Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν περνά

Αθώοι 5 μαθητές και 4 εργαζόμενοι, που τους συμπαραστάθηκαν στους αγώνες του 1999

Από το χτεσινό συλλαλητήριο, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας
Από το χτεσινό συλλαλητήριο, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας
Αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, χθες το μεσημέρι, και τα εννέα άτομα που διώκονταν, με τη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επειδή συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις το 1999 στην Καλαμάτα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, ήταν πέντε μαθητές, δυο εκπαιδευτικοί (Αντρέας Ρεϊτζόπουλος, Ασπασία Γεωργακοπούλου) και τα στελέχη του ΚΚΕ Μαρία Διαμαντάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ, και Δημήτρης Τζαβάρας, γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής του Κόμματος.

Το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, κας Βεριώτου, που ζήτησε την ενοχή των τεσσάρων κατηγορούμενων - των δυο εκπαιδευτικών και των δυο στελεχών του ΚΚΕ - θεωρώντας προφανώς τη συμπαράστασή τους προς τον αγώνα των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, «εξυπηρέτηση πολιτικών και συντεχνιακών συμφερόντων».

Αλγεινή εντύπωση, πέρα από την πρόταση της εισαγγελέως, προκάλεσε η στάση της διευθύντριας του 1ου Λυκείου Καλαμάτας, κας Βερνάρου και της υποδιευθύντριας κας Λυκουρέζου, που με αναληθείς διατυπώσεις και υπερβολές προσπάθησαν να αντιστρέψουν εν πολλοίς την πραγματικότητα, χωρίς και να το πετύχουν.

Δυναμική κινητοποίηση συμπαράστασης

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα συμπαράστασης στους διωκόμενους στην Καλαμάτα έχει πάρει καθολικό χαρακτήρα. Ηταν συγκλονιστική η παρουσία εκατοντάδων μαθητών από πολλά σχολεία της πόλης, που έδωσαν δυναμικότατο «παρών» μπροστά από τα δικαστήρια, εκδηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους διωκόμενους. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με ενδιάμεσους σταθμούς σχολεία της πόλης και κεντρικό σύνθημα «δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι σε άλλα "μαθητοδικεία"».

Η αλυσίδα των μαθητικών διώξεων θα συνεχιστεί, όμως, και αύριο Τετάρτη 27 Φλεβάρη με τη δίκη σύσσωμου του τότε 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 1ου Λυκείου Καλαμάτας. Με αφορμή αυτήν την αυριανή δίκη, το ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ καλεί το μαθητικό κίνημα της Καλαμάτας να δώσει νέα μαχητική απάντηση στην τρομοκρατία της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τους εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες που χθες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, για Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.

Η χθεσινή διαδήλωση, σύμφωνα με το ΝΣ Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε «κόντρα στην τρομοκρατία που ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από έναν κυβερνητικό μηχανισμό, αποτελούμενο από λυκειάρχες και καθηγητές, "αγανακτισμένους" γονείς και την αστυνομία».

«Για άλλη μια φορά - σημειώνει στην ανακοίνωση - οι μαθητές και οι μαθήτριες απέδειξαν ότι οι νόμοι 2525/97 και 2640/98 δεν πέρασαν στη συνείδηση των μαθητών, παρά τα 4 χρόνια λειτουργίας της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Τώρα, πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι φοβούνται τους μαθητές πιο πολύ από ποτέ. Δεν τους κόβουν μόνο το δικαίωμα της μόρφωσης, αλλά και το δικαίωμα της διεκδίκησης όσων τους ανήκουν. Ξέρουν ότι τα προβλήματα στην Παιδεία έχουν φέρει σε απόγνωση το μαθητόκοσμο και το λαό».

Και το ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ καταλήγει, καλώντας στην αυριανή κινητοποίηση το λαό της πόλης να εκφράσει και πάλι την αλληλεγγύη του. «Ιδιαίτερα καλούμε τους καθηγητές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας έμπρακτα την κινητοποίηση των μαθητών τους», σημειώνει, τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «χαμένοι είναι οι αγώνες που δε γίνονται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ