Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις

INTIME NEWS

Ξεκινά σήμερα το πρωί, στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών στη Βουλή, η συζήτηση για την κατάπτυστη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, προκειμένου να κυρωθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια και να την έχει στις «αποσκευές» του ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, στις 16 του μήνα, όπου αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Θυμίζουμε ότι, πέρυσι τον Οκτώβρη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA). Η προηγούμενη «ανανέωση» - διεύρυνση της Συμφωνίας υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2019, «χτίζοντας» πάνω στη δουλειά που είχε κάνει ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η τωρινή «ανανέωση» της Συμφωνίας είναι ένα βήμα πιο πέρα και συνιστά ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, καθώς:

  • Πρώτον, η αρχική Συμφωνία προέβλεπε ότι παραμένει σε ισχύ για μια 8ετία και έκτοτε ανανεώνεται ετησίως, ενώ οριζόταν ότι, σε περίπτωση που η Συμφωνία δεν ανανεωνόταν, οι ΗΠΑ θα είχαν μία περίοδο 17 μηνών για την αποχώρηση του προσωπικού, της κινητής ιδιοκτησίας και του υλικού τους από την Ελλάδα.

Πλέον, αυτό αλλάζει και γίνεται - λύνοντας παραπέρα τα χέρια των Αμερικανών - ως εξής: «Η ΣΑΑΣ που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου 1990, θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε (5) ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ», η οποία «θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα Μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο Μέρος δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού».

  • Δεύτερον, προβλέπεται η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και σε νέες κρίσιμες τοποθεσίες, αλλά επί της ουσίας σε όλες τις υποδομές που θα επιλέξουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί.

Ειδικότερα, προηγουμένως προβλεπόταν ότι «επιτρέπεται στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως προσδιορίζονται κατωτέρω:

(i) Αεροπορική Βάση Λάρισας, (ii) Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου), (iii) Αλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Πλέον, η λίστα συγκεκριμενοποιείται και διευρύνεται καθώς μπαίνουν οι τοποθεσίες - υποδομές: «(iii) Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), (iv) Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, (v) Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη), (vi) Ναυτική Βάση Σούδας».

Πήραν «φωτιά» για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, με βάση και όσα προβλέπονται και στη Συμφωνία, «φωτιά» έχουν πάρει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις υποστηρίζοντας σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά, στο διάστημα 7 - 20/5 συμμετέχουν με αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ στην πολυεθνική άσκηση «SWIFT RESPONSE 2022», η οποία διεξάγεται στο Πεδίο Εκπαίδευσης του Krivolak στη Βόρεια Μακεδονία.

Σημειωτέον, η «SWIFT RESPONSE 2022» αποτελεί μέρος της ευρύτερης διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης «DEFENDER EUROPE 2022», την οποία σχεδιάζει και πραγματοποιεί η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USAREUR-AF), με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, της Γαλλίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και του Μαυροβουνίου.

Σκοπός της η συνεκπαίδευση σε επιχειρήσεις τακτικού επιπέδου που περιλαμβάνουν αεροκίνηση και αναγνωρίσεις υποστήριξης αερομεταφερόμενων τμημάτων.

Την Κυριακή έλαβε χώρα Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε συμβολική πτήση σχηματισμού ελληνικών «F-16» άνωθεν του Krivolak, σε μια υπόμνηση ότι στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει το λεγόμενο Air Policing στον εναέριο χώρο της γείτονος, λόγω ένδειας δικών της μέσων.

Την ίδια ώρα αλωνίζουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, ως συνέπεια της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Π.χ. είναι σε εξέλιξη, το διάστημα 2 - 31/5, η διμερής άσκηση «Alexander the Great 2022» (ATG22), με επίκεντρο τον Βόλο και το Αιγαίο, με βασική συμμετέχουσα δύναμη των Αμερικανών την 22η Marine Expeditionary Unit (MEU), όπως και δυνάμεις αναγνώρισης και αντιαναγνώρισης της Task Group 61/2.4 (επίλεκτη μονάδα του Ναυτικού των ΗΠΑ). Από ελληνικής πλευράς κύρια δύναμη συμμετοχής θα είναι η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Επίσης, το διάστημα 9 - 20/5 με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Αραξου γίνεται η άσκηση «Tiger Meet '22», σε επίπεδο συμμετοχής δυνάμεων Πολεμικής Αεροπορίας κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που έχουν ως έμβλημά τους τον τίγρη, με τη συμμετοχή και άλλων χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων.

Παραπέρα, ΝΑΤΟικά «ΑWACS» προσγειώνονται ξανά στην Αεροπορική Βάση του Ακτίου, με πρόφαση την άσκηση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «Mare Aperto 2022». Θυμίζουμε ότι στο Ακτιο λειτουργεί η «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base, FOB) για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις αρμόδιες ΝΑΤΟικές πηγές, η «FOB Aktion» υποστηρίζει τα ΝΑΤΟικά «AWACS» στην επιχείρηση «Sea Guardian» (προηγουμένως «Active Endeavour»).

Τέλος, στη Σούδα έδεσε την Παρασκευή το ειδικό κατασκοπευτικό σκάφος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Dupuy de Lοme». Το πλοίο, μαζί με άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ, είχε βρεθεί το 2014 στη Μαύρη Θάλασσα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία πραγματοποιώντας επιχειρήσεις ανοιχτά της χερσονήσου, ενώ το 2021 είχε βρεθεί στην Κινεζική Θάλασσα όταν αυξήθηκε η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ