Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα για τη μαθητεία στις ΕΠΑΣ

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των σπουδαστών των ΕΠΑΣ μετέφερε κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι σπουδαστές επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ παραμένουν απλήρωτοι από τα τέλη του 2021, τονίζοντας τη διάσταση του προβλήματος, καθώς για την πλειοψηφία πρόκειται για βασικό εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν στο επίδομα σίτισης και στέγασης. Κάλεσε να παρθούν μέτρα για να καταβληθούν χωρίς καμία καθυστέρηση από δω και πέρα όλα τα δεδουλευμένα των σπουδαστών για τις συμβάσεις μαθητείας και να καταβάλλεται κάθε μήνα αυτός ο μισθός της πρακτικής τους, προσθέτοντας πως θα πρέπει αυτός να αυξηθεί στα επίπεδα που θέτουν τα συνδικάτα.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Παν. Τσακλόγλου, χαρακτήρισε προτεραιότητα τη στήριξη και αναβάθμιση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) «ειδικά όσον αφορά στα ζητήματα ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας», παραδέχτηκε πως υπάρχει υπέρμετρη καθυστέρηση με τις πληρωμές του 2022, η οποία είναι απολύτως λογικό να έχει αναστατώσει τους σπουδαστές και διαβεβαίωσε πως είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η καταβολή των αμοιβών.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει οριστική λύση στη διαδικασία της καταβολής των αμοιβών, κάνοντας λόγο για «παιδιά που περιμένουν πώς και πώς τον μισθό της πρακτικής τους άσκησης. Μιλάμε για παιδιά τα οποία σηκώνονται από τα χαράματα για να δουλέψουν στην πρακτική τους, να πάρουν δύο και τρία αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και να πάνε να φοιτήσουν μετά στη σχολή τους, για να γυρίσουν στο σπίτι τους στις 9 και 10 το βράδυ». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θεσμικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην υποβάθμιση του πτυχίου των σχολών αυτών στο επίπεδο 3, στην ενίσχυση της παρέμβασης των ίδιων των επιχειρηματιών στον καθορισμό των ειδικοτήτων πια και των προγραμμάτων σπουδών αυτών των επαγγελματικών σχολών, οδηγώντας σε αποφοίτους μιας χρήσης, με δεξιότητες που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα απαξιώνονται, στη μείωση δαπανών για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση το 2021.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ