Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σήμερα να ακουστεί δυνατά η φωνή των φοιτητών με «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη παντού!

Στις κάλπες προσέρχονται οι φοιτητές σε εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη των νέων τους ΔΣ

Eurokinissi

Σήμερα μιλάνε οι φοιτητές! Σήμερα στέλνουν μήνυμα συμμετοχής, συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους! Τέτοιο μήνυμα θα είναι η σημαντική ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας», που μπορεί να την αναδείξει πρώτη δύναμη πανελλαδικά, να φέρει στο προσκήνιο ακόμη πιο δυναμικά τις σύγχρονες διεκδικήσεις των φοιτητών.

Οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών έχουν στηθεί σήμερα στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά και είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που γίνονται και πάλι φοιτητικές εκλογές σε αυτήν την κλίμακα. Οι τελευταίες φοιτητικές εκλογές, το 2019, είχαν αναδείξει την «Πανσπουδαστική ΚΣ», το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν σε κάθε σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές, 2η δύναμη πανελλαδικά στα πανεπιστήμια με 23,3%. Σήμερα, είναι η ώρα για ακόμα πιο αποφασιστική ενίσχυσή της.

Φέτος, τουλάχιστον 1 στους 2 φοιτητές θα πάει στις κάλπες για πρώτη φορά. Και έχει σημασία η συμμετοχή του, έχει σημασία να ακουστεί η φωνή του. Να αναδείξει τους εκπροσώπους του στα ΔΣ των συλλόγων. Να πάρει θέση για το τι είδους σύλλογο θέλει. Να στείλει μήνυμα για συλλόγους αγωνιστικούς, διεκδικητικούς. Για εκπροσώπους που θα συμμετέχουν και θα τιμούν τις ψήφους των φοιτητών που τους ανέδειξαν και δεν θα εξαφανίζονται την επομένη των εκλογών. Για συλλόγους που θα αναλαμβάνουν δράση και πρωτοβουλίες για όλα όσα απασχολούν τους φοιτητές, πρώτα απ' όλα για τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους προοπτική, για πρόσβασή τους σε όλες τις υποδομές και τα μέσα που απαιτούνται για να βγαίνουν ολοκληρωμένοι επιστήμονες, αλλά και για το δικαίωμά τους στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, για όλα αυτά που μπορούν να γίνονται μέσα στο πανεπιστήμιο.


Εχει σημασία λοιπόν για τον κάθε φοιτητή να συμμετάσχει και να πάρει θέση. Να κάνει κριτήριο της ψήφου τις εμπειρίες του μέχρι τώρα. Το ποιοι ήταν δίπλα του, ποιοι μπήκαν μπροστά στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των φοιτητών αυτά τα χρόνια και ποιοι ήταν εξαφανισμένοι. Ποιοι πάλεψαν για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με ασφάλεια, για τα δικαιώματα των εστιακών φοιτητών, για να πάρουν όλοι οι φοιτητές τα συγγράμματά τους, για να έχουν όλοι πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση και να διασφαλιστούν οι όροι της εξεταστικής, ποιοι ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ποιοι αγωνίζονται και βάζουν φρένο στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στην ένταση της καταστολής... Ολα αυτά είναι η βάση και η «μαγιά» που πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου για τις σημερινές εκλογές, κριτήριο ενίσχυσης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», για να αναδειχθεί πρώτη δύναμη από τις κάλπες!

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα εξάλλου επιβεβαιώνεται από περιπτώσεις νεοσύστατων φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλία, στη Βόρεια Ελλάδα κ.α., που έκαναν εκλογές το προηγούμενο διάστημα και μέσα από γνήσιες συλλογικές διαδικασίες ανέδειξαν αγωνιστικά Διοικητικά Συμβούλια, δίνοντας πλειοψηφία στην «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Θυμίζουμε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες σε πανελλαδικό επίπεδο φοιτητικές εκλογές άρχισαν τη λειτουργία τους πολλά νέα Τμήματα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων και της αλλαγής του ακαδημαϊκού χάρτη, με τις «πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ. Σε αυτά τα Τμήματα έγινε προσπάθεια να ιδρυθούν νέοι φοιτητικοί σύλλογοι, και μέσα απ' αυτούς να πάρουν σάρκα και οστά οι ανάγκες και διεκδικήσεις.


Γι' αυτό και ο χάρτης των νυν συλλόγων είναι πια διαφορετικός από την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές, οπότε δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών.

Την ευθύνη των εκλογών έχει η εφορευτική επιτροπή σε κάθε σύλλογο. Οι φοιτητές ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι κάλπες στους περισσότερους συλλόγους ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, εκτός από περιπτώσεις που η εφορευτική επιτροπή αποφασίζει διαφορετικά. Τα αποτελέσματα εκδίδονται από τις εφορευτικές επιτροπές των συλλόγων.

Απόψε και αφού θα ολοκληρώνεται η καταμέτρηση σε κάθε σύλλογο, στην ιστοσελίδα της «Πανσπουδαστικής» (http://www.pksekloges.gr) θα ανακοινώνονται αποτελέσματα εκλογών. Με συνεχή ανανέωση θα αναρτώνται τα αποτελέσματα ανά φοιτητικό σύλλογο, ανά ίδρυμα και τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά, ενώ θα υπάρχουν και συγκρίσεις σε συλλόγους Ιδρυμάτων, Σχολών και Τμημάτων που παραμένουν οι ίδιοι όπως το 2019.

  • Στους πίνακες θυμίζουμε τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των τελευταίων φοιτητικών εκλογών που έγιναν το 2019 στους συλλόγους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Φέτος, τα αποτελέσματα θα αφορούν μόνο συλλόγους πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ