Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ
ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει «Στην οργάνωση η δύναμη - στον αγώνα η ελπίδα»

Ο «Ριζοσπάστης» δίνει συνέχεια στο ρεπορτάζ για τη μεγάλη Σύσκεψη, παρουσιάζοντας ομιλίες συνδικαλιστών

Πολύ πλούσια ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή 2.000 συνδικαλιστών από όλη τη χώρα, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 506 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 66 συνταξιουχικές οργανώσεις.

Από τη μαχητική αυτή συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αναφορές στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που τα τελευταία χρόνια έκαναν το βήμα και είτε ανέπτυξαν κοινή δράση με το ΠΑΜΕ, είτε συσπειρώθηκαν στις γραμμές του. Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που μέσα από την αλλαγή συσχετισμών μπήκαν σε ταξική ρότα, αλλά και συνδικαλιστές που η γνήσια ανησυχία τους για το σήμερα και το αύριο του εργατικού κινήματος, η θέλησή τους να βάλουν πλάτη για την ανασύνταξή του, κόντρα στον εκφυλισμό του εργατοπατερισμού, τους έφεραν στη Σύσκεψη και σε άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, και πήραν τον λόγο, με τις ομιλίες τους να αποτελούν ταυτόχρονα κάλεσμα για ισχυροποίηση της ταξικής γραμμής στο κίνημα.

Πλευρά αυτής της συζήτησης, που μεταφέρει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», είναι και η προσπάθεια για δημιουργία νέων σωματείων σε μια σειρά χώρους δουλειάς, για την αναζωογόνηση συνδικαλιστικών οργανώσεων με νέες δυνάμεις, δείχνοντας πρακτικά τι σημαίνει το σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα».


Τις επόμενες μέρες η εφημερίδα μας θα συνεχίσει το ρεπορτάζ από ομιλίες στη Σύσκεψη που αποτυπώνουν κι άλλες πλευρές, όπως η δουλειά στους μετανάστες εργάτες, η πείρα από μεγάλα μέτωπα πάλης και χώρους δουλειάς, η μάχη των συνδικάτων για την εργαζόμενη γυναίκα κ.ο.κ.

Σημαντικό το «παρών» από τα σωματεία υγειονομικών για πρώτη φορά

Σχετική πείρα μετέφεραν πλήθος από σωματεία υγειονομικών, εργαζομένων σε νοσοκομεία και ενώσεις γιατρών, που σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν για πρώτη φορά σε Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, με δεδομένο ότι ο χώρος της Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων, λόγω της πανδημίας αλλά και των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), επεσήμανε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τις ταξικές δυνάμεις να εγγραφούν στο Σωματείο όλοι οι συμβασιούχοι και το επικουρικό προσωπικό, που στον «Ευαγγελισμό» ξεπερνά τα 700 άτομα, και να ενισχύσουν τον συλλογικό αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο έγιναν μέλη του Σωματείου εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ειδικότητας, παρά τα εμπόδια που έβαζαν οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ, ακόμα και της ΛΑΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, μετέφερε ότι βοήθησε η δημιουργία και λειτουργία δύο Επιτροπών, μίας για τους ειδικευόμενους και μίας για τους ελαστικά εργαζόμενους, που με τη δράση τους ανέδειξαν τα ιδιαίτερα προβλήματα και συνέδεσαν τα επιμέρους ζητήματα με τα γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, στους ειδικευόμενους αναδείχθηκαν θέματα εκπαίδευσης, ασφαλούς εφημέρευσης, χορήγησης των αδειών και ρεπό, προσφέροντας σημαντική πείρα συλλογικής διεκδίκησης στους νέους γιατρούς. Αντίστοιχα, στους ελαστικά εργαζόμενους στην καθαριότητα, στα τεχνικά τμήματα και στη φύλαξη αναδείχθηκε η πολιτική ομηρίας και κοροϊδίας που συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις, απασχολώντας στα δημόσια νοσοκομεία εργαζόμενους με συμβάσεις ακόμα και για 25 χρόνια. Οσον αφορά τους συμβασιούχους στην Τεχνική Υπηρεσία, σημαντικοί αγώνες οργανώθηκαν για τα δεδουλευμένα αλλά και την ασφάλεια στον χώρο δουλειάς, μαζί με το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων. Στη βάση αυτής της θετικής πείρας, το επόμενο διάστημα το Σωματείο θα επιδιώξει τη δημιουργία ανάλογης Σωματειακής Επιτροπής στους νοσηλευτές.

«Η οργάνωση του αγώνα, το προωθημένο πλαίσιο αιτημάτων που αγκαλιάζει το σύνολο των εργαζομένων αλλά και των ασθενών μας, αναγνωρίστηκε και μέσα από την πρωτοφανή συμμετοχή στις εκλογές του ΣΕΝΕ, όπου εμπιστεύτηκαν πάλι το τιμόνι στις ταξικές δυνάμεις, αλλά και στις εκλογές για την ΕΙΠΑΠ και την ΟΕΝΓΕ», σημείωσε ο Γ. Φερεντίνος.

«Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης συμμετέχει για πρώτη φορά σε Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Βέβαια δεν συναντιόμαστε πρώτη φορά, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπορευτήκαμε μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, μαζί με φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος», σημείωσε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. «Δεν κλείσαμε τα στόματά μας κάτω από τη μάσκα. Δεν ήταν δεδομένο αυτό. Επαιξε ρόλο το ποιος ήταν στο τιμόνι της Ομοσπονδίας», ανέφερε. Συνοψίζοντας την πλούσια δράση που αναπτύχθηκε, ξεχώρισε τη δημιουργία νοσοκομειακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα, με τη συμμετοχή πρωτοπόρων εργαζομένων, μεταξύ αυτών ειδικευόμενων και συμβασιούχων. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα του ΨΝΘ ενάντια στις απολύσεις, αποσπώντας ως μια μικρή πρώτη νίκη την παράταση των συμβάσεών τους. «Δώσαμε από κοινού τη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι με τη σειρά τους οι υγειονομικοί ανταποκρίθηκαν και θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στα καλέσματα των σωματείων.

Συνέχεια της συνεργασίας και της κοινής δράσης με τα ταξικά σωματεία χαρακτήρισε τη συμμετοχή στη Σύσκεψη ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. «Οταν παραλάβαμε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, θεωρήσαμε αυτονόητη την παρουσία μας εδώ. Γιατί η συνεργασία μας και ο κοινός αγώνας με τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ μάς έδειξαν ότι μόνο μαζί σας μπορούμε να διεκδικήσουμε και να τα καταφέρουμε», τόνισε. Αναφερόμενος στην προσπάθεια που έκαναν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να δυσφημίσουν τη συμμετοχή στη Σύσκεψη, να πλήξουν το κύρος της Ενωσης αλλά και του ΠΑΜΕ, επεσήμανε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έδωσαν «πληρωμένη απάντηση», καθώς η πείρα του προηγουμένου διαστήματος είναι σταθερή βάση πάνω στην οποία βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Ετσι, η διοργάνωση τριών παλλαϊκών συλλαλητηρίων για την Υγεία μέσα σε διάστημα δύο χρόνων, μαζί με σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, φορείς αυτοαπασχολούμενων και γυναικών, οι κινητοποιήσεις των Ενώσεων σε πανθεσσαλικό επίπεδο, η στήριξη στα μπλόκα της αγροτιάς, η κοινή δράση και συμμαχία με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα και το Σωματείο τους «μας έφεραν κοντά στην Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, την πιο σταθερή δύναμη στους υγειονομικούς στην Καρδίτσα». «Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο», διαβεβαίωσε.

Τον χαιρετισμό των υγειονομικών της Αργολίδας μετέφερε ο Βασίλης Μπαβέλλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου και της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Αργολίδας. Σκιαγραφώντας τα αγωνιστικά βήματα, τα οποία οδήγησαν και στην αλλαγή στον συσχετισμό μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, υπενθύμισε τις κινητοποιήσεις που έγιναν πριν έναν χρόνο ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων. Με αφετηρία το πρόβλημα αυτό, δόθηκε μια επιτυχημένη μάχη για την εγγραφή των συμβασιούχων στο Σωματείο και καταγράφηκε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του περασμένου Νοέμβρη, που ανέδειξαν τις ταξικές δυνάμεις σε πλειοψηφία. Ακολούθησαν κοινές δράσεις με σωματεία και φορείς, κοινές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Υγείας. «Απαιτείται πολλή ακόμα δουλειά για να σπάσει η λογική της ανάθεσης, του "μικρότερου κακού", να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι με σταθερό και ταξικά προσανατολισμένο αγώνα μπορούμε και πρέπει να παίρνουμε νίκες κόντρα στον συσχετισμό», υπογράμμισε.

Για τη συμμετοχή της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας για πρώτη φορά σε Σύσκεψη του ΠΑΜΕ μίλησε ο πρόεδρός της, Μάκης Αραβανής. Η αλλαγή του συσχετισμού στις πρόσφατες αρχαιρεσίες και η παρουσία της Ενωσης στη Σύσκεψη, επεσήμανε, ήρθαν ως αποτέλεσμα πολύχρονης, σταθερής δράσης. Είναι το αποτύπωμα της προσπάθειας του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, των σωματείων, των αγωνιστών συνδικαλιστών στο νοσοκομείο και στις άλλες δομές Υγείας, της διεκδίκησης που αναπτύχθηκε κατά το διάστημα της πανδημίας γύρω από τα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας.

Πάτρα: Νικητές απέναντι στις δυνάμεις της νοθείας και του εργατοπατερισμού

Τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην περιοχή της Πάτρας τόνισε ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης. «Σήμερα δεν βρίσκονται εδώ μόνο συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και συνδικάτα που έκαναν το παραπάνω βήμα να συντονίσουν τη δράση τους μαζί μας, γιατί διαπίστωσαν ότι μόνο η συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπορεί να δώσει ελπίδα για το αύριο το δικό μας και των οικογενειών μας», ανέφερε. Η αντιπροσωπεία που συμμετέχει στη Σύσκεψη έχει στις «αποσκευές» της τη μάχη που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια «για να ξεμπερδέψει το Εργατικό Κέντρο από τις νοθείες και τις παρανομίες μια μικρής ομάδας εργατοπατέρων, που με τις πλάτες της ΓΣΕΕ αλλοίωνε για δεκαετίες τους συσχετισμούς», μετατρέποντας το ΕΚ Πάτρας «σε μακρύ χέρι των εκάστοτε κυβερνήσεων και της εργοδοσίας της περιοχής».

«Δώσαμε έναν αγώνα δύσκολο, ανηφορικό, βήμα το βήμα, μέχρι το τέλος. Δεκάδες συνδικαλιστές σέρνονται μέχρι και σήμερα στα δικαστήρια από αυτήν την απαξιωμένη ομάδα για την πρωτοπόρα στάση τους, ορισμένοι απολύθηκαν με εντολή αυτών των εργατοπατέρων και εργοδοτικών συνδικαλιστών. Ούτε μια στιγμή όμως δεν απογοητευτήκαμε, δεν κάναμε πίσω. Γιατί ξέραμε ότι είχαμε το δίκιο με το μέρος μας. Γιατί ήταν η ώρα να εκφραστούν οι πραγματικοί συσχετισμοί υπέρ των εργατών. Γιατί είχαμε στο πλάι μας δεκάδες πρωτοπόρους συνδικαλιστές, τα σωματεία τους, ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων της πόλης μας. Ολο αυτό μας έδωσε πίστη, επιμονή και υπομονή, και στο τέλος βγήκαμε νικητές απέναντι στις δυνάμεις της νοθείας και του εργατοπατερισμού», τόνισε. Στην αρχή της πορείας αυτής, υπενθύμισε, συναντήθηκαν συνδικαλιστές «που δεν αντέχαμε άλλο αυτό το ξεπούλημα της εργατικής τάξης» με τις δυνάμεις «του ταξικού εργατικού κινήματος, με τεράστια πείρα στους αγώνες».

«Αρκεί μια σπίθα για να αλλάξουν όλα. Αρκεί να πάρει ο καθένας από μας και όλοι μαζί την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην τάξη μας, απέναντι στην οικογένεια και τα παιδιά μας, και να πούμε: Ως εδώ!», τόνισε. Ετσι, το Εργατικό Κέντρο που ήταν βυθισμένο στην απαξίωση και έκανε συγκεντρώσεις με 20 και 30 άτομα, έχει πλέον ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και αναπτύσσει πλούσια δράση. Οσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα στη δράση του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην ακρίβεια στις λαϊκές γειτονιές και να δημιουργηθούν νέα επιχειρησιακά σωματεία, στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών γης.

Ξεκινήσαμε λίγοι και αποφασισμένοι, αλλά καταφέραμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς

Τη φωνή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της Κέρκυρας μετέφερε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Αναφέρθηκε στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Τουρισμό, στο καζίνο, συνολικά στην πάλη της εργατικής τάξης για να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός στο Εργατικό Κέντρο, να βρεθεί στα χέρια των εργαζομένων. «Μας ενώνει ο αγώνας, η ταξική πάλη, το ταξικό μέτωπο», τόνισε και επεσήμανε την αναντικατάστατη συμβολή του ΠΑΜΕ. «Λίγοι ξεκινήσαμε στην Κέρκυρα, αλλά αποφασισμένοι. Και γίναμε πλειοψηφία μέσα στην εργατική τάξη», ήταν το μήνυμα που έστειλε, καλώντας κάθε συνδικαλιστή των ταξικών δυνάμεων να δρα μέσα στο κίνημα με όρους πλειοψηφίας, με την προσοχή του στραμμένη στη μεγάλη μάζα των εργαζομένων, που τους ενώνουν κοινά προβλήματα και αιτήματα.

Πλέον συμπορευόμαστε με το ΠΑΜΕ!

Ο Αντώνης Καββαδίας, μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ, σημείωσε ότι μετρά ήδη τρεις συμμετοχές σε αντίστοιχες Συσκέψεις του ΠΑΜΕ: Την πρώτη φορά συμμετείχε ως συνδικαλιστής ενταγμένος σε άλλη δύναμη, τη δεύτερη ως παρατηρητής και τώρα συμπορευόμενος με το ΠΑΜΕ. Ως νέος εργαζόμενος υπογράμμισε ως ενθαρρυντικό στοιχείο ότι μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στη Σύσκεψη είναι νέοι σε ηλικία, ότι ανήκει στη γενιά που άκουσε ότι πρέπει να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση και κατηγορήθηκε για την εκδήλωση της κρίσης αυτής. Στη γενιά που κλήθηκε να φορτωθεί τα βάρη της πανδημίας και τώρα κινδυνεύει να γίνει η «γενιά του πολέμου», ο οποίος αποτελεί τη φυσική κατάληξη των καπιταλιστικών κρίσεων. Παράλληλα όμως - συνέχισε - είναι μια γενιά που «ζυμώθηκε» στον αγώνα, που χτυπήθηκε αλλά κυρίως χτύπησε τον φασισμό σε γειτονιές και συνδικάτα, που στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και επιμένει να αντιστέκεται στην εργοδοσία. Μια γενιά που μέσα από τον αγώνα κατάλαβε ότι «οι απέναντι δεν είναι ανίκητοι», σημείωσε, και ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν να ενταχθούν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος ακόμα περισσότερες δυνάμεις από χώρους δουλειάς.

«Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται. Και τίποτα δεν είναι δεδομένο», υπογράμμισε ο Δημήτρης Σταμπουλίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Τουρισμού. Ανεβαίνοντας στο βήμα επεσήμανε ότι για τον ίδιο είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε διαδικασία του ΠΑΜΕ και πρόσθεσε ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα «με μεγάλη χαρά».Στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε, γιατί αποφασίζει σήμερα να σταθεί δίπλα στο ΠΑΜΕ, η απάντηση που έδωσε ήταν η πείρα του από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στον χώρο δουλειάς του και η διαπίστωση ότι «οι συνθήκες είναι τέτοιες που καλείται το ΠΑΜΕ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Στη συνέχεια σχολίασε την κοροϊδία των προγραμμάτων του υπουργείου για «το δικαίωμα των εργαζομένων στις διακοπές», τα οποία περιορίζονται σε ψίχουλα την ώρα που οι επιδοτήσεις στους ξενοδόχους και στους άλλους επιχειρηματίες αυξάνονται. «Η εργατική τάξη δημιουργεί παραδείσους στους οποίους κατοικούν άλλοι. Καιρός να τους πάρουμε πίσω», κατέληξε.

Σωματεία - αποκούμπι για τους εργαζόμενους

Την ενίσχυση της Ομοσπονδίας Λογιστών με νέα σωματεία στα χρόνια που προηγήθηκαν υπογράμμισε ο πρόεδρός της, Κώστας Δράκος. Στον κλάδο - εξήγησε - κυριαρχούν μεγάλες εταιρείες που απασχολούν η καθεμιά 2,5 με 3 χιλιάδες εργαζόμενους, με πλήθος ειδικοτήτων. Σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους απευθύνονται η Ομοσπονδία και τα σωματεία της, καλώντας τους να γίνουν μέλη. Στο έδαφος της γενικευμένης εφαρμογής του καθεστώτος της τηλεργασίας, πλήθος εργαζομένων σήμερα δουλεύουν από πόλεις διαφορετικές από αυτή όπου εδρεύει η επιχείρηση. Ετσι, η Ομοσπονδία έχει βάλει στόχο να δημιουργηθούν σωματεία σε μια σειρά πόλεις και περιοχές της χώρας, αντί να αφήσει την τηλεργασία να «σμπαραλιάσει» και τη συνδικαλιστική οργάνωση. Σήμερα λοιπόν είναι έτοιμο να δημιουργηθεί ένα σωματείο, ενώ ένα ακόμα βρίσκεται στα σκαριά. Τέλος, σημείωσε ότι τον Ιούλη η Ομοσπονδία ετοιμάζεται ύστερα από χρόνια να προχωρήσει σε κινητοποίηση για τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, παράλληλα με την προσπάθεια να οργανωθούν παρεμβάσεις σε μια σειρά πόλεις.

Αύξηση κερδοφορίας, επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα, εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεργασίας, κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις: Ετσι «αξιοποίησαν» οι τράπεζες το διάστημα της πανδημίας, ανέφερε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ. Στο έδαφος αυτό, το Σωματείο οργάνωσε τον αγώνα στις επιχειρήσεις «Mellon» και «First Data» για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μπήκε μπροστά στην οργάνωση των εργαζομένων στην PDS ενάντια στα «δουλεμπορικά» γραφεία και τώρα τους στηρίζει στην προσπάθεια να φτιάξουν το δικό τους σωματείο. Πρωτοστάτησε στους αγώνες ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών να μεταφέρουν εκατοντάδες εργαζόμενους σε νέες εταιρείες, χωρίς δικαιώματα. Αυτή η μάχη δόθηκε σε μια σειρά περιοχές της χώρας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, και μάλιστα σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού.

Αναφερόμενη στη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών, τόνισε ότι στις περιοχές όπου κλείνουν τα καταστήματα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο «συντονίζουμε τον αγώνα των επιχειρησιακών σωματείων με τα Εργατικά Κέντρα των περιοχών», όπως γίνεται στην Πάτρα, στην Κάτω Αχαγιά, στο Αγρίνιο, στην Καρδίτσα. Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται στη Βόρεια Εύβοια με τις επιτροπές των πυρόπληκτων, καθώς λίγους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές οι τράπεζες κλείνουν υποκαταστήματα σε Αιδηψό, Ιστιαία, Αγια Αννα και Μαντούδι, αναγκάζοντας τους μικροεπαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να φτάσουν στο πλησιέστερο κατάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλος αγωνιστικός σταθμός που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη(26/5/2022)
Η υπόθεση είναι στα χέρια των συνδικάτων, της οργανωμένης εργατικής τάξης!(7/10/2021)
Σήμερα η σύσκεψη συνδικάτων και φορέων της Αττικής για την οργάνωση της μάχης(16/5/2018)
Ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών(2/6/2005)
Αποφάσεις για την απεργία(16/5/2002)
Αποφασιστικά βήματα συντονισμού(4/2/1999)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org