Παρασκευή 20 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στους λαούς στέλνεται ο βαρύς λογαριασμός των ανταγωνισμών ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας και τα νέα βάρη που επιφυλάσσουν οι νέες ανακοινώσεις της Κομισιόν για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που στενάζουν ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν αβάσταχτες ανατιμήσεις και στερήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και είδη λαϊκής κατανάλωσης, με κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. Ζουν τα αποτελέσματα της στρατηγικής της "πράσινης μετάβασης", της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των αλλεπάλληλων ανταγωνισμών και κυρώσεων.

Με επιδοτήσεις και δάνεια για κοινές παραγγελίες θα ξαναπληρώσει ο λαός την κερδοφορία των ευρωενωσιακών ενεργειακών ομίλων. Οι συστάσεις της Κομισιόν και οι κυβερνήσεις ρίχνουν την "ατομική ευθύνη" στον λαό χρεώνοντάς τον ως και για ..."σπατάλες στο ρεύμα" κι επιβάλλουν τα "καλά και συμφέροντα" των ευρωενωσιακών μονοπωλίων της Ενέργειας που κάνουν μπίζνες με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα μεθοδεύουν και την προμήθεια πανάκριβου αμερικανικού LNG, με τους Ελληνες εφοπλιστές να θησαυρίζουν διπλά μεταφέροντας και αυτό και το ρωσικό πετρέλαιο.

Ο λαός να μη γίνει σάκος του μποξ των ανταγωνισμών ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ με την καπιταλιστική Ρωσία. Να δυναμώσει η πάλη του για τα δικά του συμφέροντα, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολεμικούς εξοπλισμούς, απόσυρση από τις κυρώσεις, κατάργηση των έμμεσων φόρων και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς».

Βαριά φορολογία για τον λαό, φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους

Παράλληλα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποκάλυψε και τις πραγματικές στοχεύσεις της πρότασης Οδηγίας του Συμβουλίου περί «παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων», που επίσης συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην ομιλία του σημείωσε τα παρακάτω:

«Η Οδηγία για το "ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των ομίλων" αποτελεί προκάλυμμα της νόμιμης φοροαποφυγής των μονοπωλιακών ομίλων. Επιδιώκει έναν προσωρινό συμβιβασμό, στο πλαίσιο οξυμένων ανταγωνισμών, ανάμεσα σε αστικές τάξεις και μονοπώλια που θίγονται από την ευνοϊκότερη μεταχείριση από κάποια κράτη. Στοχεύει να ενισχύσει τη θέση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε σχέση με αυτά κυρίως των ΗΠΑ, της Κίνας.

Στην Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι φορολογούνται 23% στο εισόδημα, ο φορολογικός συντελεστής 15% για τους ομίλους αποτελεί πρόκληση. Αφορά ελάχιστους ομίλους και εξαιρεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που φορολογείται εθελοντικά με αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, ενώ σπάει τα ρεκόρ κερδοφορίας το ένα μετά το άλλο.

Η προπαγάνδα περί "δίκαιης φορολόγησης" αποτελεί πολιτική απάτη της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων. Στο άδικο φορολογικό σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας, ο λαός πληρώνει το 95% και οι όμιλοι το 5%. Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους απαιτώντας φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου 45% στα κέρδη, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των εφοπλιστών, των άδικων έμμεσων φόρων και κατοχύρωση αφορολόγητου που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ