Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ COSCO
Σε νέα φάση ο συγκλονιστικός τους αγώνας για την υπογραφή της Σύμβασης

Σε νέα φάση περνάει τώρα η πάλη των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς τους, για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς του λιμανιού, για να σταματήσουν να μετρούν νεκρούς, όπως έγινε με τον συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή, και σακατεμένους, με τελευταίο τον Τάκη Πέτα, και να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος.

Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, με τον παλικαρίσιο αγώνα τους και εξοπλισμένοι με την τεράστια εργατική αλληλεγγύη που ξέφυγε εκτός συνόρων, συντρίβοντας κάθε επιχείρηση ποινικοποίησης και καταστολής από εργοδοσία, κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό, κατάφεραν να σπάσουν την αδιαλλαξία της COSCO, του μεγαλοεργολάβου «D-Port» και των άλλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται το λιμάνι.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πλέον στη βάση του δικού τους διεκδικητικού πλαισίου. Ηδη έχουν αποσπάσει τη γραπτή δέσμευση της εταιρείας για την ικανοποίηση ορισμένων από τα βασικά αιτήματα που διεκδικούν και συνεχίζουν.

Συνοπτικά ο επιχειρηματικός όμιλος για πρώτη φορά αναγκάστηκε να προτείνει γραπτώς τη σταδιακή ένταξη όλων των εργαζομένων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όχι τα φιλοδωρήματα που τους πέταγε, την εφαρμογή του νόμου για την ένταξη εργαζομένων στα ΒΑΕ.

Οι εργαζόμενοι, με νέα μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε την περασμένη Τρίτη, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΕΔΕΠ, αποφάσισαν να το εξουσιοδοτήσουν για να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση, προκειμένου πλέον να αποτυπωθούν συγκεκριμένα: Ο βασικός μισθός ανά ειδικότητα για όλους τους εργαζόμενους, το ποσοστό των προσαυξήσεων, η μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης να γίνεται με πρώτο κριτήριο την παλαιότητα και την οικογενειακή κατάσταση, να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ, να κατοχυρωθεί η εφαρμογή των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΝΕΔΕΠ κ.ά.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στα όσα απέσπασαν με τον 7ήμερο απεργιακό τους αγώνα τον περασμένο Οκτώβρη, όταν ανάγκασαν την εταιρεία να αποδεχτεί την αύξηση της πόστας (εργατικής ομάδας) από 4 σε 5 άτομα, που είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Την κατάργηση των κόντρα βαρδιών, τη συγκρότηση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Προστίθενται, ακόμα, στα όσα κατάφεραν με τους απεργιακούς αγώνες τους το 2014, αφού μέχρι τότε δεν χαρακτηρίζονταν καν λιμενεργάτες, αλλά ...«συσκευαστές σταφίδας» και ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων ήταν ένα απέραντο και απροσπέλαστο εργασιακό γκέτο. Ομως η πιο μεγάλη τους κατάκτηση, που δημιουργήθηκε από το καμίνι εκείνων, των πρώτων απεργιακών τους αγώνων του 2014, ήταν η ίδρυση της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ.

Ανυπολόγιστη η δύναμη της οργάνωσης της εργατικής τάξης

Η τελευταία πολυήμερη απεργία ήρθε να πάρει τη δική της θέση στους κορυφαίους σταθμούς αυτής της μεγάλης αγωνιστικής διαδρομής, που ανέδειξε ότι οι εμβληματικές επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, στο όνομα των οποίων πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, χρειάζεται ως κινητήρια δύναμη την εκμετάλλευση των εργατών, τον κόπο, τον ιδρώτα, ακόμα και το αίμα τους. Ενώ ταυτόχρονα φώτισε τη δύναμη της οργανωμένης πάλης, τι σημαίνει το «όλοι για έναν και ένας για όλους», ότι «ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Ταυτόχρονα, κατέγραψε ανεπανάληπτα στιγμιότυπα, με το πιο συγκλονιστικό τους χιλιάδες εργαζόμενους που έσπευσαν στο πλευρό των απεργών συναδέλφων τους λιμενεργατών, μετατρέποντας το εμπορικό λιμάνι σε τόπο γιορτής της 1ης Μάη, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους.

Αυτή την τεράστια δύναμη των ενωμένων εργατών, που έχουν πίστη στο δίκιο του αγώνα τους, την ένιωσαν για τα καλά COSCO και κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να γίνουν αποδεκτά μια σειρά αιτημάτων των εργαζομένων.

«Κατοχυρώνουμε όσα κερδίσαμε και συνεχίζουμε με βάση τις διεκδικήσεις μας», διαμηνύει η ΕΝΕΔΕΠ με ανακοίνωσή της, μεταφέροντας τις αποφάσεις των εργαζομένων βγαλμένες μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όπως η τελευταία Γενική Συνέλευση.

«Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι, η μαζική συμμετοχή και περισσότερο η μαζικότατη απάντηση σε όλες τις δυνάμεις καταστολής, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που καθοδηγούσαν τα ίδια τα στελέχη της εργοδοσίας αλλά και των δικών τους παιδιών, δήθεν "συνδικαλιστών", έχουν αποτελέσματα» τονίζει και προσθέτει: «Ολοι γνωρίζουμε ότι με τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα να πετύχουμε σημαντικές νίκες! Ολοι γνωρίζουμε ότι από το 2014 κάθε κατάκτηση στο λιμάνι οφείλεται στη διεκδικητική, αγωνιστική και συνεπή στάση μας με μπροστάρη το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ».

«Ολοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ΕΝΕΔΕΠ και τους αγώνες μας, το λιμάνι θα ήταν ακόμα το κάτεργο του 2010», «όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε νέα πρόταση που φέρνει η εργοδοσία, και η κυβέρνηση, ήταν και είναι αποτέλεσμα των δικών μας διεκδικήσεων και αγώνων».

«Σε όλο το λιμάνι, σε όλη την πειραϊκή κοινωνία, σε πολλούς χώρους δουλειάς, σε πολλά μέρη του κόσμου, ο αγώνας των λιμενεργατών αγκαλιάζεται πλατιά! Δίνουμε και παίρνουμε δύναμη από αυτό το τεράστιο κύμα αναγνώρισης και αλληλεγγύης, βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην αλήθεια ότι μόνο με ενότητα και αγώνες έρχονται οι κατακτήσεις, ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται!».

«Ενότητα και συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ, για να δώσουμε ακόμα περισσότερη δύναμη στην πάλη μας για ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας, για να χτίζουμε πολλά ακόμα πάνω στη βάση που κατακτήσαμε!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατοχυρώνουμε όσα κερδίσαμε και συνεχίζουμε με βάση τις διεκδικήσεις μας(12/5/2022)
STOP στις γερανογέφυρες και γλέντι εργατών την ίδια μέρα(27/4/2022)
Κινητοποιήσεις των λιμενεργατών για Συλλογική Σύμβαση(24/11/2021)
Συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά!(13/11/2021)
Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά, άλλη μία ανθρώπινη ζωή θυσία στο βωμό της εκμετάλλευσης και της εντατικοποίησης(4/11/2021)
Κλιμακώνεται η ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος των λιμενεργατών(5/3/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org