Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναβάλλεται ξανά!

Δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις τις προηγούμενες μέρες, ενάντια και στον νέο νόμο - πλαίσιο

Με συγκεντρώσεις στις πύλες του Οικονομικού Πανεπιστημίου, της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης το πρωί της Παρασκευής, και μαζική πορεία από το ένα κάμπους στο άλλο, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, από κοινού με εργαζόμενους, είπαν και πάλι ένα μαζικό «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στον νέο νόμο - πλαίσιο.

Για άλλη μια φορά συζητιόταν έντονα εκείνες τις μέρες η εγκατάσταση στα ιδρύματα των πρώτων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως λέγεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά όπως τόνισαν σε ανακοίνωσή τους μετά τις κινητοποιήσεις οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ»: «Η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναβάλλεται ξανά! Συνεχίζουμε τον αγώνα! Κάτω από τη μαζική και αποφασιστική στάση φοιτητών και εργαζομένων, για άλλη μια φορά η είσοδος της ΟΠΠΙ έμεινε στα χαρτιά!». Σημειώνεται ακόμα μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει ένα μέτρο που οι φοιτητές έχουν καταδικάσει με κάθε τρόπο! Το οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής και νομιμοποίησης της αστυνομίας μέσα στα Ιδρύματα έπεσε στο κενό. Τα 50 εκατομμύρια να δοθούν ΤΩΡΑ για προσλήψεις καθηγητών, αναβάθμιση των υποδομών και του εργαστηριακού εξοπλισμού, για δωρεάν συγγράμματα, για νέες εστίες, αντί για την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Ο αγώνας συνεχίζεται! Για να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο, που κατατέθηκε για άλλη μια φορά μέσα στο καλοκαίρι, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των φοιτητών. Η επίθεση στα πτυχία μας, με την αποσύνδεσή τους από κάθε επαγγελματικό δικαίωμα, η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, η υπονόμευση του δικαιώματος των φοιτητών να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και να διεκδικούν το δίκιο τους, θα μείνουν για άλλη μια φορά στα χαρτιά.

Το κάνουμε ξεκάθαρο: Η κυβέρνηση όποτε κι αν επιχειρήσει να βάλει την αστυνομία στα Ιδρύματα θα μας βρει μπροστά της, ακόμα και μέσα στον Ιούλη ή Αύγουστο όπως αφήνει να διαρρεύσει! Δυναμώνουμε τον αγώνα για να σπουδάζουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!».

Σε άλλες πόλεις

Σε αποκλεισμό της Πρυτανείας, μετά από αποφάσεις των Συλλόγων τους, προχώρησαν την Παρασκευή και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ τον αποκλεισμό στήριζε και ο Σύλλογος Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μέσα από τις αποφάσεις τους οι φοιτητές κατήγγειλαν παράλληλα τον νέο νόμο - πλαίσιο, που εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι «αυτό το πανεπιστήμιο έρχεται να προστατέψει η αστυνομία και η ένταση της καταστολής από τη φωνή διεκδίκησης των φοιτητών».

Σε δράσεις ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας προχώρησαν την Παρασκευή και Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιατρικής, ΒΕΤ, Φυσικού, Χημικού ΠΤΔΕ), που συγκεντρώθηκαν έξω από την Πρυτανεία και προχώρησαν σε ανακοινώσεις μέσα στα αστικά λεωφορεία που έφταναν στην Πανεπιστημιούπολη. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έβαλαν στο στόχαστρό τους και τον νέο αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, που φέρνει τον ευτελισμό των πτυχίων, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και άλλες αντιδραστικές πτυχές.

Σε δράσεις ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία προχώρησε την Παρασκευή και ο Φοιτητικός Σύλλογος Προσχολικής Αγωγής Ρόδου. Αρχικά οι φοιτητές κατέθεσαν στις αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου το πλαίσιο πάλης τους ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο, και το ίδιο απόγευμα προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κύπρου, ώστε να γίνει γνωστό και στην τοπική κοινωνία το περιεχόμενο του αγώνα τους.

Επίσης, στην Καβάλα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χημικού, Φυσικού, Πληροφορικής και Λογιστικής προχώρησαν σε σύσκεψη συντονισμού στον χώρο της νομαρχίας. Συζήτησαν για τον νέο νόμο - πλαίσιο και εξέφρασαν την καταδίκη τους για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και κάθε σκέψη για πληρωμή συγγραμμάτων, ενώ κατέληξαν σε κάλεσμα για κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιδρύματος αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ. και εξόρμηση το απόγευμα της ίδιας μέρας, προκειμένου να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για τον νέο νόμο - πλαίσιο.

Στη Λάρισα, σήμερα στις 2.30 μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο «Γεώπολις» πραγματοποιείται σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων ΣΤΕΦ, Περιβάλλοντος, Εστιών και ΣΔΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ