Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νίπτει τας χείρας της» για τη στοχοποίηση στελεχών του ΚΚΕ από την ουκρανική κυβέρνηση

Στοιχεία του Γ. Λαμπρούλη αναρτημένα στη «μαύρη λίστα» myrotvorets
Στοιχεία του Γ. Λαμπρούλη αναρτημένα στη «μαύρη λίστα» myrotvorets
«

Νίπτει τας χείρας της» η κυβέρνηση της ΝΔ για τη «μαύρη λίστα» και την επικίνδυνη στοχοποίηση Ελλήνων κομμουνιστών που υποθάλπει το ουκρανικό κράτος! Η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης φαίνεται ολοκάθαρα από τα όσα αναφέρει στη γραπτή απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, απαντώντας στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα αυτό, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με το «πώς τοποθετείται και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης λίστας" και της κατάφωρης στοχοποίησης στελεχών του ΚΚΕ».

Θυμίζουμε ότι στην Ερώτηση που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή στις 3 Μάη και την οποία υπέγραφαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία τριών στελεχών του Κόμματος, του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή και αντιπροέδρου της Βουλής, του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, πρώην ευρωβουλευτή, και του Γιώργου Μαγγανά, στελέχους του ΚΚΕ, βρίσκονται αναρτημένα σε "μαύρη λίστα" στο διαδίκτυο η οποία ισχυρίζεται ότι προβάλλει τα στοιχεία "εχθρών της Ουκρανίας" και συνεργατών "τρομοκρατικών οργανώσεων", "μισθοφόρων" κ.λπ.».

Πρόκειται για την ιστοσελίδα myrotvorets.center, που δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων (ονοματεπώνυμο, φωτογραφία, διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) που έχουν χαρακτηριστεί είτε από το ουκρανικό κράτος είτε από τους διαχειριστές «εχθροί της Ουκρανίας», «συνεργάτες τρομοκρατικών οργανώσεων» κ.λπ.

Από τους βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμιζόταν ότι «η υπόθεση ξεκινάει από την ίδια την ουκρανική κυβέρνηση, που έχει χαρακτηρίσει τους τρεις Ελληνες κομμουνιστές "ανεπιθύμητα πρόσωπα", επειδή βρέθηκαν παλιότερα στην Ουκρανία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό και στους εκεί διωκόμενους κομμουνιστές (...) Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά συμβαίνουν στην Ουκρανία, όπου από το 2015 το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει τεθεί εκτός νόμου, κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές διώκονται, ενώ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αναίτια σύλληψη και φυλάκιση του Γραμματέα και άλλων στελεχών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας. Παράλληλα, πρόσφατα η κυβέρνηση της Ουκρανίας έθεσε εκτός νόμου άλλα 11 κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αναδείκνυαν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι «η συγκεκριμένη λίστα και η συμπερίληψη σ' αυτήν Ελλήνων κομμουνιστών είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη» και απαιτούσαν από τον υπουργό να πει καθαρά «πώς τοποθετείται και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης λίστας" και της κατάφωρης στοχοποίησης στελεχών του ΚΚΕ».

Στην απάντησή του ο Ν. Δένδιας περιορίζεται σε μία απλή περιγραφή των περιστατικών, χωρίς να παίρνει καμία θέση, ενώ δεν λέει κουβέντα για το αν η κυβέρνηση θα προβεί στην οποιαδήποτε ενέργεια για την προστασία των Ελλήνων κομμουνιστών από τη στοχοποίηση και τη «μαύρη λίστα».

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο υπουργός επί της ουσίας παραδέχεται ότι έχουν στοχοποιηθεί ανάμεσα σε άλλους και οι τρεις Ελληνες κομμουνιστές και προσθέτει: «Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κίεβο, σε συνεργασία με την ελληνική και τις πρεσβείες των άλλων κοινοτικών χωρών, απηύθυνε επιστολή προς τον Ουκρανό ΥΠΕΞ P. Klimkin με την οποία α) ζητούντο εξηγήσεις για τους λόγους της επιβολής των κυρώσεων κατά ενός εκάστου των συμπεριλαμβανομένων σε αυτές, β) ερωτάτο το ουκρανικό ΥΠΕΞ για τις υφιστάμενες δυνατότητες αμφισβήτησης των κυρώσεων από κάθε ενδιαφερόμενο ενώπιον κάποιας Αρχής ή Υπηρεσίας και γ) όπως και για τη δυνατότητα επανεξέτασης των κυρώσεων από ανεξάρτητο όργανο ή αρχή της χώρας. Στην επιστολή αυτή δεν εδόθη συνέχεια από ουκρανικής πλευράς». Αυτό και τέλος!

Καμία νύξη για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει έστω και το παραμικρό για να αντιμετωπίσει την απαράδεκτη στοχοποίηση των Ελλήνων κομμουνιστών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δέχεται πλήρως και αναπαράγει και τα γνωστά προσχήματα που επιστρατεύει η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά την ιστοσελίδα - «μαύρη λίστα», για την οποία αρκείται να πει πως «όσον αφορά την ιστοσελίδα του Κέντρου myrotvorets, όπου εξακολουθεί να υπάρχει καταχώρηση για τον Σ. Ζαριανόπουλο (...) ο Ουκρανός πρέσβης ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση ουδεμία σχέση διατηρεί (πλέον) με το εν λόγω κέντρο και την ιστοσελίδα του, διότι "έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο ακραίων κύκλων", και προς επίρρωσιν τούτου ανέφερε ότι συχνά στις καταχωρήσεις του εμφανίζονται σήμερα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία κατηγορούνται για προδοσία». Πρόκειται για «προφάσεις εν αμαρτίαις», αφού όπως δείχνει και η «διευκρίνιση» ότι «πλέον» δεν υπάρχουν σχέσεις, η ιστοσελίδα είχε και έχει σχέση με την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ οι «ακραίοι κύκλοι» δεν είναι άλλοι από τα γνωστά φασιστικά τάγματα που η αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι έχει ενσωματώσει και με τη βούλα στον κρατικό μηχανισμό.

Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν για την ελληνική κυβέρνηση και καμία ουσιαστική απάντηση δεν δίνουν οι εξηγήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες επί της ουσίας καλύπτουν τις απαράδεκτες ενέργειες του ουκρανικού κράτους που στοχοποιούν τους Ελληνες κομμουνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ