Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Μείωση εδώ και τώρα των ακτοπλοϊκών ναύλων!

Πραγματοποιήθηκε το διήμερο δράσης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Διήμερο δράσης και ενημέρωσης των εργαζομένων και του κόσμου ήταν η Δευτέρα 23 Μάη και η Τρίτη 24 Μάη από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νησιού, σχετικά με τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά ναύλα. Τη Δευτέρα έγινε περιοδεία στο επιβατικό λιμάνι όπου έγινε συζήτηση με εργαζόμενους, ενώ την Τρίτη αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Λέσβου πραγματοποίησε παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία Λέσβου, όπου παρέδωσε το κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης που μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει δεκάδες φορείς και σωματεία.

Στο ψήφισμα σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι τα εισιτήρια και ναύλα των ακτοπλοϊκών πλοίων αυξήθηκαν πάνω από 40% την περίοδο 2010 - 2019, ενώ τον περασμένο χειμώνα τα αύξησαν 5% - 16% και τώρα «πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου εκτοξεύουν πάλι τις τιμές, με αυξήσεις που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 41% π.χ. για την Κω!».

Χαρακτηρίζουν προκλητική τη θέση των εφοπλιστών ότι αιτία για τις νέες αυξήσεις είναι η ακρίβεια στα καύσιμα «όταν αυτοί, σε αντίθεση με όλους εμάς τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες, έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο. Οταν αυτοί έχουν την προστασία όλων των κυβερνήσεων. Ενώ έχουν πλήρη φορολογική ασυλία, λαμβάνουν συνεχώς τεράστιες χρηματοδοτήσεις». Μόνο για την πανδημία εισέπραξαν 79 εκατ. ευρώ, η σταθερή χρονιάτικη επιδότησή τους έχει φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ και επιπλέον θα πάρουν 370 εκατ. ευρώ για ανανέωση στόλου από τα ΕΣΠΑ και άλλα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Νέαρχος»!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση τα συνδικάτα συντονίζουν τη δράση τους και διεκδικούν αιτήματα όπως: Μείωση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ναύλων (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές. Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά. Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ