Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Νέα ρύθμιση για τον κατασταλτικό ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ανοίγει νέους, επικίνδυνους δρόμους, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατάει «ζεστό» το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με διαρροές ότι είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στα ιδρύματα πρώτα της Θεσσαλονίκης και έπειτα της Αθήνας το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ερωτήματα για την τοποθέτησή της αλλά και για τον ρόλο της εγείρει νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (του οποίου η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής) και προβλέπει ότι το αστυνομικό προσωπικό και οι ειδικοί φρουροί που συγκροτούν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), «όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκτελούν τα καθήκοντα της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999», δηλαδή καθήκοντα φύλαξης στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, κτιρίων και εγκαταστάσεων δημόσιων υπηρεσιών, κυβερνητικών αξιωματούχων κ.λπ. Πρόκειται για καθήκοντα που προφανώς κατά την άσκησή τους οι ειδικοί φρουροί θα φέρουν και πυροβόλο όπλο, το οποίο όμως δεν θα φέρουν όταν απασχολούνται στις ΟΠΠΙ.

Για ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της πανεπιστημιακής αστυνομίας κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε σχόλιό του για το θέμα, όπου σημειώνει:

«Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατατέθηκε στη Βουλή, ανοίγει νέους, επικίνδυνους δρόμους ως προς τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς προβλέπει ρητά ότι οι ειδικοί φρουροί που θα τη στελεχώνουν θα μπορούν να εκτελούν και όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα των ειδικών φρουρών - όταν δεν "διατίθενται" στα ΑΕΙ - έχοντας προφανώς τη δυνατότητα να φέρουν και να χρησιμοποιούν όπλα.

Οι φοιτητές με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν την είσοδο πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές τους. Εχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ