Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ανά... δεκαήμερο ο ελλιμενισμός ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Συνεχίζονται το επόμενο διάστημα οι καταπλεύσεις ΝΑΤΟικών πλοίων στην Αλεξανδρούπολη, ενώ προμηνύεται «καυτό» καλοκαίρι στο ακριτικό λιμάνι, με τους Αμερικανούς να έχουν προγραμματίσει «αρκετά πλοία τα οποία ανά τακτά διαστήματα θα ελλιμενίζονται», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), Κώστας Χατζημιχαήλ.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 2 Ιούνη αναμένεται να «δέσει» στο λιμάνι το βρετανικό μεταγωγικό «ANVIL POINT», που ξεκίνησε την Δευτέρα από το Σαουθάμπτον. Το μεταγωγικό θα φορτώσει δυνάμεις του βρετανικού στρατού που συμμετείχαν στην άσκηση «Swift Response 2022» στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες ξεκίνησαν από χτες την αναδίπλωσή τους και θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην Αλεξανδρούπολη.

Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 2.000 στρατιώτες της Παγκόσμιας Δύναμης Απόκρισης του Βρετανικού Στρατού (GlobalResponse Force), ενώ μαζί τους συνεκπαιδεύτηκαν άλλοι 1.000, από 8 χώρες του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση της 16ης Air Assault Brigade Combat Team. Η βρετανική δύναμη αποτελούταν από αερομεταφερόμενο πεζικό και αλεξιπτωτιστές, πυροβολικό, μηχανικό, νοσηλευτικό προσωπικό και ελικόπτερα «Απάτσι» και «Σινούκ».

Τμήμα των δυνάμεων αυτών είχε μεταφερθεί στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια του οδικού άξονα.

Παράλληλα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη, δημοσιεύματα αναφέρουν πως από τις αρχές Ιούνη μέχρι και τον Σεπτέμβρη αναμένεται πως στην Αλεξανδρούπολη θα αγκυροβολούν ανά 10ήμερο αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία, μεταφέροντας περίπου 2.000 στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό εξοπλισμό.

Με αφορμή στο μεταξύ τον ελλιμενισμό «αναψυχής» του αμερικανικού αποβατικού «USS Arlington» στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του ΟΛΑ σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του πως «υπάρχουν προβλεπόμενες συμμετοχές του λιμένα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις των Αμερικανών, από εκεί και πέρα, τέτοιου τύπου έκτακτες επισκέψεις για ξεκούραση και διασκέδαση πληρωμάτων θα υπάρξουν και στο μέλλον».

Να σημειωθεί πως την Τρίτη 24 Μάη, ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πόποβιτς, συναντήθηκε με αφορμή την παραμονή του «Arlington» με τον ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα για θέματα Ασφάλειας, Patrick Beldon.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ