Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στη Λάρισα και στις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μήνυμα αγώνα, μάχης και κλιμάκωσης της πάλης έστειλαν χιλιάδες εργατόκοσμου, συμμετέχοντας στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, εκατοντάδες εργαζόμενοι από κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέβηκαν μαζικά και οργανωμένα στην απεργιακή συγκέντρωση. Τα σημάδια ότι θα «βουλιάξει» η πλατεία φάνηκαν από το πρωί, από τις απεργιακές φρουρές και τις εξορμήσεις που οργανώθηκαν σε εργοστάσια, ιδιωτικές κλινικές, σούπερ μάρκετ, χώρους του δήμου.

Η δράση και οι πρωτοβουλίες των σωματείων όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν την αντανάκλασή τους στην καθολική συμμετοχή στην απεργία από εργαζόμενους στο εργοτάξιο της «Αρμός», στην «Ιντρακάτ», από τους τεχνικούς του ΟΤΕ και από άλλους χώρους δουλειάς.

Μαχητικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, με πολλούς από αυτούς να κλείνουν και τα μαγαζιά τους, φοιτητές με το πανό του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών και αγρότες.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η συζήτηση που έχει ανοίξει για την επισιτιστική κρίση αναδεικνύει τη μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στις υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, και στο γεγονός ότι αυτές συνθλίβονται από την ΚΑΠ της ΕΕ, από το κριτήριο του κέρδους των εμποροβιομηχάνων».

Στην 1η Στρατιά κατέληξε η πορεία
Στην 1η Στρατιά κατέληξε η πορεία
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, Γιώργος Σακελαρόπουλος, στάθηκαν στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Μπάρμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος μίλησε για την ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων. Οπως τόνισε, «δεν θα μας σώσει καμία κυβέρνηση και κανένας "καλός" εργοδότης. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στην 1η Στρατιά, σηματοδοτώντας την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής και αναδεικνύοντας την απαίτηση να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται στρατιωτικές υποδομές, όπως αυτές στην 110 ΠΜ, ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα από τους Αμερικανούς.

Στον Βόλο, από τα χαράματα, με πανό και σημαίες, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορα σωματεία και κλάδους της Μαγνησίας ρίχτηκαν στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στη ΒΙΠΕ Βόλου, ενημερώνοντας και συζητώντας με τους εργάτες. Πολλοί απ' αυτούς μάλιστα αποφάσισαν εκείνη την ώρα να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ δεκάδες ήταν οι συζητήσεις σε πηγαδάκια για την ανάγκη οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Η πλατεία Πανεπιστημίου γέμισε, ενώ ομιλίες έγιναν από την Βούλα Ευθυμίου, πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων του Δημοσίου, τον Παναγιώτη Τσιτσιρίκη, πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, και τον Γιώργο Κουτσινάρη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Στα Τρίκαλα, από νωρίς το πρωί μέλη των σωματείων βρέθηκαν στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στον Ε65, καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία. Στην απεργιακή συγκέντρωση ξεχώρισε η παρουσία εργαζομένων από τα ΚΔΑΠ και τον κλάδο του Ξύλου, όπου σημειώθηκαν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, καθώς επίσης εργαζομένων στα Τρόφιμα και υγειονομικών. Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και οι βιοπαλαιστές αγρότες, με τη συμβολική παρουσία δύο τρακτέρ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Αννα Κουτελίδα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, η Στέλλα Κριμνιώτη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Τουρισμού - Επισιτισμού, και ο Κίμων Γρηγορίου, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΦΑΑ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Στην Καρδίτσα ξεχώρισε η συμμετοχή των οικοδόμων από τα μεγάλα γιαπιά, που ήταν κλειστά, των εργαζομένων του ΟΤΕ και πολλών εργαζομένων στο Εμπόριο, στην Εστίαση, στην Εκπαίδευση και στην Υγεία. Μαχητικό «παρών» έδωσαν αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης.

Τη συγκέντρωση, την οποία οργάνωσε στην πλατεία Πλαστήρα το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, χαιρέτισαν ο Πάνος Τζόκας, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, και ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Ελασσόνα, Φάρσαλα, Καλαμπάκα και Σκόπελο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ