Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Νέα απόλυση στα «Praktiker» σε διάστημα λίγων μηνών

Με 24ωρη απεργία το Σάββατο απαντούν οι εργαζόμενοι | Στηρίζουν τον αγώνα τους το κλαδικό Συνδικάτο Εμπορίου - Υπηρεσιών και το Εργατικό Κέντρο

Από πρόσφατη κινητοποίηση στην Πάτρα ενάντια στις απολύσεις
Από πρόσφατη κινητοποίηση στην Πάτρα ενάντια στις απολύσεις
Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν το Σάββατο 28 Μάη οι εργαζόμενοι στα «Praktiker» της Πάτρας, απαιτώντας να παρθεί πίσω η νέα απόλυση συναδέλφου τους ο οποίος εργαζόταν στο κατάστημα για 27 χρόνια.

Πρόκειται για 57χρονο υπάλληλο, πατέρα 3 παιδιών, στον οποίο η εργοδοσία κοινοποίησε την απόλυση το μεσημέρι της Δευτέρας, επικαλούμενη δύο γελοίες επιπλήξεις που του έκανε (δεν έδωσε καρότσι σε πελάτη, δεν απάντησε στην κλήση μέσω γουόκι - τόκι στον προϊστάμενό του), εφαρμόζοντας τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη που ουσιαστικά της «λύνει τα χέρια» για να πετά στον δρόμο εργαζόμενους με δεκαετίες δουλειάς στον χώρο, ώστε να προσλάβει νέους με ελαστικές σχέσεις και μηδενικά εργασιακά δικαιώματα.

Είναι η τέταρτη απόλυση που σημειώνεται στα «Praktiker» Πάτρας σε διάστημα λίγων μηνών, αφού άλλες τρεις έγιναν τον Δεκέμβρη. Ο τελευταίος εργαζόμενος του τμήματος ηλεκτρονικών ήθελε 5 χρόνια να βγει στη σύνταξη και ήταν από τους πρώτους που έπιασαν δουλειά στον χώρο, το 1995.

«Η εταιρεία έχει στοχευμένη πολιτική απέναντι στους παλαιότερους υπαλλήλους της, που στο κατάστημα είναι πάνω από τους μισούς σε σύνολο 80 εργαζομένων, προκειμένου να απαλλαγεί από όσα εργασιακά δικαιώματα έχουμε κατοχυρώσει», δηλώνει ο πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker Ελλάς», Βασίλης Παπασιμακόπουλος, και προσθέτει:

«Πρόσφατα ζήτησε να σπάσει το ενιαίο 8ωρο σε δύο 4ωρα και επειδή δεν της βγήκε, λόγω της αντίδρασής μας, πρότεινε στους 6ωρίτες να έχουν 8ωρο σε δύο 4ωρα. Η εργοδοσία αναζητεί συνεχώς τρόπους να απαλλαγεί από το παλαιότερο προσωπικό, προκειμένου να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Γι' αυτό προχώρησε και στην τελευταία απόλυση».

Και επισημαίνει: «Υλοποιούμε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του παραρτήματός μας για απεργία ενάντια σε οποιαδήποτε νέα απόλυση, έχοντας τη βοήθεια του κλαδικού Συνδικάτου Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας και του Εργατικού Κέντρου».

Οι προηγούμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και η αποφασιστική τους στάση τον Δεκέμβρη μπλόκαραν την περαιτέρω επίθεση της εργοδοσίας στον χώρο, τονίζει το Συνδικάτο Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας και καταγγέλλει ότι «αξιοποιήθηκε ο νόμος - έκτρωμα του Χατζηδάκη, δίνοντας στον εργαζόμενο τη μισή αποζημίωση, που θα την πάρει μετά από 4 μήνες!». Δηλώνει ότι στηρίζει την 24ωρη απεργία του Σαββάτου και συμπληρώνει:

«Στέλνουμε μαζικό και ηχηρό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, ότι οι νόμοι που φτιάχτηκαν για την εξυπηρέτηση της μεγαλοεργοδοσίας θα μείνουν στα χαρτιά.

Καλούμε τον λαό της Πάτρας να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα "Praktiker" της Πάτρας. Να αγωνιστούμε και να προασπίσουμε το δικαίωμα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, κόντρα στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου».

Τέλος, καλεί στην απεργία του Σαββάτου και απαιτεί να παρθεί πίσω η απόλυση, να σταματήσουν η τρομοκρατία και οι καταχρηστικές βλαπτικές τροποποιήσεις των όρων εργασίας, να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ με δικαιώματα και αυξήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ