Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η εγκληματική τροπολογία

Με 157 ψήφους υπέρ και 143 κατά ψηφίστηκε χτες το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η άθλια τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να φέρει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά και να βάλει την ταφόπλακα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, αυτού του βιομηχανικού κολοσσού που θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας υπέρ του λαού. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που με ιδρώτα, θυσιάζοντας την υγεία, ακόμα και τη ζωή τους (θρηνούν 80 νεκρούς), κατάφεραν να την κρατήσουν «όρθια».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, για να μην περάσει στα «μουλωχτά» όπως επιδίωκε η κυβέρνηση, αλλά και για να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό και να καταγραφούν ως «μαύρη κηλίδα» στην Ιστορία του τόπου όσοι προσυπογράψουν το έγκλημα.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντάς την εμφανίστηκαν και «λάβροι», σε μια προσπάθεια να «ξεπλυθούν» και να ξεχαστεί ότι το έγκλημα φέρει και τη δική τους σφραγίδα, αφού είχαν τον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο μπούσουλα, την ΕΕ. Και κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας στην Ολομέλεια, άλλωστε, ούτε μία φορά δεν υποστήριξαν καθαρά και ξάστερα τα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Στόχος να εξυπηρετηθούν με φτηνή πρώτη ύλη επιχειρηματικοί όμιλοι

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου εξελισσόταν η συζήτηση για την τροπολογία, επεσήμανε ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, διαχρονικό στη χώρα μας, διότι ακριβώς όλες οι κυβερνήσεις θέλανε η ΛΑΡΚΟ να είναι μια επιχείρηση η οποία θα προμηθεύει με φτηνό μετάλλευμα τις πολυεθνικές, ούτως ώστε να αξιοποιούν το νικέλιο, το κοβάλτιο, το σιδηρονικέλιο, για να έχουν φθηνή πρώτη ύλη και να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους.

Γι' αυτό ακριβώς η ΛΑΡΚΟ παρέμεινε απλώς μια εξορυκτική εταιρεία, χωρίς να αποκτήσει καθετοποιημένη δομή, που θα μπορούσε και το δημόσιο συμφέρον - όπως το εννοείτε - να εξυπηρετήσει, γιατί θα είχε περισσότερα έσοδα, αλλά βεβαίως να υπάρχουν και περισσότεροι εργαζόμενοι, αλλά και καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό όμως καμία κυβέρνηση δεν το ήθελε, γιατί ακριβώς η διάθεση της κάθε κυβέρνησης είναι πώς θα εξυπηρετηθούν οι πολυεθνικές που θέλουν φθηνή πρώτη ύλη».

Πρακτικά, επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «η ΛΑΡΚΟ παρέμεινε μια εταιρεία τροφοδοσίας με φθηνή πρώτη ύλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους», ενώ την ίδια ώρα η απαξίωση έφτασε σε τέτοιο σημείο «ακόμα και η ΔΕΗ, που είναι μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, να πουλάει σε διπλάσια τιμή το ρεύμα, για να διασφαλίσει την κερδοφορία της σε σχέση με τις υπόλοιπες ενεργοβόρες επιχειρήσεις».

Ολες οι κυβερνήσεις, σημείωσε, ενώ μετέτρεψαν τη ΛΑΡΚΟ «σε μηχανισμό χειραγώγησης και ρουσφετιού των εργαζομένων», ταυτόχρονα όχι μόνο δεν εκσυγχρόνισαν την εταιρεία, όταν δίνονται δισ. για τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων, αλλά «την οδηγήσατε σε χρεοκοπία τυπική, γιατί ουσιαστικά είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ στον κλάδο του σιδηρονικελίου, με 90% αποθέματα σε ολόκληρη την ΕΕ να ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ όσον αφορά το σιδηρονικέλιο».

Επιπλέον, ανέφερε, όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν το καθεστώς των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Οσον αφορά το περιεχόμενο της τροπολογίας, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θεωρούνται βαρίδια, κάτι που δείχνει ότι ο επενδυτής «θέλει την επιχείρηση καθαρή από εργατικό βάρος, όπως το εννοεί, για να μπορεί να προσλαμβάνει πολύ φτηνούς εργαζόμενους». Επομένως «είναι παραμύθια της Χαλιμάς» αυτά που λέει η κυβέρνηση ότι «θα αναβαθμιστούν συνολικά οι συνθήκες εργασίας στην περιοχή. Αντίθετα, θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο», αλλά και ότι είναι «προστασία» το να οδηγούνται οι εργαζόμενοι σε απολύσεις, στην ανεργία και σε εξώσεις.

«Οσες προσπάθειες κι αν κάνετε με τους διάφορους υποτακτικούς σας να διασπάσετε τους εργαζόμενους, δεν θα τα καταφέρετε. Εχουν εμπειρία οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από μακροχρόνιους αγώνες, και με την αλληλεγγύη από τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης και του λαού της περιοχής, αλλά και συνολικά στη χώρα μας, μπορεί και πρέπει αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει φραγμό», κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ