Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
«Πόλεμος» που θα υποβαθμίσει βίαια τη ζωή εκατομμυρίων

INTIME NEWS

Ο κλιματικός νόμος είναι «αντιπεριβαλλοντικός και θα αλλάξει βίαια και απάνθρωπα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και κυρίως της νέας γενιάς, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη μιας χούφτας ενεργειακών, αλλά και άλλων, ομίλων», γι' αυτό το ΚΚΕ τον καταψηφίζει, επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως τόνισε, αυτό που προωθείται είναι «η πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη για να βρουν κερδοφόρο διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που λιμνάζουν τα τελευταία χρόνια από τις εναλλασσόμενες οικονομικές κρίσεις, κάθε φορά πιο βαθιές, προκειμένου να περάσει σε μια νέα φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Η λυπητερή όμως θα πέσει και αυτή στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, καθώς «θα γίνει ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα με όσες τροπολογίες και να φέρετε, γιατί φιλολαϊκές λύσεις δεν έχετε για τον λαό και θα πολλαπλασιαστεί η ενεργειακή φτώχεια, θα υπάρξουν νέοι φόροι, "πράσινα" τέλη και πρόστιμα, νέες επιβαρύνσεις στη λαϊκή οικογένεια για την υποχρεωτική αλλαγή εξοπλισμού σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, από την κατάργηση καυστήρων πετρελαίου, δημιουργία "πράσινων" κτιρίων, χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων κ.ά. Αυτό σημαίνει ουσιαστική μείωση μισθών, εκτίναξη φορολογίας και μεγαλύτερη αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».

«Είναι πραγματικός πόλεμος, που θα υποβαθμίσει βίαια τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, γενικεύοντας τη φτωχοποίηση σε βάθος και έκταση, χωρίς να προστατεύεται το περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε σε ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου, που αποδεικνύουν τα παραπάνω και πρόσθεσε: «Οσο και εάν προβάλλετε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τον πράσινο καπιταλισμό σαν κοινωνικά δίκαιο και φιλικό στο περιβάλλον για καλύτερη ζωή, το κάνετε για να αποσπάσετε τη στήριξη του λαού και της νεολαίας στους στόχους σας, που είναι στόχοι μόνο και αποκλειστικά του κεφαλαίου».

Εξάλλου, όπως επισήμανε, «οι πράσινες πολιτικές, με τις οποίες όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά ευθυγραμμίζονται και η μία πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η άλλη, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο καταστρέφεται συστηματικά, εξαιτίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Αυτός είναι και ο ορατός θανάσιμος εχθρός και κίνδυνος, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι υπάρχει λύση, που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του λαού, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. «Είναι ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής όπου ο ενεργειακός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να αξιοποιεί συνδυασμένα όλες τις διαθέσιμες εγχώριες πηγές και όλες τις διαθέσιμες τεχνικές λύσεις, για να βελτιώνεται το σημερινό ενεργειακό μείγμα της χώρας, για να διασφαλίζεται η λαϊκή ευημερία με προστασία του περιβάλλοντος. Ετσι εξαλείφονται η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, μειώνεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια των εργαζομένων, η υγεία των κατοίκων».

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η πάλη του λαού, για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος της πραγματικής ανατροπής, κατέληξε.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει στην καταστροφή του περιβάλλοντος

«Δεν δίνετε δεκάρα για το περιβάλλον, την προστασία και την ποιότητα ζωής, καθώς και τις ανάγκες του λαού. Η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Το αποδεικνύει και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που είναι σε εξέλιξη. Το δείχνει η εκμετάλλευση των εμπορευματοποιημένων δασών για κερδοφόρες επενδύσεις, που είναι η βαθύτερη αιτία πίσω από την καταστροφή τους. Το δείχνει η προσπάθεια να εμφανιστεί η καύση των απορριμμάτων και η αξιοποίησή τους ως ενεργειακή πρώτη ύλη, ως φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση κρύβοντας τα τεράστια κέρδη από όλη την αλυσίδα διαχείρισής τους», ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης.

Επισήμανε ότι ο λαός πληρώνει ήδη ακριβά την «πράσινη μετάβαση» και παραμένει πιο απροστάτευτος απέναντι σε φυσικές καταστροφές που ο κλιματικός νόμος δεν αγγίζει.

Εκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι υλοποιούν έργα χωρίς την αναγκαία και αντίστοιχη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Με την ανοχή των κυβερνήσεων ή με την προσαρμογή των όποιων επιστημονικών δεδομένων στις ανάγκες της κερδοφορίας, στη μείωση του κόστους επιφέρουν ανεπανόρθωτες συνέπειες. Για παράδειγμα, τα εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δασικών δρόμων για τις ΑΠΕ και το βίαιο τσιμέντωμα των βουνών επιδρούν αντικειμενικά τόσο στα πλημμυρικά φαινόμενα όσο και στις δασικές πυρκαγιές. Τα εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηριχθούν τα έργα ΑΠΕ, που λόγω του κέρδους είναι πλημμελώς συντηρημένα, αυξάνουν αλματωδώς επίσης τις πιθανότητες ξεσπάσματος δασικών πυρκαγιών».

Οπως τόνισε, ο κλιματικός νόμος όχι μόνο δεν βάζει φρένο σε όλα αυτά, αλλά αντίθετα «τα επιταχύνει, συμπληρώνοντας τους αντίστοιχους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Επισήμανε ότι δεν φτάνει που από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής ο λαός ήδη στενάζει από τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τις ελαστικές μορφές δουλειάς, την εξάπλωση της φτώχειας και της ενεργειακής φτώχειας, με τα τιμολόγια του ρεύματος να προκαλούν εμφράγματα και την ακρίβεια να τους στερεί βασικά αγαθά, τώρα με το νομοσχέδιο προβλέπεται «να στερηθεί ακόμα περισσότερα».

«Και ρωτάμε - τόνισε - τα τριάμισι εκατομμύρια πληθυσμού που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, μπορούν να αλλάξουν τους καυστήρες ή τα αυτοκίνητα; Οι 800 χιλιάδες εργαζόμενοι με μισθό 399 ευρώ τι μπορούν να κάνουν; Πόσοι ιδιοκτήτες ταξί δεν θα μπορέσουν να κάνουν την αλλαγή σε πανάκριβο ηλεκτρικό όχημα; Ολοι αυτοί που αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα δεν θα κληθούν, εκτός όλων των άλλων, να πληρώσουν ακριβά τις ρυθμίσεις για την αλλαγή στα δημόσια κτίρια μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη;».

Κάλεσε τον λαό να συμπορευθεί με το ΚΚΕ για μια άλλη μορφή οικονομίας, όπου σιδερένιος νόμος θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ