Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Σταθμός στην εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή

Ολοι την Κυριακή στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων, στο Σύνταγμα στις 10.30 π.μ. και σε δεκάδες ακόμα πόλεις!

Κορυφώνονται την Παρασκευή και το Σάββατο οι προετοιμασίες των συνδικάτων σε όλη τη χώρα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, την Κυριακή 1η Μάη. Φέτος, εκτός από τις διεκδικήσεις για καλύτερους όρους δουλειάς και Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης από την ακρίβεια, οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν μαζικά ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να σταματήσει τώρα κάθε ελληνική εμπλοκή.

Με την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις δεκάδες συγκεντρώσεις της Κυριακής, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι, μαζικοί φορείς δίνουν συνέχεια στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και προετοιμάζουν την παραπέρα κλιμάκωσή τους.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα. Τον καλλιτεχνικό τόνο στη συγκέντρωση θα δώσει το συγκρότημα «Υπεραστικοί», που θα παρουσιάσει δικά του τραγούδια αφιερωμένα στους αγώνες των εργαζομένων. Επίσης, ορχήστρα αποτελούμενη από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θα παρουσιάσει ένα αντιπολεμικό τραγούδι.

Σε ότι αφορά τις Συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα κάνουν την Κυριακή στάσεις εργασίας. Ετσι τα οχήματα θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Για τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, οι αποφάσεις των εργαζομένων αναμένονταν την Παρασκευή 29/4.


Δεκάδες είναι τα καλέσματα συμμετοχής στην απεργία και στις αγωνιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις. Το ΠΑΜΕ σημειώνει την ανάγκη να κάνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δική τους υπόθεση τον μαζικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Στο Σύνταγμα καλούν τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί, ενώ κάλεσμα απευθύνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

Καλούν επίσης το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

Σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου με τις εξής προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ.: Τσιμισκή με Αριστοτέλους: Εμποροϋπάλληλοι, ΣΕΤΕΠΕ, Σωματείο «Praktiker». Πλατεία Αθωνος: Μισθωτοί Τεχνικοί, Οικοδόμοι, Τύπος - Χαρτί, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Χημική Βιομηχανία, Μέταλλο, Κατεργασίας Ξύλου, εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων. Καρόλου Ντηλ - Ερμού: Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική. Πλατεία Αγ. Σοφίας: Υγειονομικοί, Δημόσιο, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Πασαλιμάνι. Τον τόνο της προετοιμασίας δίνουν ήδη οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO, που την Τετάρτη και την Πέμπτη «μέτρησαν» άλλο ένα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στον χώρο δουλειάς, που έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή συναδέλφου τους (βλέπε αναλυτικά στις σελίδες 10 - 11). Οι προσυγκεντρώσεις για τον Πειραιά είναι οι εξής (στις 10.30 π.μ.): Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Πλατεία Καραΐσκάκη, συνταξιουχικά σωματεία, μαζικοί φορείς και επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν την Κυριακή και τα καράβια όλων των κατηγοριών. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ οργανώνουν τη συμμετοχή στην απεργία και καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 1η Μάη έχει προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ 24ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία, που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους που δουλεύουν τη συγκεκριμένη μέρα.

Αλλες πρωτοβουλίες

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία οργανώνουν τις επόμενες μέρες εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, προετοιμάζοντας και με αυτόν τον τρόπο τη μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Ανάμεσα σε πολλές άλλες, έχουν προγραμματιστεί και οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά το Σάββατο 30 Απρίλη στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή θα εξελιχθεί σε πορεία προς την πλατεία Υψηλών Αλωνιών, που την περίοδο της γερμανικής Κατοχής αποτέλεσε τόπο απαγχονισμού αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Εκεί θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά, από Πατρινούς τραγουδιστές και μουσικούς, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων και τη συμμετοχή της χορωδίας «ΑΝΤΗΧΩ» και του χορευτικού συγκροτήματος του δήμου.
  • Τη Δευτέρα 2 Μάη, στις 7.30 μ.μ., τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και η Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης Νέας Μανωλάδας - Δυτικής Αχαΐας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για την 1η Μάη στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, με πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Στη Λάρισα, την Παρασκευή 29 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στην κεντρική πλατεία, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή 1η Μάη, θα παρουσιαστεί μουσικό δρώμενο που ετοιμάζεται από το Παράρτημα του ΠΜΣ.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) θα καταθέσει στεφάνι την Κυριακή 1η Μάη στις 9 π.μ., στο μνημείο που βρίσκεται στο κτίριο της οδού Κωλέττη, προς τιμήν του αγώνα και της θυσίας των εργαζομένων στην εταιρεία ΤΤΤ (Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία), που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή στις 7/5/1944.
Στη ΛΑΡΚΟ

Συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς την Κυριακή και συγκέντρωση το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 1 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου, αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ