Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ
Ανοιξε χτες η αυλαία των απεργιακών κινητοποιήσεων

Συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό στη Θεσσαλονίκη. Τη σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα - Ποτά και σε άλλους κλάδους

Συνέλευση στην «Colgate»
Συνέλευση στην «Colgate»
Με τη χτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στη Θεσσαλονίκη άνοιξε η αυλαία των απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια σειρά κλάδους που διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Απεργίες έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα στο Φάρμακο και στα Τρόφιμα - Ποτά. Στους συγκεκριμένους κλάδους οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση από το 2010, ενώ το ίδιο διάστημα οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύουν την κερδοφορία τους, αυξάνουν τις εξαγωγές τους, προχωρούν σε επενδύσεις. Στον Τουρισμό, μετά τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης χτες, σε λίγες μέρες προχωρούν σε κινητοποιήσεις και στην Αττική, καθώς η Συλλογική Σύμβαση που ισχύει διατηρεί τους μισθούς των εργαζομένων στα επίπεδα του 2007 και έχει κάνει «λάστιχο» το ωράριο και τα ρεπό.

Θεσσαλονίκη: Απεργιακή απάντηση στο «τουριστικό θαύμα» της εργασιακής εξόντωσης

Στο πλαίσιο της απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκαν δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και πορεία στην πόλη. Με σύνθημα «Οχι άλλες θυσίες για την εργοδοσία», οι εργαζόμενοι απαίτησαν υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρωμένα επιδόματα και τριετίες, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, γιατρό Εργασίας σε κάθε χώρο, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, επαναφορά ΒΑΕ, μέτρα προστασίας για τους διανομείς, βενζίνες και συντήρηση πληρωμένες από τους εργοδότες.

Από την απεργιακή προετοιμασία στο Φάρμακο
Από την απεργιακή προετοιμασία στο Φάρμακο
Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο Στέλιος Δίγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου «The Met», και ο Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» μεταφέροντας τις πρόσφατες εμπειρίες των αγώνων τους.

Από το πρωί δόθηκε η μάχη της απεργίας στο «The Met» από το νεοϊδρυθέν επιχειρησιακό σωματείο, δίνοντας αέρα αισιοδοξίας σε πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, κατήγγειλε την αναίτια και τραμπούκικη επίθεση την οποία δέχτηκαν το πρωί μέσα στα δικαστήρια από αστυνομικές δυνάμεις οι αγωνιστές που είχαν συλληφθεί για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Απρίλη. «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έδειξε τον φόβο της για το οργανωμένο λαϊκό κίνημα - και καλά κάνει και φοβάται», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μετά τις απεργιακές μάχες που δώσαμε μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, Απρίλιο και Πρωτομαγιά, παίρνουμε παραπάνω δύναμη και συνεχίζουμε. Και είναι η δυναμική που είχαμε σε αυτές τις κινητοποιήσεις, το άνοιγμα σε νέους χώρους, το πλατύ κάλεσμα για καταδίκη της αντεργατικής πολιτικής, προστασία του εισοδήματός μας και άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο όπου μας έχει χώσει μέχρι τα μπούνια η κυβέρνηση με τις ευλογίες και των άλλων αστικών κομμάτων, που έδωσαν παλμό στα απεργιακά μπλοκ μας. Με αυτόν τον αέρα πήγαμε και σε αυτήν την απεργιακή μάχη, και έτσι θα συνεχίσουμε».

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Αναφέρθηκε επίσης στο περιβόητο «τουριστικό θαύμα», που το πληρώνει με εξαθλίωση, μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια ο εργαζόμενος, στις κινητοποιήσεις των διανομέων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στην Εστίαση και στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Και κατέληξε: «Πιο έμπειροι και πιο έτοιμοι θα προχωρήσουμε. Να μη νιώσει κανένας συνάδελφος μόνος, να μη νιώσει κανένας φόβο».

Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία σε υποκατάστημα της τράπεζας Alpha Bank, η οποία βγάζει σε πλειστηριασμό το ένα και μοναδικό σπίτι τετραμελούς λαϊκής οικογένειας με άνεργους και τους δύο γονείς, ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας. Εργαζόμενος είναι ο ένας γιος της οικογένειας, που απασχολείται στον κλάδο του Επισιτισμού με μισθό πείνας.

Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης Χ. Μ. είναι άνεργος, δεν μπορεί να εργαστεί λόγω προβλημάτων υγείας και ζει με το επίδομα ΚΕΑ, 200 ευρώ τον μήνα. Η σύζυγός του είναι επίσης άνεργη και τώρα περνά τη διαδικασία από το ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας. Δεν έχουν καταφέρει να κάνουν καμία νομική διαδικασία κατά της διαταγής πληρωμής και της κατασχετήριας έκθεσης, διότι δεν έχουν χρήματα, με το ποσό που οφείλουν στην τράπεζα να φτάνει τα 42.401,93 ευρώ, από καταναλωτικά δάνεια που τα εξυπηρετούσαν όσο δούλευαν.

Οι διαδηλωτές, εργαζόμενοι και φοιτητές, απαίτησαν να σταματήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού και διαμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική και λαϊκή οικογένεια, βροντοφωνάζοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Στην Αττική οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη, διεκδικώντας τοπική κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου.

Στις 23 Ιούνη στο Φάρμακο

Απεργία έχει κηρύξει για τις 23 Ιούνη η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 3 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο Χαλάνδρι (Αγρινίου 3), διεκδικώντας: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό. 8ωρη - 5ήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών.

Στο πλαίσιο της απεργιακής προετοιμασίας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής πραγματοποιεί περιοδείες σε χώρους δουλειάς και χτες μέλη του βρέθηκαν σε φαρμακαποθήκες και εργοστάσια. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους εργαζόμενους βρέθηκαν η ακρίβεια, το ζήτημα των αυξημένων εξόδων μετακίνησης από και προς τη δουλειά, η δυσκολία τους να ανταποκριθούν στα καθημερινά έξοδα, π.χ. για το ρεύμα, κ.λπ.

Απέναντι σε αυτά, τα μέλη του Συνδικάτου ανέδειξαν την αντίθεση που αποτυπώνεται και φέτος στον κλάδο: Από τη μία τεράστια κέρδη για τους εργοδότες και από την άλλη οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι για χρόνια, η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» και οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με ακόμα χειρότερους όρους. Και τονίστηκε η ανάγκη να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 10 χρόνια.

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου πραγματοποιεί απεργία στις 30 Ιούνη, διεκδικώντας ΣΣΕ και απαντώντας στην προσπάθεια των βιομηχάνων να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Μπροστά στην απεργία η Ομοσπονδία και τα επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε μια σειρά παρεμβάσεις για την προετοιμασία της, ενώ το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Σε τροχιά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων κινούνται εργαζόμενοι και σε άλλους χώρους δουλειάς.

Στην επιχείρηση «Veridos - Matsoukis» οι εργαζόμενοι οργανώνουν τον αγώνα τους μαζί με το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και τη σωματειακή τους επιτροπή. Μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιούνη, αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν το κλαδικό Συνδικάτο και τη σωματειακή επιτροπή να ζητήσουν συνάντηση με τη διεύθυνση της επιχείρησης και ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Διεκδικούν: Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού, για όλους. Ορισμό ειδικοτήτων. Εναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης. Στην κατεύθυνση αυτή, προσανατολίζονται σε στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες. Στη συνέλευση οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι ο μισθός εξανεμίζεται κάτω από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια. Οι εργαζόμενοι έχουν να δουν αύξηση 10 χρόνια, ενώ οι νέες προσλήψεις γίνονται με μισθούς πείνας των 713 ευρώ, την ίδια στιγμή που η εταιρεία έχει γιγαντωθεί.

Σε νέα Γενική Συνέλευση θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Colgate» αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους στον αγώνα που δίνουν για ουσιαστικές αυξήσεις. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συνελεύσεις μέσα σε διάστημα δυο βδομάδων, η τελευταία χτες. Στο μεταξύ το σωματείο τους, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, την περασμένη βδομάδα είχε συνάντηση με την εργοδοσία. Στα εύλογα αιτήματα των εργαζομένων η εταιρεία αντιτείνει αυξήσεις - ψίχουλα, που μάλιστα θα δοθούν σε σύνδεση με την «αξιολόγηση» του προσωπικού. Αρνείται να συζητήσει τα αιτήματά τους, την ίδια στιγμή προκλητικά διαφημίζει τη μεγάλη αύξηση του τζίρου της και χαρακτηρίζει το εργοστάσιο της Ελλάδας το πιο «ανταγωνιστικό» της Ευρώπης.

Στάση εργασίας και μοτοπορεία αύριο στην «e-food»

Προειδοποιητική στάση εργασίας αύριο Παρασκευή (12 μ. - 4 μ.μ.) και μοτοπορεία με αφετηρία το Πεδίο του Αρεως και προορισμό τα γραφεία της εταιρείας έχει αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής, ενάντια στις προσπάθειες της εταιρείας να προωθήσει το μοντέλο απασχόλησης του «συνεργάτη».

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας από 12 μ. έως 4 μ.μ., με συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 12.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, θα προχωρήσει αύριο και το Συνδικάτο Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαΐα, ενάντια στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που προωθεί για τους τετραωρίτες εργαζόμενους η «e-food».

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Χανίων έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ