Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
«Καμπανάκι» για τη συνέχεια του καλοκαιριού

Στο πλευρό των κατοίκων της Κύμης βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο

«Καμπανάκι» για τη συνέχεια του καλοκαιριού αποτελεί η πυρκαγιά πού εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην πολύπαθη Εύβοια. Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε το πρωί της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας και ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στους οικισμούς Γάια και Κρεμαστός, και εξαιτίας των δυνατών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Οι φλόγες μάλιστα έφτασαν κοντά στον Κρεμαστό, με τις αρχές να προχωρούν στην πολιτική εκκένωση του οικισμού.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν αρχικά να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς και το πρωί της Κυριακής να τη θέσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο οι φλόγες έκαψαν δεκάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης, δάσους και ελαιοκαλλιεργειών, ενώ για μια ακόμα φορά αναδείχθηκε η έλλειψη μέτρων πρόληψης (δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες κ.λπ.), προσωπικού και εξοπλισμού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συνομιλώντας με κατοίκους και πυροσβέστες, ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε την πληθώρα παρεμβάσεων του ΚΚΕ για λήψη μέτρων αντιπυρικής πρόληψης και προστασίας, καθώς και ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Επεσήμανε την τραγική πείρα της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2007, που ξεκίνησε περίπου από την ίδια περιοχή, και ότι συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις η ίδια δασοκτόνα πολιτική σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος.


Με γραπτή δήλωσή του αμέσως μετά την έναρξη της φωτιάς, ζήτησε την άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων. Σχολιάζοντας δε την εντολή εκκένωσης, τόνισε ότι «η εκκένωση οικισμών δεν είναι πανάκεια. Βεβαίως προέχει η ανθρώπινη ζωή, όμως οι περιουσίες των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι κι αυτά ζωή τους, και γι' αυτό πρέπει να προστατευτούν επίσης».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ξέσπασαν δύο ακόμα πυρκαγιές, στη Στερεά Ελλάδα (στη Φωκίδα, σε δασική έκταση στη Βουνιχώρα και σε αγροτοδασική έκταση στο Ζέλι) και στη Χαλκιδική (στην Κασσάνδρα), οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο πριν πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Φωτιά εκδηλώθηκε χτες το πρωί και στη Νάξο, στην περιοχή Απείρανθο, όπου επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 2 αεροσκάφη, καταφέρνοντας να τη σβήσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ