Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Επεσαν για άλλη μια φορά οι μάσκες και φάνηκε η στρατηγική σύμπλευση

Με τον πιο ανάγλυφο τρόπο αναδείχθηκε στη συζήτηση του κλιματικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής η στρατηγική σύμπλευση ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα για το πώς θα προωθηθούν οι «πράσινες» μπίζνες, τις οποίες θα πληρώσει πολύ ακριβά ο λαός, για την κερδοφόρα διέξοδο υπερυσυσσωρευμένων κεφαλαίων, την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ και των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, στο φόντο και των σφοδρών ανταγωνισμών που έχουν ανάψει τη φωτιά του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Στην πραγματικότητα, το ζητούμενο της αντιπαράθεσης ήταν ποιος θα βάλει περισσότερες ανεμογεννήτριες και πού, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», τη στιγμή που ακριβώς αυτή η πολιτική διαλύει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, από τη συζήτηση στην Επιτροπή κιόλας είχε δώσει με ξεκάθαρο τρόπο το στίγμα του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «δημιουργούμε σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά και ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία» και ότι «συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Συμβάλλουμε στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην αγορά».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση χτες στην Ολομέλεια από τον βουλευτή της ΝΔ Β. Γιόγιακα: «Ο εθνικός κλιματικός νόμος θα λειτουργήσει σε συνέργεια και συνάφεια με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο αναμένεται να επικαιροποιηθεί, και ασφαλώς θα ληφθούν υπόψη οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες με βάση τις φιλόδοξες προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή αυτονομία, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί δεν το βρίσκει «τολμηρό». Οπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Ευ. Τσακαλώτος, ένας «τολμηρός» κλιματικός νόμος θα πρέπει «να προβλέπει τη διείσδυση των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με εξοικονόμηση Ενέργειας και αποθήκευση. Εχουμε ανάγκη τόσο από τις μεγάλες υποδομές σε ΑΠΕ όσο και από μικρότερες ενεργειακές κοινότητες, με τον όρο ότι θα υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός», ενώ, κοροϊδεύοντας τον λαό, έθεσε ως έναν από τους όρους «την προστασία της βιοποικιλότητας και δημοκρατικό έλεγχο» των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ... Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης είπε ότι «μία από τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στο θεσμικό πλαίσιο είναι ενδεχομένως να δώσετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση, τη δυνατότητα να συμμετέχει και με πλειοψηφικά πακέτα στις ενεργειακές κοινότητες», πίσω από τις οποίες βέβαια βρίσκονται τα μεγάλα αρπακτικά των ΑΠΕ.

Τις δικές της «εποικοδομητικές» προτάσεις κατέθεσε η Ελ. Λύση, με τον ειδικό της αγορητή Β. Βιλιάρδο να προτείνει να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε ακατοίκητα νησιά, να λέει ότι η μείωση των ρύπων «έως το 2030 μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης 780 χιλιάδων κτιρίων» κ.ο.κ.

Ο δε επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνετε εκείνα που έπρεπε», όπως «πράσινη βιομηχανική επανάσταση με ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, υπερπαραγωγή για εξαγωγές πράσινου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα. Κοινοπραξίες για μεγάλες παραγωγικές μονάδες μπαταριών σε τέως βιομηχανικές περιοχές όπως της Πάτρας. Φωτοβολταϊκά σε κάθε στέγη με θερμικές αντλίες αντί για καυστήρες» και άλλα που θέλουν τα αρπακτικά των ΑΠΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πράσινη κοροϊδία αποκαλύπτεται(2023-06-07 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην «απελευθέρωση» της Ενέργειας και τις συνέπειές της(2023-03-21 00:00:00.0)
Κοκτέιλ(2022-10-20 00:00:00.0)
«Χαράς ευαγγέλια» για τους επιχειρηματικούς ομίλους(2022-07-29 00:00:00.0)
«Βροχή» προνομίων στα αρπακτικά των ΑΠΕ(2022-06-29 00:00:00.0)
Νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των «πράσινων» επενδυτών(2021-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ