Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
«Ιστορικό λάθος» η νομιμοποίηση της κάνναβης

Καμιά χώρα που προχώρησε στην αποποινικοποίηση της καλλιέργειας ή της κατοχής κάνναβης δεν μπόρεσε να δείξει ότι μείωσε τη ζήτηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, υπογραμμίζει η Επιτροπή για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών

Το ερώτημα στην αφίσα είναι: «Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;».Και η απάντηση: «Ρωτήστετους επιζώντες»
Το ερώτημα στην αφίσα είναι: «Σκοτώνουν τα ναρκωτικά;».Και η απάντηση: «Ρωτήστετους επιζώντες»
Καταπέλτης για τους θιασιώτες των ναρκω-θεωριών αποτελεί η ετήσια έκθεση του 2001 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, που παρουσιάστηκε χτες ταυτόχρονα σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης θα ήταν «ιστορικό λάθος», τονίζει η Επιτροπή στην Εκθεση και συνεχίζει: «Θα ήταν ασύνετο να επιβαρύνουμε τα εθνικά συστήματα υγείας με μία ακόμα επιβλαβή ουσία όπως η κάνναβη».

Ακόμη η Επιτροπή επισημαίνει ότι ορισμένα κράτη που έχουν υπογράψει την Απλή Συνθήκη για τις Ναρκωτικές Ουσίες του 1961 καταστρατηγούν τους προβλεπόμενους ελέγχους για την κάνναβη μέσω νομικών ελιγμών. Η κάνναβη, το ευρύτερα και συχνότερα χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό στον κόσμο, ελέγχεται από τη Συνθήκη του 1961, η οποία έχει επικυρωθεί από 175 κράτη. Διαπίστωση της Επιτροπής είναι ότι υφίσταται αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην εξαγγελλόμενη κυβερνητική πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι συνθήκες στην πράξη, όπου κίνητρο φαίνεται να αποτελούν άμεσες εγχώριες πολιτικές προτεραιότητες.

Η αποποινικοποίηση δεν έφερε μείωση

Μερικές δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν εισαγάγει νομοθεσία για την αποποινικοποίηση της καλλιέργειας ή κατοχής κάνναβης για προσωπική χρήση. Καμία από αυτές τις κυβερνήσεις δεν κατάφερε να δείξει στην Επιτροπή τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή τέτοιων μέτρων μειώνει τη ζήτηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Τέσσερις χώρες στην ΕΕ (Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Ισπανία) δεν επιβάλλουν ποινές για κατοχή για προσωπική χρήση, ούτε τη θεωρούν ποινικό αδίκημα. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη θέση της ότι τα coffee shops της Ολλανδίας, που εμπορεύονται προϊόντα κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς, αντιβαίνουν τη Συνθήκη του 1961. Οσο για το ελβετικό σχέδιο νόμου για την κάνναβη, ως βήμα προς τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, προσκρούει στις διεθνείς συνθήκες ελέγχου.

Παράλληλα η Επιτροπή προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει με προσοχή τον αντίκτυπο που θα έχει η τροποποίηση των ελέγχων της κάνναβης στο διεθνές σύστημα ελέγχου των ουσιών. Η πιθανή αύξηση της χρήσης κάνναβης και η βλάβη για τα άτομα και την κοινωνία βαραίνουν πολύ περισσότερο από κάθε ενδεχόμενο όφελος που μπορεί να προέλθει από τη χαλάρωση των ελέγχων της κάνναβης.

Ακόμη σημειώνεται ότι σύμφωνα προς τις υποδείξεις της Επιτροπής σε προηγούμενες εκθέσεις, αριθμός χωρών αξιολογεί την ενδεχόμενη ιατρική χρησιμότητα της κάνναβης. Εάν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας αποδεικνύουν αντικειμενικά ότι η κάνναβη είναι ιατρικώς χρήσιμη, θα παραμείνει ουσία αυστηρώς ελεγχόμενη, αλλά που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με άλλες ναρκωτικές ουσίες.

Στην Αθήνα η Εκθεση παρουσιάστηκε στα γραφεία του ΟΗΕ. Η Μίρκα Γόντικα, υπεύθυνη Προγραμμάτων Πληροφόρησης του Κέντρου Πληροφοριών ΟΗΕ, επισήμανε την ανάγκη για άμεση δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αφού περίπου 700 εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο θα επισκεφθούν το Διαδίκτυο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά Μ. Σκουλάκης υπογράμμισε: «Τα κύρια σημεία στα οποία εστιάζει η έκθεση μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία, δίνοντας λύση σε διλήμματα, όπως η νομιμοποίηση και ο διαχωρισμός των ουσιών. Η διακομματική επιτροπή εμμένει στην πάγια θέση της, υπογραμμίζοντας ότι η βλάβη για το άτομο και την κοινωνία βαραίνει περισσότερο από το ενδεχόμενο όφελος που μπορεί να έχει η χαλάρωση ελέγχου της κάνναβης».

«Η λειτουργία χώρων ενέσιμης χρήσης και η αποποινικοποίηση αντιβαίνουν τις διεθνείς συνθήκες. Πρέπει να βλέπουμε όλο το φαινόμενο της χρήσης και όχι μόνο κάποια συγκεκριμένη ουσία», υπογράμμισε ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο.

Μήνυμα έστειλε η υφυπουργός Υγείας Ελπ. Τσουρή.

Η κατάσταση ανά περιοχή

Η Ευρώπη παραμένει η κυριότερη πηγή παράνομης παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, όπως το «Εκσταση», οι οποίες διατίθενται με ευκολία και χρησιμοποιούνται ευρέως από νεαρά άτομα.

Στην Αφρική άνεργοι, νέοι και άποροι είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Στον Καναδά και τις ΗΠΑ η κατάχρηση ηρωίνης παρουσιάζει ανοδική τάση.

Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Νότιας Ασίας είναι διαδεδομένη η κατάχρηση ηρωίνης, ενώ υπήρξε στροφή στον τρόπο χρήσης, από τσιγάρο και εισπνεόμενη σε ενέσιμη.

Στην Ωκεανία υπερδιπλασιάστηκε η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε το 2000 σε σχέση με το 1999, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εντοπισμένων κρυφών εργαστηρίων παραγωγής διεγερτικού τύπου αμφεταμινών, όπως και ο αριθμός των κατασχέσεων των ναρκωτικών ουσίων «Εκσταση».

Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για τη λειτουργία χώρου ενέσιμης χρήσης ουσιών στη Νότια Ουαλία, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους παροχές αντιστρατεύονται τα άρθρα των διεθνών συνθηκών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ