Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η ακρίβεια εξανεμίζει τους μισθούς των εργαζομένων

Προβλέπεται πληθωρισμός ακόμα και στο 7%

Μεγάλες μειώσεις στην αγοραστική τους δύναμη βιώνουν οι εργαζόμενοι στη Γερμανία εξαιτίας του πληθωρισμού - ρεκόρ, ενώ οι μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αρκούν για να καλύψουν την άνοδο των τιμών σε όλα τα προϊόντα, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.

Οπως αναμενόταν, από την πλευρά της η Bundesbank ισχυρίζεται ότι οι επερχόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς θα πρέπει να «εξισορροπήσουν» μεταξύ μιας αβέβαιης οικονομικής προοπτικής και των «ανησυχιών» για απώλεια θέσεων εργασίας, από τη μια, και από την άλλη του υψηλού πληθωρισμού, που εξανεμίζει το εργατικό εισόδημα, και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν μια σειρά κλάδοι.

Φυσικά, τέτοιες «ισορροπίες» δεν υπάρχουν στην καπιταλιστική παραγωγή, με σκοπό το κέρδος, και στο τέλος χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι.

Παρά την ελαφρά οικονομική ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος ζωής και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα.

Στο α' τρίμηνο του έτους ο βασικός μισθός αυξήθηκε μόλις 1,6%, ενώ σε αυτά τα επίπεδα κινήθηκαν οι αυξήσεις και στις νέες ΣΣΕ που υπεγράφησαν.

«Επί του παρόντος οι αυξήσεις στις ΣΣΕ εξακολουθούν να καθορίζονται από παλιές συμφωνίες, οι οποίες είχαν συναφθεί σε περίοδο χαμηλότερου πληθωρισμού και ζημιών που σχετίζονται με την πανδημία», ανέφερε η Bundesbank, δίνοντας το στίγμα και του ρόλου του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στο μεταξύ ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να διπλασιαστεί από το 3,1% το προηγούμενο έτος και να διαμορφωθεί στο 7%, καθώς οι ήδη υψηλές τιμές Ενέργειας και τροφίμων οδηγούνται ακόμα υψηλότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK).

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε τον Απρίλη ότι αναμένει πληθωρισμό 6,1% το 2022 και 2,8% στο επόμενο έτος, επικαλούμενο τις επιδράσεις των τιμών Ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σχεδόν το 50% των περίπου 25.000 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζει να περάσει το υψηλότερο κόστους στους καταναλωτές, τόνισε η DIHK.

Ρούτε: Να αποδεχτούμε ότι θα γίνουμε φτωχότεροι!

«Δεν μπορείς να βοηθήσεις τους πάντες, έτσι εμείς στη Δύση θα είμαστε κάπως φτωχότεροι λόγω του υψηλού πληθωρισμού, του υψηλού ενεργειακού κόστους», δήλωσε χτες κυνικά από το Νταβός ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μ. Ρούτε, την ώρα που ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται και το χάσμα πλούτου - φτώχειας διαρκώς μεγαλώνει.

Ο Ρούτε ισχυρίστηκε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα βοηθήσει τα άτομα «με εισοδήματα χαμηλότερης και χαμηλότερης μεσαίας τάξης» με τους αυξανόμενους λογαριασμούς Ενέργειας.

Τον Απρίλη ο πληθωρισμός στην Ολλανδία έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, 9,6%, σύμφωνα με την ολλανδική στατιστική υπηρεσία.

Ο Ρούτε αναγνώρισε πως η αύξηση των τιμών θα προκαλέσει ενδεχομένως «κοινωνικές πιέσεις», για τις οποίες εκτίμησε ότι μπορεί να εμφανιστούν σε όλη την Ευρώπη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καυτός Αύγουστος με ανατιμήσεις σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα(2023-08-02 00:00:00.0)
Αύξηση του πληθωρισμού σε Ισπανία και Γαλλία(2023-03-02 00:00:00.0)
Στο 9,1% ο πληθωρισμός, δραματικές συνέπειες για τον λαό(2022-05-19 00:00:00.0)
Θέλουν φτηνούς εργάτες(2004-10-21 00:00:00.0)
Τα υψηλά κέρδη τροφοδοτούν τον πληθωρισμό αλλά...(2004-04-04 00:00:00.0)
Μικρή μείωση του πληθωρισμού το Γενάρη στην ΕΕ(2001-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ