Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Βρετανία και Βέλγιο

Ξεκινά σήμερα η μεγάλη απεργία στους βρετανικούς σιδηρόδρομους

Από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες
Ξεκινά σήμερα ο τριήμερος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους στη Βρετανία, οι οποίοι διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς με ουσιαστικές αυξήσεις απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για τουλάχιστον 2.500 απολύσεις και για αύξηση του χρόνου εργασίας από τις 35 στις 40 ή και 44 ώρες τη βδομάδα.

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT) έχει κηρύξει πανεθνική απεργία στα τρένα σήμερα Τρίτη, την Πέμπτη 23 και το Σάββατο 25 Ιούνη, ενώ το προηγούμενο διάστημα την απεργία υπερψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των 40.000 μελών του Συνδικάτου στους σιδηρόδρομους.

Το σωματείο απαιτεί αύξηση 7% στους μισθούς (ο πληθωρισμός στη Βρετανία κινείται κοντά στο 9%). Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών προσφέρουν μόλις 3%, έχοντας τη στήριξη του υπουργού Οικονομικών Σ. Κλαρκ, που καλεί τα σωματεία να προσγειωθούν και να ζητήσουν «λογικές αυξήσεις»... Ο δε υπουργός Μεταφορών Γκ. Σαπς, επιχειρώντας να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», κατηγόρησε το Συνδικάτο ότι «τιμωρεί εκατομμύρια αθώους ανθρώπους».

Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και άλλοι κλάδοι στη Βρετανία: Δικηγορικοί σύλλογοι αποφάσισαν την έναρξη απεργιών από την επόμενη βδομάδα, ενώ σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι γιατροί και εκπαιδευτικοί.

Βέλγιο: Στους δρόμους ενάντια στην ακρίβεια

«Η ζωή είναι ακριβή, χρειαζόμαστε υψηλότερους μισθούς». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα διαδήλωσαν χτες στις Βρυξέλλες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων στο Βέλγιο ενάντια στην ακρίβεια.

Οι μεγαλύτερες συνομοσπονδίες εργαζομένων κάλεσαν σε μια εθνική μέρα δράσης «για την υπεράσπιση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης» και σύμφωνα με αυτές περίπου 80.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση στις Βρυξέλλες.

Εκατοντάδες πτήσεις και δρομολόγια λεωφορείων σε όλη τη χώρα ακυρώθηκαν ως αποτέλεσμα της απεργίας.

Τα συνδικάτα διεκδικούν «πραγματικές αυξήσεις μισθών», καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 9%, και ζητούν τροποποίηση του νόμου περί μισθολογικών κανόνων, ο οποίος παγώνει τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.

Ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, δήλωσε ότι οι Βέλγοι εργαζόμενοι είναι «περισσότερο προστατευμένοι» επειδή «οι μισθοί τους είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό», ωστόσο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η λεγόμενη «αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών» δίνει ψίχουλα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα την ώρα που οι βελγικές επιχειρήσεις καταγράφουν ιστορικά υψηλά κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ