Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Απροκάλυπτη διαπλοκή με στόχο την κοινωνική ασφάλιση

Αποκαλυπτικές δηλώσεις Χριστοδουλάκη για την παράδοση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στις ασφαλιστικές εταιρίες. Ξέρω ότι θα μας προσφέρετε κι άλλα που δεν τα ομολογείτε δημόσια, απαντά ο Δ. Κοντομηνάς

Η χυδαία, θρασύτατη και επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού «διαπλοκή» μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, έκανε χτες τα επίσημα αποκαλυπτήριά της. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, ουσιαστικά εξάγγειλε την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, την είσοδο των ασφαλιστικών εταιριών στη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τη διαχείριση από τις τελευταίες των επικουρικών ταμείων. Σαν κερασάκι στην τούρτα τοποθέτησε τις ευνοϊκές, για τις ασφαλιστικές εταιρίες, φορολογικές αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη λεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση. Ενθουσιασμένος ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, Δ. Κοντομηνάς, από την απλοχεριά και τη γαλαντομία του υπουργού «του», δήλωσε το έξης εκπληκτικό: «Είναι και άλλα πράγματα που ξέρω ότι δεν τα ομολογείτε δημόσια, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα κάνετε». Από αυτό και μονό μπορεί ίσως να καταλάβει ο απλός άνθρωπος τι κουβεντιάζουν στις «κατ' ιδίαν», μη δημόσιες συζητήσεις, οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας και οι πολιτικοί τους υπηρέτες.

Κήρυξη πολέμου

Τα όσα δήλωσε χτες ο Ν. Χριστοδουλάκης από το βήμα των ασφαλιστικών εταιριών, οδηγούν σε ένα άσφαλες συμπέρασμα. Οτι τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιδινείται από τη σύγκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων, διά του υπουργού Οικονομίας κήρυξε και πάλι τον πόλεμο κατά των εργαζόμενών με στόχο βέβαια την άλωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ισως για να αποδείξει στα «αφεντικά» ότι δεν έχει φάει ακόμα τα ψωμιά της και ότι μπορεί να τα υπηρετεί ακόμα... Προσπάθεια στην οποία είχε αποτύχει παταγωδώς 10 μήνες πριν, όταν οι, ασυνήθιστης μεγάλης έκτασης, λαϊκές κινητοποιήσεις, την εξανάγκασαν σε άτακτη υποχώρηση.

Μιλώντας ο Ν. Χριστοδουλάκης για τα κίνητρα που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης ανέφερε τα ακόλουθα:

  • «Η μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία δίνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά τους, είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξειδικευμένων στον τομέα αυτό, στους ομίλους των οποίων μπορούν να συμμετέχουν και ασφαλιστικές εταιρίες, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, η αξιοποίηση των διαθέσιμών των ασφαλιστικών ταμείων...».
  • Αλλά η «αξιοποίηση» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ίσως δευτερεύουσας σημασίας, μετά τις δηλώσεις Χριστοδουλάκη, με τις οποίες ουσιαστικά παραδίδεται το ασφαλιστικό σύστημα σε ιδιώτες. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι σαφές ότι θα θέσει σε νέα βάση και το ρόλο των ασφαλιστικών εταιριών. Εμείς βεβαίως πιστεύουμε ότι ο κορμός του ασφαλιστικού συστήματος είναι κοινωνικού χαρακτήρα και θα πρέπει να υποστηρίζεται από τις εισφορές των εργαζομένων, των εργοδοτών και την κρατική συνεισφορά. Ομως πιστεύω ότι στις ασφαλιστικές εταιρίες μπορεί να υπάρχει χώρος για ένα συμπληρωματικό ρόλο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς ο συμπληρωματικός αυτός ρόλος, θα διευρύνει τις επιλογές των ασφαλισμένων, πέραν του κλασικού συστήματος της υποχρεωτικής ασφάλισης». Ουσιαστικά εδώ ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ περιγράφει το σύστημα των τριών πυλώνων, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την άλωση του ασφαλιστικού συστήματος από τις ιδιωτικές εταιρίες.
  • Μετά είχαν σειρά τα επικουρικά ταμεία για τα οποία δήλωσε: «καθώς προχωρεί ολοένα και περισσότερο και γίνεται καθημερινή ανάγκη η πιο επαγγελματική και αποτελεσματική διαχείριση των επικουρικών ταμείων, είναι βέβαιο ότι στη διαχείριση αυτή μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες για μια πιο αποτελεσματική αξιοποίηση αυτού του είδους της ασφάλισης».
  • Αλλά και στην προσπάθεια των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών να... ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις «η πολιτεία από την πλευρά της θα συνεισφέρει τα αναγκαία κίνητρα και τις αλλαγές οι οποίες χρειάζονται. Ηδη στη μελετωμένη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, θα επανεξεταστούν τα σημερινά ισχύοντα, αλλά ανεπαρκή φορολογικά κίνητρα, αίτια ώστε να επιλέγονται συστήματα ατομικής ασφάλισης».
Προσβλέποντας στο «φιλέτο»

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης των Ασφαλιστικών Εταιριών, ήταν εξίσου αποκαλυπτικοί. Δεν έκρυψαν ούτε στιγμή ότι στηρίζουν τη μελλοντική της κερδοφορία στις «μπίζνες» που αναμένεται να κάνουν στον κλάδο των συντάξεων. Αλλωστε, επ' αυτού, ο Δ. Κοντομηνάς εκθείασε το ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων, δηλαδή το γνωστό μοντέλο ασφάλισης της Χιλής που επιβλήθηκε από τη χούντα του Πινοσέτ. Σ' αυτό το σύστημα, η ιδιωτική ασφάλιση θα συμμετάσχει στους δύο τελευταίους πυλώνες. Ο ίδιος αναφερόμενος στην «αξιοποίηση» των αποθεματικών των ταμείων από τα χρηματιστήρια αναγκάστηκε να ομολογήσει πως ενέχει και τα ρίσκα της και, ειδικά αυτή την περίοδο που τα χρηματιστήρια παγκοσμίως δεν πάνε καλά, ωστόσο, και μόνο η πρόβλεψη ότι κάποτε ο τζόγος θα αποδίδει και πάλι (άνοδος των χρηματιστηρίων), αποτελεί και βάσιμο στοιχείο... επένδυσης των αποθεματικών στα χρηματιστήρια.

Ολα αυτά δεν τα έλεγε τυχαίως, αφού ακολουθώντας τον στο βήμα των ομιλητών, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μελλοντικό ρόλο των ασφαλιστικών εταιριών σημείωσε ότι η ιδιωτική ασφάλιση «μπορεί και είναι αναγκαστικά πλέον ο εταίρος της κοινωνικής ασφάλισης, με την οποία θα εγγυηθούν απέναντι στους Ελληνες πολίτες ίδιες δυνατότητες ασφάλισης. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τη νέα εποχή. Διότι πιστεύω ότι είναι η προϋπόθεση και για την οικονομική ανάπτυξη και για την επιτυχία της χώρας».

Και αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Τέλος, ακολουθώντας την πάγια τακτική τους οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών έθεσαν εξ αρχής και με σαφή τρόπο την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην κατακόρυφη αύξηση των ασφαλίστρων στα ΙΧ, που θα φτάνει σε ποσοστά ακόμα και το 36%. Συγκεκριμένα, με σαφείς αιχμές κατά ορισμένων εταιριών του κλάδου που κάνουν εκπτώσεις στα τιμολόγιά τους, εξέφρασε την απορία -που τη χρησιμοποίησε και ως επιχείρημα για την «αναγκαιότητα» επιβολής των αυξήσεων- πώς είναι δυνατόν το κατώτερο επιτρεπτό όριο ασφάλισης (οριακό για τις ασφαλιστικές εταιρίες) ενός αυτοκινήτου, σύμφωνα με τις δικές τους αναλογιστικές μελέτες να ανέρχεται στις 76.000 δραχμές, και με βάση τα σημερινά δεδομένα να ανέρχεται... μόνο στις 56.000 δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ