Παρασκευή 20 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιχθυοκαλλιέργειες προς όφελος του λαού, όχι των επιχειρηματικών ομίλων

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του Κόμματος

Στις θέσεις του ΚΚΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του Κόμματος, σε μαζική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργάνωσε στο Ληξούρι η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί έντονα εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα και στην Κεφαλονιά, λόγω του πλάνου δημιουργίας και επέκτασης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, όπου έγινε η εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παλικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημήτρης Μαντζουράτος, Βαγγέλης Φαρακλός, Βασίλης Καπάτος, Βαγγέλης Βαλλιάνος και Θοδωρής Δαμουλιάνος, και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίας Θέκλης, Διονύσης Ραλλάτος, και Λιβαδιού, Διονύσης Δελαπόρτας.

Σημειωτέον, προσπάθεια να παρακολουθήσει την εκδήλωση έκανε και η διοίκηση των ιχθυοτροφιών της περιοχής, θορυβημένη από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των κατοίκων, χωρίς όμως να τα καταφέρει, λόγω της αντίδρασης των παρευρισκόμενων.

«Η σημερινή εκδήλωση του ΚΚΕ είναι ενταγμένη στην απόφασή του να στηρίξει δυναμικά και αποφασιστικά τον αγώνα των κατοίκων της Κεφαλονιάς - Ιθάκης απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση της ασύδοτης επέκτασης της ΠΟΑΥ και σ' αυτήν την περιοχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα προβλήματα που πραγματικά κάνουν αβάσταχτη τη ζωή της λαϊκής οικογένειας», τόνισε εισηγητικά ο Ν. Παπαναστάσης και πρόσθεσε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους, αναπτυσσόμενους και κερδοφόρους για το κεφάλαιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.


Εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στη θαλάσσια παραγωγή μεσογειακών ειδών και κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στην ιχθυοκαλλιέργεια, αποτελώντας πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, την ίδια ώρα που επικρατούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους σ' αυτές τις μονάδες, με κινδύνους ακόμα και για τη ζωή τους.

«Ο τρόπος ανάπτυξης αυτού του τομέα, με τη μορφή που επιλέγεται από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας, γιατί είναι πράγματι καταστροφικός», είπε, καθώς «η ανάπτυξη αυτών των βιομηχανικών ουσιαστικά εγκαταστάσεων, με τον τρόπο που την επιβάλλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αποβλέπει μόνο και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας τους».

«Βασικό μοχλό» γιγάντωσης της ασυδοσίας τους χαρακτήρισε τη στήριξή τους από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κ.λπ.), που πατάει και στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, την ώρα που και για το περιβάλλον είναι ένα τεράστιο πλήγμα, το οποίο «αναμένεται να μεγεθυνθεί και να μετατραπεί ενδεχομένως και σε μη αναστρέψιμο».

Κάλεσε σε πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς που επιχειρούνται σήμερα και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για ΠΟΑΥ με βάση τα συμφέροντα του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων, δημιουργία υποδομών και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, με σεβασμό προς τους μικρομεσαίους ψαράδες και μέτρα για την επιβίωσή τους, με εργαζόμενους με όλα τα εργασιακά δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, καθώς και ο τελευταίος λόγος (για όπου υπάρχει σχεδιασμός να τοποθετηθούν ιχθυοκαλλιέργειες) να ανήκει στους κάτοικους αυτών των περιοχών.

Σήμερα δεν εκπληρώνεται καμία τέτοια προϋπόθεση, τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης και κατήγγειλε τη στάση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και των περισσότερων της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.), εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η επέκταση της ΠΟΑΥ Κεφαλονιάς.

Κατήγγειλε επίσης ότι «οι ιδιοκτήτες και διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων φοράνε το φιλολαϊκό τους ρούχο: Κάνουν χορηγίες, κάνουν και δωρεές, με στόχο το γονάτισμα κάθε αντίδρασης στα - κυριολεκτικά και μεταφορικά - απόνερα της λειτουργίας τους».

Αναφέρθηκε επιπλέον στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών και με μεγάλα επιδοτούμενα προγράμματα από ΕΕ και κυβερνήσεις, την ώρα που ακόμα δεν έχουν λάβει το κουτσουρεμένο επίδομα για την πανδημία οι αλιείς, ενώ στους πληγέντες οφείλονται αποζημιώσεις από τον «Ιανό».

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με δεδομένα τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο ανταγωνισμός των ομίλων για το κέρδος και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική προωθούν την αχαλίνωτη επέκταση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργειών», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «στόχος τους ήταν και παραμένει η ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων, αλλά και εδώ θέλει προσοχή, και η ταυτόχρονη διάλυση κυρίως της παράκτιας αλιείας και, σε μια πορεία, και της αντίστοιχης μέσης αλιείας στη χώρα μας», υπογραμμίζοντας ακόμα ότι «η δημιουργία ΠΟΑΥ στην περιοχή μας δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη στρατηγική αυτή, την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και την πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων που την υλοποιούν, ξεκαθάρισε ο Ν. Παπαναστάσης και υπογράμμισε ότι το Κόμμα ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της αλιείας, της αλιευτικής παραγωγής και διαχείρισης των επιμέρους περιοχών της χώρας με αλιευτικό ενδιαφέρον, με κριτήριο τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες για φτηνό, υγιεινό και ποιοτικό ψάρι.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση γύρω από το θέμα της εκδήλωσης, αλλά και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων(2023-02-17 00:00:00.0)
Διήμερη περιοδεία του Ν. Παπαναστάση(2022-05-17 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών σε Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά(2022-04-13 00:00:00.0)
Εξαφανίζονται οι μικροί ψαράδες(2012-06-14 00:00:00.0)
Διαλύεται η Ιστορία της αλιείας(2008-09-26 00:00:00.0)
Εφτασε η ώρα των ψαράδων(2003-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ