Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι αξιωματικοί δικαιούνται να μη στέλνονται στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Γίνεται σε όλους ολοένα και πιο αντιληπτό ότι ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και τρεις μήνες στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, η όξυνση των ανταγωνισμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, οι εξελίξεις με τη διεύρυνση και ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και Φιλανδίας, τα γεγονότα στο πεδίο του πολέμου, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός και συσσωρευμένης καύσιμης ύλης όλο το προηγούμενο διάστημα, αυξάνουν παραπέρα τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου.

Τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου, αποτελέσματα των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, όπως η σύγχρονη ιστορική πείρα μάς έχει δείξει και διδάξει, θα κληθούν για μία ακόμα φορά να τα πληρώσουν με τη ζωή τους οι λαοί, που είναι ήδη τα μόνα θύματα και του συγκεκριμένου πολέμου.

Με αισιοδοξία βλέπουμε ότι καθημερινά ο λαός μας αντιλαμβάνεται το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του και δεν ξεγελιέται από τα φαιδρά επιχειρήματα της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που θέλουν να τον στοιχίσουν πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων, των δολοφόνων των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Δυναμώνει τον αγώνα και την πάλη του ενάντια σε κάθε ληστή της ζωής του. Καταδικάζει από την πρώτη στιγμή την πρόθυμη κυβερνητική εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της στα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, που προκλητικά, κυνικά και χωρίς καμία ντροπή ονομάζονται «διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις» που πρέπει να τηρηθούν.


Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερη αισιοδοξία παρατηρούμε να πληθαίνουν καθημερινά και να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο άσκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους, φωνές διαμαρτυρίας και καταγγελίες στρατευμένων που καταδικάζουν κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας και στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, και που βάσιμα και νόμιμα αποκλείουν την κάθε συμμετοχή στρατευμένων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας στον πόλεμο και στα σχέδια αυτά.

Με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας, όπως και το Σύνταγμα ως υπέρτατος νόμος τα ορίζει, γνωρίζει ο λαός μας τι εξυπηρετούν οι υπέρογκοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, ποιον εξυπηρετούν και ποια είναι τα αποτελέσματα των δεκάδων μέχρι σήμερα ιμπεριαλιστικών αποστολών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Γίνεται φανερό και αυταπόδεικτο ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, έχουν κάθε νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα να δηλώσουν και να εκφράσουν ελεύθερα και χωρίς κανένα κίνδυνο για την καριέρα τους τη βούληση και τη θέλησή τους για τη μη ατομική τους συμμετοχή και τη συμμετοχή των συναδέλφων τους, στο να μη στέλνονται εκτός των συνόρων της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, ενάντια στην ειρήνη, στη ζωή των ίδιων, των οικογενειών τους και των λαών.

Η άσκηση και προβολή του συγκεκριμένου δικαιώματος, ανεξάρτητα από τις περισσότερο ή λιγότερο συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές εμπειρίες και αντιλήψεις που έχει ο καθένας και είναι σεβαστές, εκφράζει το μόνο αληθινό και πραγματικό πατριωτικό καθήκον κάθε στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, το να προσφέρει κατά τον χρόνο της αποστολής και σταδιοδρομίας του, σύμφωνα και με τον όρκο που έδωσε και το Σύνταγμα, τις υπηρεσίες του, που αποσκοπούν αποκλειστικά στην άμυνα της πατρίδας μας και και στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας (άρθρο 4 παράγραφος 6 του Συντάγματος).

Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, η προστασία της ζωής, της υγείας, ο αγώνας για την εμπέδωση της ειρήνης και της ανάπτυξης φιλικών αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των λαών και των κρατών, είναι επιπρόσθετα δικαιώματα και αξίες και συνταγματικά προστατευόμενα, τα οποία καθορίζουν και προστατεύουν την άσκηση του δικαιώματος για τη μη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές δολοφονικές πολεμικές αποστολές εκτός των συνόρων της χώρας.

Η άσκηση αυτού του δικαιώματος δεν μπορεί να τεθεί υπό περιορισμό με την επίκληση ντροπιαστικών, προσβλητικών και κυνικών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τον λαό μας επιχειρημάτων, όπως ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στο αιματοκύλισμα είναι δήθεν «ευκαιρία για τη χώρα», ή ότι η συμμετοχή στα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι δήθεν «διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις» που πρέπει να τηρηθούν.

Δεν συντρέχει υποχρέωση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για τη συμμετοχή τους σε εμπόλεμες αποστολές εκτός των συνόρων της χώρας.

Το αστικό κράτος και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, προκειμένου να αποδυναμώσουν και να αλλοιώσουν το παραπάνω δικαίωμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, δικαίωμα που και στο παρελθόν έχει εκφραστεί και του οποίου η άσκηση είναι σήμερα στον εξελισσόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας πιο επιτακτική, προβάλλουν τα δικά τους όπλα και μηχανισμούς.

Με την προβολή και χορήγηση οικονομικών και άλλων κινήτρων το αστικό κράτος προσπαθεί να εξαγοράσει τις συνειδήσεις των στελεχών, να κάμψει κάθε δικαίωμά τους για μη συμμετοχή στον διεξαγόμενο πόλεμο.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και όλοι οι υπηρετούντες σε αυτές γνωρίζουν καλά ότι κανένα αντάλλαγμα δεν μπορεί να ξεπλύνει το αίμα από την κάθε άδικη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Είναι βέβαιο ότι οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και όλοι οι υπηρετούντες σε αυτές, με θάρρος και πίστη στο δίκαιο και στην πατριωτική τους αποστολή, ενισχύοντας τον αγώνα και την αντίθεσή τους στον διεξαγόμενο σήμερα ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας και στην κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, με τη στάση τους θα εμποδίσουν ώστε κανένας φαντάρος, κανένας αξιωματικός και υπαξιωματικός να μη χύσει το αίμα του για τον πόλεμο αυτό και τα συμφέροντα των αντιμαχομένων ληστών και της αστικής τάξης, στρεφόμενος ενάντια σε άλλους λαούς.

Στον αγώνα αυτό αρωγός, όπως πάντα, θα είναι η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων.


Αγγελος ΒΡΕΤΤΟΣ
Δικηγόρος, υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ