Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Ανεβάζουν το θερμόμετρο των διεκδικήσεων με απεργιακές κινητοποιήσεις

Σήμερα η απεργία στο Φάρμακο, αύριο παίρνουν τη σκυτάλη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, την επόμενη βδομάδα στα Τρόφιμα - Ποτά

Σήμερα η απεργία στο Φάρμακο
Σήμερα η απεργία στο Φάρμακο
Την απαίτησή τους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα διατρανώνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς. Το «θερμόμετρο» των εργατικών διεκδικήσεων ανεβαίνει αυτές τις μέρες με μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, με χιλιάδες εργαζόμενους συσπειρωμένους στα σωματεία τους να διεκδικούν από κυβέρνηση και εργοδοσία όλα εκείνα που μπορούν να δώσουν πραγματική ανάσα από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημά τους.

Σήμερα, απεργία έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα στο Φάρμακο, ενώ αύριο τη σκυτάλη παίρνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής και οι εργαζόμενοι στην «e-food». Την επόμενη βδομάδα σειρά έχει η απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά, που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία και τα σωματεία της δύναμής της. Στο μεταξύ, σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε συνελεύσεις, συζητούν και αποφασίζουν την οργάνωση κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς.

Σήμερα η απεργία στον κλάδο του Φαρμάκου

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, με απόφαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Στο πλαίσιο της απεργίας, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 3). Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσουν στις 1.45 μ.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα της διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό, 8ωρη - 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επίσης, την επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών.

Από τη συνέλευση στην «Colgate»
Από τη συνέλευση στην «Colgate»
Σημειώνεται ότι στον κλάδο έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση από το 2010, οι όροι δουλειάς και αμοιβής επιδεινώνονται. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού κινούνται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης. Η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές φαρμάκων άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 48,3% σε σχέση με το 2019, ενώ αντιστοιχούν στο 9,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών. Χαρακτηριστικές για την ευρωστία αλλά και τις προοπτικές του κλάδου είναι οι δηλώσεις των εργοδοτών ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήδη υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που η Ομοσπονδία έχει καταγράψει σε πρόσφατη ανακοίνωση, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων διογκώνονται, για τους εργαζόμενους αυξάνεται το άγχος για τους υπέρογκους λογαριασμούς, για το νοίκι του σπιτιού, για το κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης.

Στα ξενοδοχεία στην Αττική και στην «e-food»

Στον Τουρισμό, σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής αύριο, Παρασκευή, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, διεκδικώντας τοπική κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου.

Στα ξενοδοχεία η Συλλογική Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ διατηρεί τους μισθούς καθηλωμένους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχει κάνει «λάστιχο» το ωράριο και τα ρεπό. «Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι στις σημερινές συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας «οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας». «Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Σε απεργία προχωρά, επίσης αύριο, το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει μοτοπορεία στο υπουργείο Εργασίας. Η απόφαση για απεργιακή κλιμάκωση πάρθηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή. Σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία του Σωματείου, η εργοδοσία δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα των διανομέων όσον αφορά τις αλλαγές που επιβάλλει στο πρόγραμμα εργασίας των 4ωρων, με σκοπό να τους αναγκάσει να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε «freelancers». Στο μεταξύ, συνεχίζει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς για να μετατρέψει τους μισθωτούς σε «ελεύθερους επαγγελματίες», ενώ αρνείται τα αιτήματα των 4ωρων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε πλήρους απασχόλησης.

Το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων ν. Αχαΐας έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο, Παρασκευή, καλεί σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και μοτοπορεία. Το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» ν. Χανίων έχει πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία, αύριο, συγκέντρωση στις 12 μ., στην πλατεία Αγοράς και μοτοπορεία.

Απεργιακή προετοιμασία και στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, έχει προκηρύξει απεργία για την Πέμπτη 30 Ιούνη. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι εδώ και 13 χρόνια δουλεύουν χωρίς κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μιας και οι βιομήχανοι αρνούνται να την υπογράψουν. Οπως ενημερώνει η Ομοσπονδία, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, οι εργοδότες προσπαθούν να προκαλέσουν νέο αδιέξοδο, επικαλούμενοι τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, την αύξηση στο κόστος της παραγωγής, των μεταφορών, της Ενέργειας. «Οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

Τα σωματεία προχωρούν σε συνελεύσεις για να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην κλαδική απεργία. Τις επόμενες μέρες συνελεύσεις θα πραγματοποιήσουν: Το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ» την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 11.30 π.μ., στο δημαρχείο της Νέας Αρτάκης.

Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στην «Colgate»

Την κλιμάκωση της πάλης τους για ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές τους συζήτησαν χτες σε νέα Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Colgate - Palmolive». Στην πιο μαζική συνέλευση των τελευταίων χρόνων που έγινε χτες, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δίωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 27 Ιούνη, αν η εργοδοσία δεν καλέσει μέχρι την Παρασκευή συνάντηση με θέμα τα αιτήματά τους. Διεκδικούν: Αύξηση 7% για όλους, χωρίς σύνδεση με κριτήρια αξιολόγησης της εταιρείας. Να σταματήσουν οι αυταρχικές συμπεριφορές των στελεχών της επιχείρησης, που συνδέονται με την εντατικοποίηση της εργασίας και την προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων. Να συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας εμπόδισε την είσοδο αντιπροσωπείας από την Εργοστασιακή Επιτροπή της «Μινέρβα» για να εκφράσει την αλληλεγγύη της, ενώ το ίδιο επιχείρησε, χωρίς επιτυχία όμως, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκο Μπεκρή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org