Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Με την αποδοχή της εκπροσώπησης και συμβασιούχων εργαζομένων ξεκίνησαν οι εργασίες

Σημαντικό βήμα - δικαίωση της διαχρονικής προσπάθειας των ταξικών δυνάμεων

Από τις εργασίες του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ
Από τις εργασίες του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ
Πρώτη μέρα εργασιών ήταν η χτεσινή για το 16ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κατά την οποία συζητήθηκαν καταστατικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από πολλά χρόνια πίεσης που ασκούν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μαζί με άλλους τίμιους συνδικαλιστές, έγινε αποδεκτή επιτέλους η εκπροσώπηση και των συμβασιούχων εργαζομένων στην Ομοσπονδία. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να συμβάλει στη συνδικαλιστική οργάνωση στον κλάδο, αλλά και μια δικαίωση για τις ταξικές δυνάμεις, που διαχρονικά αναδεικνύουν ως ένα από τα κύρια ζητήματα σε όλους τους κλάδους το να γίνονται μέλη στα σωματεία τους, δίχως προσκόμματα, και να έχουν τα ίδια συνδικαλιστικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: Οι φθηνοί και «ευέλικτοι», τα θύματα της δουλειάς - λάστιχο. Ετσι, ύστερα από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, πλέον και στα δημόσια νοσοκομεία οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κατακτούν και τυπικά το αυτονόητο δικαίωμά τους, που βέβαια σε πολλές περιπτώσεις το είχαν επιβάλει ήδη στην πράξη: Να μπορούν να οργανώνονται και να παλεύουν μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους και να εκπροσωπούνται σε όλα τα όργανα.

Αλλωστε, τέτοιους αποκλεισμούς των συμβασιούχων από τα σωματεία, που εδώ και χρόνια επέβαλλαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), είχαν καταργήσει στην πράξη Σωματεία όπως του «Ευαγγελισμού» ή του Παίδων «Αγία Σοφία», με τους εκλεγμένους στις διοικήσεις τους να σέρνονται για αυτόν τον λόγο στα δικαστήρια από τις παραπάνω δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις μάλιστα είχαν εκδώσει και εκλογική οδηγία που απαγόρευε τη συμμετοχή των συμβασιούχων στις εκλογές για το συνέδριο της Ομοσπονδίας, πριν τελικά αναγκαστούν να υπαναχωρήσουν.

Βέβαια, παρά το σημαντικό βήμα που έγινε, και ενώ ψηφίστηκε χτες ομόφωνα η απόφαση για την αλλαγή του άρθρου 4 στο καταστατικό, οι ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψαν την πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Υγειονομικών» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) για την εκπροσώπηση στην ΠΟΕΔΗΝ όλων των εργαζομένων, επομένως και των εργολαβικών στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για το τμήμα των εργαζομένων που είναι το πιο βαθιά εκμεταλλευόμενο και αναμένεται να αυξηθεί με την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων στο «νέο ΕΣΥ», συνεπώς χρειάζονται ακόμα περισσότερο τη στήριξη των Σωματείων και της Ομοσπονδίας. Το γελοίο πρόσχημα που επιστράτευσαν οι συνδικαλιστές των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ενάντια σε αυτήν την πρόταση είναι ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «αποδοχή της ύπαρξης των εργολάβων» (!) όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό όταν τα κόμματά τους είναι που έχουν απογειώσει την εργολαβοποίηση μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπερασπιζόμαστε όλους τους συναδέλφους μας!

Μιλώντας στο Συνέδριο εκ μέρους της ΑΣΥ η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, αναπληρώτρια γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» και μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, θύμισε χαρακτηριστικά ότι «στον "Ευαγγελισμό" έχουμε κλείσει 13 χρόνια που γράψαμε τους συμβασιούχους και τους εργολαβικούς στο Σωματείο, με πολλές μάχες και δικαστήρια». Δήλωσε περήφανη που ανήκει στην παράταξη η οποία «δεν έκανε μισό βήμα πίσω από την υπεράσπιση δικαιωμάτων των συναδέλφων μας που εδώ και 20 χρόνια δουλεύουν στο πλευρό μας ως εργολαβικοί χτες, σήμερα ΣΟΧ, αύριο πάλι εργολαβικοί».

«Παίρνουμε την ευθύνη να περιφρουρήσουμε όλους τους συναδέλφους και όχι τους μισούς, γιατί αυτοί που σήμερα είναι ΣΟΧ αύριο θα είναι προσωπικό στους εργολάβους, μεθαύριο με μπλοκάκι και πάει λέγοντας», συνέχισε, μεταφέροντας τη δίκαιη απαίτηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων «όλων των συναδέλφων που δουλεύουν στο πλάι μας με τα ίδια προσόντα, βράζουν στο ίδιο καζάνι και δεν έχουν ούτε το 1/100 των δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους 30 υγειονομικούς με COVID-19 που έχασαν τη ζωή τους, και τους εκατοντάδες άλλους που χάθηκαν λόγω των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών ενώ οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται την ένταξή τους στα ΒΑΕ, την επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» για πιο δυνατά σωματεία

Κάλεσμα ενίσχυσης της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Υγειονομικών» απευθύνουν οι υγειονομικοί που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό της ενόψει των αρχαιρεσιών στο συνέδριο. «Να αγωνιστούμε συλλογικά και περήφανα για όλα όσα δικαιούμαστε, για όσα μας πήραν στα χρόνια της κρίσης τους - για όσα σήμερα έχουμε ανάγκη!», αναφέρουν μεταξύ άλλων στη διακήρυξή τους, καλώντας σε στήριξη όσους βιώνουν την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, όσους αγανακτούν για τις συνθήκες που χειροτερεύουν, όσους αγωνιούν για την εργασία και τη διαβίωσή τους, όσους προβληματίζονται για το αν υπάρχει διέξοδος από αυτή την κατάσταση.

«Κριτήριο της δικής μας πρότασης και των αγώνων μας είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των υγειονομικών», σημειώνουν στο κάλεσμά τους, θυμίζοντας ότι «η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο πως ένα σύστημα με κριτήριο το κέρδος αφήνει τον άνθρωπο στο περιθώριο. Σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και ο παραγόμενος πλούτος δίνουν τη δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες και στην Υγεία - Πρόνοια. Εμπόδιο είναι η επιχειρηματική δράση και κερδοσκοπία, η πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν».

Οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» καλούν τους αντιπροσώπους στο συνέδριο και με την ψήφο τους να καταδικάσουν το «νέο ΕΣΥ» «που οραματίζονται κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι» και το οποίο όπως λένε «είναι αποκρουστικό! Περιλαμβάνει απολύσεις, συγχωνεύσεις, ακόμη πιο εξαντλητικές και αβέβαιες συνθήκες εργασίας. Περιλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, προαναγγέλλοντας τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες Υγείας και ένα τρομακτικό μέλλον για την υγεία και την περίθαλψη του λαού».

Σχολιάζοντας τη στάση των άλλων δυνάμεων, η ΑΣΥ αναφέρει για την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ότι «όλο το τελευταίο διάστημα επί της ουσίας "βάζουν πλάτη" στα σχέδια της κυβέρνησης και επιδιώκουν τη συναίνεση των εργαζομένων στα νομοσχέδια - εκτρώματα. Δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας, γιατί απλά δεν θέλουν να συγκρουστούν με το κράτος των επιχειρηματιών και την ΕΕ». «Οντας στο τιμόνι της Ομοσπονδίας, αρκέστηκαν σε φιέστες, χάπενινγκ και τηλεκινητοποιήσεις. Δεν έκαναν τίποτα για την ουσιαστική οργάνωση των αγώνων, με τη μαζική συμμετοχή και δράση των εργαζομένων», τονίζει η ΑΣΥ και αναδεικνύει ότι αυτές οι δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να σαλπίσουν σιωπητήριο στη λειτουργία και δράση των σωματείων, με «πάγωμα» κάθε συλλογικής διαδικασίας και συνεχείς αναβολές στη διεξαγωγή εκλογών στα σωματεία ήδη από το 2020 και στο συνέδριο εδώ και ενάμιση χρόνο.

Για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΡΜΑ, οι υποψήφιοι της ΑΣΥ αναφέρουν ότι «έπειτα από μια γεμάτη τετραετία που υπεραμύνθηκαν της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - δηλαδή του νόμου για τη "διευθέτηση" του εργάσιμου χρόνου στους γιατρούς (που είδαμε να εφαρμόζεται π.χ. στις ΜΕΘ), των DRG's, των νοσοκομείων-ΑΕ, όπως της Σαντορίνης - συνεχίζουν την επικίνδυνη λογική της αναμονής, στο όνομα της "σκληρής διαπραγμάτευσης" και του "μικρότερου κακού" μιας νέας κυβερνητικής εναλλαγής». «Οσο λοιπόν κι αν σηκώνουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους στις μέρες μας, ξέρουμε όλοι πως έχουν βάλει "βούτυρο στο ψωμί" για όσα τώρα "αντιπαλεύουν". Οι υγειονομικοί δεν είμαστε "χρυσόψαρα" με μηδενική μνήμη».

Τέλος, καλούν τους υγειονομικούς να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε δυνάμεις όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και του ΣΕΚ. Αναδεικνύεται η εμπάθειά τους απέναντι στο ΠΑΜΕ και υπενθυμίζεται ότι «μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήραμε ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org