Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ υπό το βλέμμα των ΗΠΑ

Τα παζάρια που «τρέχουν» σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τις ευλογίες των ΗΠΑ, προς αναζήτηση διευθετήσεων και συμμαχιών που θα εμποδίσουν τη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας, επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ με τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ, η πρώτη του είδους της μετά από πολλά χρόνια, με τους δύο υπουργούς να ξεκαθαρίζουν ότι η Ενέργεια αποτελεί πεδίο ισχυρού ενδιαφέροντος για κοινή δράση.

Ο Λαπίντ υπογράμμισε μάλιστα ότι «στόχος είναι να σχηματιστεί και να διευρυνθεί η οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας (...) για να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών μας περιφερειακά και διεθνώς». Πρόσθεσε δε ότι Τουρκία και Ισραήλ «είναι δύο δυνάμεις στην περιφέρεια» αλλά και ότι «δεν υποκρινόμαστε πως η σχέση μας δεν είχε τα "πάνω" της και τα "κάτω" της. Θυμόμαστε όμως ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, το 1949. Και πάντα γνωρίζαμε πώς να επιστρέφουμε στον διάλογο και στη συνεργασία μαζί της».

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η εργασία σε μια θετική ατζέντα μπορεί να μας βοηθήσει να χειριστούμε τις διαφωνίες μας πιο εποικοδομητικά» και ότι θα είναι «ωφέλιμο να συνεχιστεί ο βιώσιμος διάλογος με το Ισραήλ, παρά τις διαφορές (...) Θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό στις ευαισθησίες του άλλου. Αυτό θα είναι επωφελές όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή μας».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει συμφωνία για την αποκατάσταση τεχνικών συναντήσεων μεταξύ υπουργείων και αρμόδιων δημόσιων φορέων, και ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθούν μια σειρά μηχανισμοί για την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων.

Ενδεικτική στο μεταξύ ήταν η συζήτηση που οργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας στην Ουάσιγκτον. Σε αυτήν παρενέβη και η διευθύντρια του Κέντρου Ευρασιατικών, Ρωσικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν, Μπρέντα Σάφερ, αναφέροντας ότι «η ενεργειακή κρίση που αναδύθηκε στην Ευρώπη με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας και τις εναλλακτικές του νότιου διαδρόμου» και υποστηρίζοντας ότι ο πιο κατάλληλος τρόπος για την εξαγωγή των ισραηλινών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους αντέδρασε στις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, κατηγορώντας τη Λευκωσία για «μονομερείς ενέργειες» και επαναφέροντας προτάσεις για διμερή συνεργασία στο θέμα του αερίου πριν λυθεί το Κυπριακό οριστικά, αλλά και για διοργάνωση Διάσκεψης για τη Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ