Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Αλλος δρόμος δεν μπορεί να υπάρξει από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Με μαζική συμμετοχή για άλλη μια φορά ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Για το νέο ΔΣ του Σωματείου ψήφισαν 1.383 (από 1.500 το 2020) και έγκυρα ήταν 1.362 ψηφοδέλτια (11 άκυρα και 10 λευκά). Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» έλαβε 413 ψήφους και 5 έδρες στο ΔΣ. Η «Αγωνιστική Ενότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών» (ΑΕΝΑΗ) έλαβε 460 ψήφους και 6 έδρες στο ΔΣ και ακολουθούν οι παρατάξεις «Από Κοινού» με 288 ψήφους και 4 έδρες, «Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών» με 84 ψήφους και 1 έδρα, «Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών» με 68 ψήφους και 1 έδρα, ΣΚΕΨΗ με 46 ψήφους και καμία έδρα, ανεξάρτητος υποψήφιος με 3 ψήφους και καμία έδρα.

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα του ΣΕΗ για την ΠΟΘΑ έχουν ως εξής: Ψήφισαν 1.372, έγκυρα 1.350 (άκυρα 10, λευκά 14). Ελαβαν: «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» 422 και 8 αντιπροσώπους, ΑΕΝΑΗ 410 και 8 αντιπροσώπους, «Από Κοινού» 292 και 6 αντιπροσώπους, «Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών» 80 και 2 αντιπροσώπους, «Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών» 79 και 2 αντιπροσώπους, ΣΚΕΨΗ 64 και 1 αντιπρόσωπο, ανεξάρτητος 3 και κανέναν αντιπρόσωπο.

Σε ανακοίνωσή της μετά τα αποτελέσματα των εκλογών η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις εκλογές του Σωματείου μας, αλλά και όσους δεν τα κατάφεραν, είτε λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των 72 ευρώ είτε λόγω διαγραφής τους από το Σωματείο, με βάση την τελευταία απόφαση της προηγούμενης διοίκησης. Παρά τα εμπόδια που ύψωσαν "Από Κοινού" - ΑΕΝΑΗ, η συμμετοχή των συναδέλφων μας στις εκλογές του Σωματείου μας ήταν για δεύτερη συνεχόμενη φορά μεγάλη και ελπιδοφόρα. Πιστεύουμε πως το επόμενο διάστημα είναι ανάγκη η δράση να γίνει ακόμα πιο ουσιαστική σε όλες τις διαδικασίες του ΣΕΗ, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις.

Το αποτέλεσμα της "Δημοκρατικής Ενότητας" αποτυπώνει μία δυναμική που μπορεί να αποτελέσει ελπίδα μπροστά στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στο επάγγελμά μας και όχι μόνο. Οι συνάδελφοι που δώσαμε αυτήν τη μάχη μαζί, αλλά και όσοι εμπιστεύτηκαν τις δυνάμεις μας, μπορούμε να βγούμε μπροστά και να αντιπαλέψουμε μαζί με όλο τον λαό το κύμα ακρίβειας, την εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την αγωνία της επιβίωσης, την ανεργία. Προτεραιότητα για μας αποτελεί η οργάνωση της πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα στο ελεύθερο θέατρο και στον χώρο του οπτικοακουστικού. Ταυτόχρονα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να μην περάσουν ο έλεγχος και η λογοκρισία στη συνδικαλιστική δράση, μέσα από ένα πλέγμα νόμων όπως ο νόμος Χατζηδάκη. Να μπλοκαριστεί ο κώδικας δεοντολογίας στα κρατικά θέατρα, που βάζει περαιτέρω εμπόδια στην καταγγελία κακοποιητικών συμπεριφορών και εξισώνει το θύμα με τον θύτη, απαξιώνει και υπερισχύει της ίδιας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Προετοιμάζουμε τον κλάδο απέναντι στο νέο ασφαλιστικό έκτρωμα, που έρχεται άμεσα για τους καλλιτέχνες, από αυτήν ή την επόμενη κυβέρνηση.

Η δυναμική και η εμπιστοσύνη στην ανυπότακτη αγωνιστική μας στάση εκφράστηκε και με πρωτιά στην κάλπη για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας. Η αλλαγή των συσχετισμών στην ΠΟΘΑ αποτελεί όρο για τη συνένωση και την οργάνωση του καλλιτεχνικού κινήματος σε κατεύθυνση σύγκρουσης με κυβερνήσεις, εργοδοσία και κρατικούς μηχανισμούς, ΜΜΕ.

Δεν έχουμε αυταπάτες για τη νέα διοίκηση. Και αυτήν τη φορά είμαστε σίγουροι ότι θα συνεργαστούν και πάλι, βάζοντας εμπόδια στην οργάνωση του κλάδου σε μια κατεύθυνση διεκδίκησης, ουσιαστικών όρων για το επάγγελμα υπέρ των εργαζόμενων ηθοποιών. Οπως άλλωστε έκαναν την προηγούμενη διετία, σε αγαστή συνεργασία με κρατικούς διευθυντές, υπουργούς και εργοδότες.

Γι' αυτό και καλούμε όλο τον κλάδο, ανεξάρτητα από το αν, τι και ποιον ψήφισε, να μην απογοητευτεί και να μην ταυτίσει το Σωματείο με τη διοίκησή του. Οι δυνάμεις μας, η δύναμη του καθενός από μας, σπάζοντας τη λογική της ανάθεσης, μπορούν να διαμορφώσουν όρους οργάνωσης και διεκδίκησης μέσα από τις διαδικασίες του Σωματείου, αγωνιστικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, Γενικές Συνελεύσεις. Αλλος δρόμος δεν μπορεί να υπάρξει από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Στρέφουμε τους προβολείς στα δικαιώματά μας. Συνεχίζουμε!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ