Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ
Για ένα σωματείο - όπλο των εργαζομένων

Ξεκινάνε αύριο οι εκλογές στο εργοστασιακό σωματείο

Βασικό αίτημα των εργαζομένων πρέπει να είναι η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης και επιστροφή της ΣΟΦΤΕΞ κάτω από το υπουργείο Ανάπτυξης
Βασικό αίτημα των εργαζομένων πρέπει να είναι η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης και επιστροφή της ΣΟΦΤΕΞ κάτω από το υπουργείο Ανάπτυξης
Να δυναμώσουν με την ψήφο τους την ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ «για να ανοίξει ο δρόμος για ένα άλλο σωματείο, όπλο στα χέρια των εργαζομένων», καλεί η παράταξη τους εργαζόμενους με τη διακήρυξή της για τις εκλογές, που ξεκινάνε αύριο, Πέμπτη 28 του Φλεβάρη, και ολοκληρώνονται το Σάββατο 2 του Μάρτη, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο της Αθήνας και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και το ΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, στη διακήρυξη η ΕΣΑΚ επισημαίνει, ότι αυτές οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εργοδοσία και την κυβέρνηση καθώς παλεύουν να αναδειχτεί μια διοίκηση που θα υποτάσσεται στους σχεδιασμούς τους.

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην κατάσταση της ΣΟΦΤΕΞ σημειώνει, ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές προβλέψεις της σχετικά με το τι θα σήμαινε η ιδιωτικοποίηση για την επιχείρηση, όταν οι άλλες παρατάξεις έβαλαν πλάτη για το ξεπούλημα. Καταγράφοντας τις συνέπειες σημειώνει συγκεκριμένα: 1.100 απολύσεις, κλείσιμο και υπολειτουργία τμημάτων, η παραγωγή Χ2 χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, η αποθήκη με δύο εργάτες ανά βάρδια, στη Χ1 έχουν έτοιμες απολύσεις ενώ το ΡΕ υπολειτουργεί. Οσον αφορά στο εργοστάσιο του Μ. Πεύκου το χρησιμοποίησαν πειραματικά φορτώνοντας στους εργαζόμενους διπλές και τριπλές βάρδιες, ενώ το εργοστάσιο Δράμας βρίσκεται ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, όπως σημειώνει η ΕΣΑΚ, η πλειοψηφία στο ΔΣ ακολούθησε τακτική συναίνεσης και υποταγής. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στήριξε το ξεπούλημα, δέχτηκε τη μείωση του νυχτερινού ωρομισθίου καθώς και τη σύμβαση 2001 με αυξήσεις πείνας. Στην ίδια τακτική της συναίνεσης κινούνται και οι παρατάξεις «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ» και ΔΑΚΕ.

Αντίθετα, η ΕΣΑΚ, όπως σημειώνει, πάλεψε αποφασιστικά τις αντεργατικές μεθοδεύσεις και προσπάθησε να προσανατολίσει το ΔΣ, στην πράξη και όχι στα λόγια, στην αντιπαράθεση και διεκδίκηση λύσεων έξω από την πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας. Στους στόχους πάλης και διεκδίκησης που θέτει η παράταξη σημειώνει μεταξύ άλλων ότι βασικό αίτημα πρέπει να είναι η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης και η επιστροφή της ΣΟΦΤΕΞ στο δημόσιο, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η οριστική λύση όμως, όπως σημειώνει, είναι στην πρόταση για μια «σχεδιασμένη κλαδική πολιτική στο χαρτί με κορμό τη ΣΟΦΤΕΞ, που θα απαντά στις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας, ενάντια στις κατευθύνσεις ΕΕ-κεφαλαίου-κυβέρνησης, σε μια πολιτική που στο επίκεντρό της θα έχει τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους και όχι τα κέρδη του κάθε κεφαλαιοκράτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ