕΛΠΕ, ενάντια στην υποβάθμιση των γειτονιών και της ζωής μας, ενάντια στους πλειστηριασμούς».

Οσον αφορά την αντίδραση των σωματείων μπροστά στις επιθέσεις στα σχολεία, ήταν άμεση: Την ίδια μέρα, μέλη δεκάδων σωματείων βρέθηκαν στο πλευρό των μαθητών και των γονιών, την επόμενη μέρα οργανώθηκε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή, μέσα σε λίγα 24ωρα ψηφίσματα αλληλεγγύης συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν από δεκάδες σωματεία και φορείς, ενώ η πίεση που δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους ανάγκασε την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, «έστω και για τα μάτια του κόσμου, να πάρει θέση».

Οι φασιστικές ομάδες μπορεί να απομονώνονται αλλά δεν εξαφανίζονται - συνέχισε ο συνδικαλιστής - καθώς παραμένουν όπλο στη φαρέτρα του συστήματος για την επίθεση κατά του κινήματος. Υπενθύμισε μάλιστα το πρόσφατο όργιο καταστολής με το οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους απεργούς που στις 6 Απρίλη έβαψαν σε μια συμβολική κίνηση ΝΑΤΟικά οχήματα που βρίσκονταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Το όργιο καταστολής, οι κατασκευασμένες κατηγορίες και οι διώξεις απεργών ένα πράγμα δείχνουν, ότι μας φοβούνται», κατέληξε.

Στο άνοιγμα των εργασιών ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, είχε υπογραμμίσει ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη συμπίπτει με την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. «Η απόφαση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που διατράνωσαν εκ νέου χιλιάδες διαδηλωτές πριν από λίγες μέρες έξω από το Εφετείο: Οι ναζί πιο βαθιά στη φυλακή», ξεκαθάρισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ