Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τη μέρα της πανεργατικής απεργίας κατέθεσαν στη Βουλή το νομοσχέδιο κατά των ανέργων

Με μια ακόμα προκλητική κίνηση, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στη Βουλή για ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, που βάλει ευθέως κατά των ανέργων και των ελάχιστων δικαιωμάτων που τους έχουν απομείνει.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ενεργοποιεί διατάξεις που προβλέπουν τη διαγραφή του ανέργου από το Μητρώο του ΟΑΕΔ και στη διακοπή του γλίσχρου επιδόματος που δίνει, στην περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας που του προταθεί και ο Οργανισμός την κρίνει «κατάλληλη». Η διαγραφή του ανέργου είναι για δύο χρόνια και με δεδομένο ότι το μέγιστο διάστημα που μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας είναι 12 μήνες, αυτό σημαίνει ότι το στερείται οριστικά. Στην περίπτωση δε που αρνηθεί σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που του προταθεί, διαγράφεται από τον ΟΑΕΔ για 6 μήνες.

Η επίθεση αυτή συνοδεύεται και με μια χυδαία κατασυκοφάντηση των ανέργων εκ μέρους της κυβερνητικής προπαγάνδας, που για βδομάδες επαναλαμβάνει προκλητικά τις αθλιότητες για «ανέργους - ρετιρέ, με υψηλά εισοδήματα» και εξαπέλυσε κατηγορίες ότι οι άνεργοι «προτιμούν να εργάζονται με "μαύρα" και να εξασφαλίζουν παροχές»!

Ακόμα το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά οργανωτικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ενώ αντίστοιχες αλλαγές προωθούνται και στον τομέα της Κατάρτισης, με ενίσχυση της δράσης επιχειρήσεων, που απορροφούν κρατικά κονδύλια για να συντηρείται η περιπλάνηση των ανέργων ανάμεσα σε προγράμματα, φθηνή εργασία και ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ