Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
Με πρόσθετους φόρους και περικοπές ο λαός θα πληρώσει και τα μέτρα... ελάφρυνσης

Μέτρα και προτάσεις στα «όρια» των αντοχών της καπιταλιστικής κερδοφορίας που θωρακίζουν το πλαίσιο που γεννά την ενεργειακή φτώχεια

Eurokinissi

Με την αγωνία της επιβίωσης και της κάλυψης ακόμα και των πολύ βασικών αναγκών ζουν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων να παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη, την ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα να τσακίζει και τις υπόλοιπες ανάγκες να «τρέχουν».

Οι προβλέψεις ότι μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και το 2023 η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους εργαζόμενους να ελπίζουν πως μπορούν να περιμένουν κάτι καλό από τα δήθεν μέτρα ανακούφισης που ανακοινώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων, που δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα.

Αλλωστε, όσα λένε όχι μόνο αφήνουν ανέγγιχτη αλλά επί της ουσίας θωρακίζουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για την Ενέργεια, που οδήγησε τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση.

Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει την ακρίβεια ως «εισαγόμενη», αλλά το όργανο του εγκλήματος έχει και τα δικά της «αποτυπώματα»: Την πολιτική της «απελευθέρωσης» και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, της «πράσινης ανάπτυξης» και της απολιγνιτοποίησης, της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οι συνέπειες του οποίου στην αγορά αερίου εκτοξεύουν τις τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για το ΚΙΝΑΛ, που υλοποίησαν από κυβερνητικές θέσεις και στηρίζουν από τις θέσεις της αντιπολίτευσης αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική σε κάθε βήμα της.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για μέτρα που οπωσδήποτε θα κινούνται στα όρια των «αντοχών της οικονομίας» και στο πλαίσιο να μην υπάρξει «δημοσιονομικός εκτροχιασμός», με τον λαό δηλαδή να καλείται να... χρηματοδοτήσει από την άλλη τσέπη τα «μέτρα ελάφρυνσης». Μοιραία, μιλάμε για ρυθμίσεις που ανακυκλώνουν την ενεργειακή φτώχεια και μεταθέτουν το αδιέξοδο - στην καλύτερη περίπτωση - λίγους μήνες αργότερα, οπότε και σωρευτικά οι συνέπειες για τον λαό από την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» και των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Στη μια τσέπη μπαίνουν, από την άλλη βγαίνουν διπλά

Το περιβόητο πακέτο «ελάφρυνσης» για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που παρουσίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν την Παρασκευή στελέχη της κυβέρνησης, είναι αποκαλυπτικό για τα παραπάνω.

Στην ουσία πρόκειται για μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν από τα ίδια τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, μέσω του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μετατρέποντας έτσι τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους αλλά και περικοπές. Ετσι λοιπόν ο λαός, είτε ως «καταναλωτής» είτε ως «φορολογούμενος», θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών που μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά και για να επιδοτείται με πακτωλό χρημάτων η πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από LNG και από ΑΠΕ.

Η όποια ελάφρυνση θα αποδειχθεί τελικά χωρίς αντίκρισμα και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι οι τιμές στην Ενέργεια θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν. Αλλωστε, οι ίδιοι οι υπουργοί που παρουσίασαν πιο αναλυτικά τα μέτρα, έκαναν σαφές ότι βασικός στόχος είναι η προσήλωση στην «πράσινη μετάβαση», κάτι που επιβεβαιώνει πως για τον λαό θα παραμείνουν άθικτες όλες οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα και πως τα δύσκολα είναι μπροστά.

Χαρακτηριστική άλλωστε για το τι έχει να περιμένει ο λαός είναι και η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, ο οποίος ανέφερε ως κυβερνητική... επιτυχία τη «μείωση» της τιμής κιλοβατώρας στα 0,21 ευρώ (είχε ανέλθει τον προηγούμενο μήνα στα 0,23 ευρώ) ως αποτέλεσμα των προηγούμενων κυβερνητικών μέτρων, όταν τον Αύγουστο του 2019 η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,0946 ευρώ/KWh! Μιλάμε δηλαδή για 220% αύξηση σε λιγότερο από 2 χρόνια, η οποία βέβαια ήρθε να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες - συνολικά πάνω από 150% σε μια δεκαετία - που συνόδευσαν όλη την πορεία της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας. Δέκα δηλαδή θα ροκανίζει η πολιτική τους από τον λαό, ένα «και αν» θα δίνουν πίσω.

Ολα τα παραπάνω «αντανακλώνται» και στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

-- Στην εφάπαξ επιστροφή ποσού που μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ (ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να αγγίξουν το συγκεκριμένο ποσό) στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, για τις «πρόσθετες επιβαρύνσεις» στα τιμολόγια από τον περασμένο Δεκέμβρη έως τον Μάη, που ισοδυναμεί στην καλύτερη περίπτωση με το σύνολο δύο ή τριών λογαριασμών ρεύματος. Μόνο που το «τσεκούρι» των τεράστιων αυξήσεων έχει ξεκινήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι και χιλιάδες νοικοκυριά, ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως και φτωχοί αγρότες έχουν κληθεί να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα 600 ευρώ σε έναν και μόνο μήνα.

-- Στην κάλυψη για τον Μάη και τον Ιούνη του 50% των αυξήσεων στην τιμή της κιλοβατώρας και για τις καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 300 KWh και για τις δεύτερες κατοικίες, που δεν απαντά στο σύνολο των αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών, ανάγκες που αυξάνονται πάλι και τους καλοκαιρινούς μήνες, κι ενώ οι τιμές χονδρικής έχουν κολλήσει τους τελευταίους μήνες πέριξ των 250 ευρώ/KWh, άρα οι αυξήσεις που θα υπάρξουν στα τιμολόγια ειδικά για τις καταναλώσεις άνω των 300 KWh θα είναι υπέρογκες.

-- Το περιβόητο τέλος 90% στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα ...υπερκέρδη, που ακόμα κανείς δεν γνωρίζει πώς θα καθορίζονται για να φορολογηθούν (οι εταιρείες άλλωστε έχουν όλα τα λογιστικά μέσα που χρειάζονται για να παρουσιάσουν έως και ζημιές), με την όποια προσωρινή και ελάχιστη μείωση των κερδών τους να επιστρέφει την επόμενη στιγμή πίσω διπλά και τρίδιπλα, αφού η «πράσινη μετάβαση» θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές για πολλά χρόνια και τα κέρδη τους είναι εγγυημένα μέσω του εμπορίου ρύπων και του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

Ενδεικτικά άλλωστε είναι και όσα είπε αναφορικά με την εξαγγελία για «αποσύνδεση» της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού με τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρισμού, δίχως όμως να προσδιορίσει ποιος ακριβώς θα είναι αυτός ο μηχανισμός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί «ανάκτησης των υπερεσόδων» από τις εταιρείες παραγωγής, θα συνεχίσουν να αμείβονται αδρά από τον κρατικό κορβανά. Επίσης, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο παραμένει βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής και η Ελλάδα περιορίζει συνεχώς τις προμήθειες ρώσικου φυσικού αερίου για χάρη του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορεί να είναι έως και έξι φορές ακριβότερο, το κόστος παραγωγής ρεύματος θα παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη και θα συνεχίσει να απομυζά τα λαϊκά εισοδήματα.

«Τάλε κουάλε» οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα οι κυβερνητικές εξαγγελίες δείχνουν και το πόσο «δίδυμα φεγγάρια» αποτελούν οι προτάσεις όλων των αστικών κομμάτων, ακόμα και για τα όποια μέτρα «στρογγυλέματος» της ενεργειακής φτώχειας που φουντώνει η στρατηγική που από κοινού υπηρετούν.

Λίγες μέρες πριν, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, η οποία φτάνει να συνδέει το δικαίωμα των λαϊκών σπιτιών στην ηλεκτροδότηση με αποφάσεις των δικαστηρίων σχετικά με τη «ρήτρα αναπροσαρμογής»! Και εμφανίστηκε η κυβέρνηση να τον «αδειάζει», παρουσιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ως ...ταχυδακτυλουργική κατάργηση της «ρήτρας αναπροσαρμογής»!

Οι προτάσεις τους έτσι κι αλλιώς κινούνται πάντα αυστηρά εντός των «δημοσιονομικών περιθωρίων» και εντός των ορίων που θέτουν οι «αντοχές» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει μέσα στη βδομάδα πως «τα μέτρα της κυβέρνησης δεν πρέπει να ποτίσουν νέα λεφτόδεντρα», αλλά να «κόψουν τα κλεφτόδεντρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει έτσι το δέντρο της αισχροκέρδειας, για να κρύψει το «δάσος» της πράσινης μετάβασης και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «Ενέργειας - εμπόρευμα», που αναπαράγει με όποια κυβέρνηση και τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας.

Το «έργο» αυτό φέρει φαρδιά πλατιά και τη δική του υπογραφή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ως κυβέρνηση το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αποδέχτηκε την ψηφισμένη από το 2013 «ρήτρα αναπροσαρμογής», συνέχισε την απολιγνιτοποίηση και σήμερα υπερασπίζεται φανατικά το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση των λεγόμενων «πράσινων» επενδύσεων.

Και προφανώς η «κακοδιαχείριση» δεν δικαιολογεί τις 1.000.000 διακοπές του ρεύματος που έγιναν την τελευταία πενταετία απ' όλες τις κυβερνήσεις. Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού κατά 150%, μόνο την περίοδο 2005-2016, δεν ευθύνεται η - υπαρκτή - αισχροκέρδεια, αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, στην «απελευθερωμένη» αγορά της Ενέργειας. Οι 5.000 απολύσεις της απολιγνιτοποίησης δεν είναι αποτέλεσμα της «κακής λειτουργίας» της ΡΑΕ. Ούτε τα 871 εκατ. κέρδη της ΔΕΗ για το 2021 προήλθαν μόνο από τις υπηρεσίες των καλοπληρωμένων διευθυντικών στελεχών της.

Διέξοδος στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Τα παραπάνω δείχνουν ότι όσο ο λαός «ακουμπάει» τις ελπίδες του για ανακούφιση από την ακρίβεια στα σχέδια της κυβέρνησης ή στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, τόσο θα βουλιάζει πιο βαθιά στη φτώχεια και θα πιάνεται από τα μαλλιά του. Για να πάρει ανάσα πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο, με μείωση της τιμής του ρεύματος, αύξηση των μισθών, κατάργηση των έμμεσων φόρων που καταλήγουν να γίνονται φοροαπαλλαγές και κρατικές ενισχύσεις για τα κέρδη του.

Για να απαλλαγεί από την ενεργειακή φτώχεια, χρειάζεται σύγκρουση με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης ανάπτυξης», αγώνας για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο.

Ουσιαστικό βήμα ανακούφισης του λαού και οργάνωσης του αγώνα του μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ: Για μέτρα ανακούφισης όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή το ΚΚΕ στη Βουλή, σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Η πάλη για Ενέργεια - λαϊκό αγαθό, εργαλείο λαϊκής ευημερίας και όχι πανάκριβο εμπόρευμα για τα κέρδη των ομίλων, μπορεί να βρει διέξοδο στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, με ενεργειακή παραγωγή στηριγμένη στην κοινωνική ιδιοκτησία, που θα αξιοποιεί συνδυασμένα όλες τις δυνατότητες της χώρας, στη βάση του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ