Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει στην Ουκρανία και βλήματα πυροβολικού

Βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση στην κυβέρνηση Ζελένσκι, βαθαίνοντας παραπέρα την εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τον πόλεμο που κλιμακώνεται.

Σε ό,τι αφορά τον νέο αυτό οπλισμό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έπειτα από συνεχείς συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς η κυβέρνηση έχει καταλήξει να στείλει τα όπλα στην Ουκρανία μέσα στο δίμηνο Ιούνη - Ιούλη, αφού πρώτα ολοκληρωθούν μια σειρά ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η καταγραφή για τα πυρομαχικά που λήγουν, προκειμένου να καμφθούν και οι αντιδράσεις για την παραπέρα αποδυνάμωση του οπλοστασίου και της άμυνας της χώρας.

Κόμβος διεκπεραίωσης θα είναι - όπως λέγεται - το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αποδεικνύοντας και εδώ την αξία της για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ειδικά σε μια περίοδο που διεκπεραιώνονται από εκεί κι άλλα φορτία του θανάτου για τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Η απόφαση για τα βλήματα άλλωστε κουμπώνει ακριβώς πάνω σε προηγούμενη απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με 18 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 155 χιλιοστών, συμπληρώνοντας βασικά τα ελληνικά πυρομαχικά σ' αυτό το εξοπλιστικό πακέτο.

Ολα αυτά ενώ οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει κι άλλα, «τα πάντα και επίμονα» όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες με γνώση και του τι συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εστιάζοντας στα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα που έχουν οι ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις και στα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι Ουκρανοί (π.χ. τα αντιαεροπορικά TorM1 ή τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bmp1), εξ ου και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα στις μάχες με τους Ρώσους, και ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ειδικά στο νότιο μέτωπο «η κατάσταση πλέον επείγει για τον Ζελένσκι».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη και επ' αυτού, αρκεί οι Αμερικανοί να της το αντικαταστήσουν προηγουμένως με άλλο αντίστοιχο υλικό, κάτι που στην παρούσα φάση οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις φέρονται να απορρίπτουν.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο και Τμήμα Αντιαρματικών (θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης), το οποίο θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Ο Ουκρανός υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, και ο Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία».

Ο Κουλέμπα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα φορτία ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων που «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας» όπως είπε, προκαλώντας επιπλέον ανησυχία για το τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες, την ώρα που ήδη η Βρετανία διαρρέει σενάρια για αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα, με το πρόσχημα του «ξεμπλοκαρίσματος» των αποστολών σιτηρών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του Jan-Olof Lind, στον οποίο επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «θα υποστηρίξει πλήρως» το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, καθώς η στοίχιση στα ευρωατλαντικά σχέδια ακουμπά και στα εξοπλιστικά προγράμματα, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ για θέματα μαχητικών αεροσκαφών F-35, Ρίτσαρντ Κάρβερ και Τζέσικα Ντάνιο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο ακόλουθος Αμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, πλοίαρχος Μάικλ Μπίρι, και ο επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC), ταγματάρχης Κέλι ΜακΝτόναλντ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας των μαχητικών F-35, το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής, παραδόσεων και εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και το πλαίσιο υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησής τους («βλέπουν» ως βάση τους τη Λάρισα).

Συζητήθηκαν επίσης οι «προοπτικές ενίσχυσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας» της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35, τόσο διμερώς όσο και σε «διασυμμαχικό» πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ