Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σωματεία και φορείς συντονίζονται και διεκδικούν

Συμμετείχαν χτες στην απεργία και οργανώνουν νέα συγκέντρωση στις 12 Απρίλη

Από τη σύσκεψη της Κυριακής και τη συμμετοχή στη χτεσινή απεργία
Από τη σύσκεψη της Κυριακής και τη συμμετοχή στη χτεσινή απεργία
«Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια. Δεν αντέχουμε»! Το μήνυμα αυτό έστειλαν από τη σύσκεψη που οργάνωσαν μαζικοί φορείς και εργατικά σωματεία της Ν. Ιωνίας, την περασμένη Κυριακή, κάνοντας ταυτόχρονα καθαρό πως δεν θα ανεχτούν αυτήν την ασφυκτική κατάσταση, αλλά με τη συντονισμένη δράση τους θα την αντιπαλέψουν προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις.

Στη σύσκεψη το «παρών» έδωσαν το Παράρτημα Βόρειου Τομέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η Σωματειακή Επιτροπή Ν. Ιωνίας του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, η Επιτροπή Λογιστών Βόρειων Συνοικιών της ΕΛΕΠΑ (μισθωτοί λογιστές), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σεφέρης», ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ν. Ιωνίας, ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών, το ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου, ο Σύλλογος Γυναικών (ΟΓΕ) και το Παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ναρκωτικά (ΕΣΥΝ).

Ως «πρώτο μεγάλο σταθμό» της συντονισμένης πάλης τους, τα σωματεία και οι φορείς προσδιόρισαν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία, όπως και έγινε χτες με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ αποφάσισαν να οργανώσουν και μεγάλη συγκέντρωση την Τρίτη 12 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σημηριώτη. Παράλληλα, θα ζητήσουν συνάντηση με τη δημοτική αρχή της πόλης για να απαιτήσουν δραστική μείωση των δημοτικών τελών και των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Στην κατεύθυνση οργάνωσης και ενίσχυσης αυτών των πρωτοβουλιών, οι φορείς διακινούν σχετικό κείμενο συλλογής υπογραφών απαιτώντας άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια (κατάργηση φόρων και ΦΠΑ στα καύσιμα, μείωση ηλεκτρικού, επιδότηση ενοικίων, μείωση δημοτικών τελών κ.λπ.)


Μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων και των φορέων ο Παύλος Αλέπης, αφού υπενθύμισε πως ήδη το περασμένο διάστημα αναπτύχθηκε κοινή δράση στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στις κινητοποιήσεις ενάντια στον φασισμό και στην καταστολή, για τα προβλήματα της πανδημίας και τελευταία για το ζήτημα του οικοπέδου της «ΑΛΤΕΚ» και την απαράδεκτη απόφαση για τη μεταφορά εκεί του αμαξοστασίου των απορριμματοφόρων που παρεμποδίστηκε με κινητοποιήσεις, υπογράμμισε την ανάγκη: «Να δράσουμε από κοινού, αγωνιστικά και διεκδικητικά ενάντια στην ασφυκτική κατάσταση που ζούμε. Από όπου και να το πιάσεις, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη για τους εργάτες, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς απασχολούμενους». Στη συνέχεια τόνισε: «Δεν πάει άλλο. Μπαίνουμε μπροστά. Για να υπερασπιστούμε τις οικογένειές μας, τον συνάδελφο, τον γείτονα. Για την προστασία του εισοδήματός μας. Για να μπει φρένο στην ακρίβεια, που αποτελεί μια διαρκή αιμορραγία για τα ήδη επιβαρυμένα εισοδήματά μας. Για να μην πληρώσουμε τις συνέπειες του πολέμου».

Σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων. Οπως είπε ο Νίκος Αθανασίου, εκ μέρους του Συνδέσμου Συνταξιούχων, οι απόμαχοι της δουλειάς μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν χάσει το 25% της αγοραστικής τους δύναμης, με το πρόβλημα να είναι ακόμη πιο έντονο για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 400 και 500 ευρώ. Στους παγωμένους μισθούς στο Δημόσιο εδώ και 12 χρόνια αναφέρθηκε η Μαρία Ευαγγελάτου, από το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου, για να προσθέσει πως πολλοί συνάδελφοί της είναι χρεωμένοι, ενώ ένας αριθμός τους καταφεύγει στο κοινωνικό παντοπωλείο για να επιβιώσει...

Για τη σημασία της απεργίας μίλησε ο Κώστας Κατημερτζόγλου, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών, ενώ υπογράμμισε την αξία του συντονισμού, τόσο για τα τοπικά ζητήματα όσο και για τα μεγάλα κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα της ακρίβειας, της Υγείας, της Παιδείας, των ελεύθερων χώρων. Τις δυσκολίες επιβίωσης των οικογενειών με μικρά παιδιά ανέδειξε η Βούλα Τσίγκα, από τον Σύλλογο Γονέων παιδικών σταθμών, την ώρα μάλιστα που η υποχρηματοδότηση τους έχει οδηγήσει να μη διαθέτουν ούτε αναλώσιμα και να υπολειτουργούν. Στον ρόλο των σωματείων ενάντια στο κύμα της ακρίβειας αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των συνδικάτων υπογραμμίζοντας τη σημασία του συντονισμού με τους μαζικούς φορείς της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ