Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγώνας μέχρι τέλους για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Μαζικές οι συγκεντρώσεις σε όλη τη Στερεά και στην Εύβοια

Χαλκίδα
Χαλκίδα
Μία ακόμη δυναμική απάντηση στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης έστειλαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Στάλθηκε για μία ακόμα φορά το μήνυμα ότι «από τις εργασίες και τα σπίτια δεν πρόκειται να βγούμε», ενώ εργαζόμενοι και Σωματεία τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν μέχρι τέλους τον αγώνα για να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν οι γυναίκες της περιοχής και η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ, καθώς και εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι από τη Στερεά Ελλάδα.

Επίσης παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή του Κόμματος, και Κώστα Παρασκευά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Γιώργος Οικονόμου, εκφράζοντας τη στήριξη και αλληλεγγύη των εργαζομένων της περιοχής, ο Γιώργος Κάζας ταμίας του επιχειρησιακού Σωματείου, και ο Τάκης Καραμέρης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Γυναικών χαιρέτισε η Γιάννα Αστερίου, εργαζόμενη στη ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι οι γυναίκες της περιοχής θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο πλευρό των εργαζομένων.

Παναγιώτης Πολίτης: Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, στη φτώχεια και στον πόλεμο

Από τη συγκέντρωση στη Λάρυμνα
Από τη συγκέντρωση στη Λάρυμνα
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, συνέδεσε τον αγώνα της ΛΑΡΚΟ με την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων όλης της χώρας ενάντια στην ακρίβεια, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους που γεννά ο ανταγωνισμός των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Ανέδειξε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για «να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, ο εκσυγχρονισμός της και η παραπέρα ανάπτυξή της, όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή όλων όσα μας χρωστούν οι κυβερνήσεις».

Εξέφρασε επίσης συμπαράσταση στον ουκρανικό λαό, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εισβολή της Ρωσίας και την εμπλοκή των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

«Από τη μία στην Ουκρανία πόλεμος, αίμα αθώων, πρόσφυγες και κατατρεγμένοι, καταστροφές και καμένη γη. Από την άλλη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, επερχόμενη επισιτιστική κρίση, πείνα (...) Από τη μία η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των κοιτασμάτων νικελίου στη ΕΕ, οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει τις τιμές του σε ένα πρωτοφανές "ράλι", η ΛΑΡΚΟ είναι υπερκερδοφόρα. Από την άλλη η κυβέρνηση έχει σχεδόν σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, επιχείρησε με αβάσιμους εκβιασμούς περί "πτώχευσης και χασίματος των αποζημιώσεων" να εξαπατήσει και να τρομοκρατήσει εργαζόμενους και δικαστές και να μας απολύσει χωρίς καμία διασφάλιση για το αύριο και την καταβολή του μόχθου μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αγώνας - ελπίδα για όλη την εργατική τάξη.

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι ελπιδοφόρος για όλη την εργατική τάξη της χώρας, γιατί οι εργαζόμενοι ενωμένοι σαν μια γροθιά τα βάλαμε με την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που προωθεί, και έχουμε αντέξει 27 μήνες, παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα του εγκλήματος έλεγε 12 μήνες. Ο αγώνας αυτός είναι "φάρος", γιατί έχει αναδείξει την ανεξάντλητη δύναμη των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα», συνέχισε ο Π. Πολίτης.

«Σήμερα, μέσα από τον αγώνα μας, ο ελληνικός λαός έχει μάθει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι χρυσωρυχείο. Για τη σκληρή εργασία μας και τις μικρές αμοιβές μας, για τους εκατοντάδες νεκρούς και σακατεμένους μας. Για τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα μας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως με αποφασιστικότητα και συσπείρωση στα Σωματεία «είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να εξασφαλίσουμε τη δουλειά και την καταβολή του ιδρώτα που μας χρωστούν».

Διάλογος με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων

Αναφέρθηκε ακόμα στις προτάσεις έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, και επεσήμανε ότι μόνο στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών διασφαλίζονται η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και τα δικαιώματα των εργαζομένων, και αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος να μαραζώσουν ολόκληρες περιοχές.

«Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, δεν θα επιτρέψουμε να μαραζώσει η περιοχή μας. Μέχρι σήμερα καλά βαδίζουμε. Με βήματα σιγουριάς, σταθερά, αποφασιστικά, μέρα με τη μέρα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση. Στόχος τους είναι να μας "σπάσουν" και να αποδεχτούμε τα σχέδιά τους - στόχος μας είναι με ασφάλεια στην εργασία να ανέβει η παραγωγή», τόνισε ο Π. Πολίτης και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα.

Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη Στερεά και στην Εύβοια

Με μεγάλη συμμετοχή σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς και μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για την περαιτέρω οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός της ΛΑΡΚΟ νέκρωσαν κι άλλοι μεγάλοι εργασιακοί χώροι στη Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων, στη Χαλκίδα και αλλού. Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις όπως στο εργοστάσιο της «Coca Cola» και η παρέμβαση του επιχειρησιακού Σωματείου και του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας στις εγκαταστάσεις της «Μιμίκος» στον Πισσώνα Χαλκίδας.

Ιδιαίτερα μαζικές και δυναμικές ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε μια σειρά πόλεις της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Στη Χαλκίδα, στην πλατεία Ταχυδρομείου, χαιρετισμό απηύθυναν η Γεωργία Μπαμπά από το Σωματείο της «Μιμίκος», η Μάγδα Βενιζέλου, συμβασιούχος καθαρίστρια στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, και η Χαρά Νίκα από την ΕΛΜΕ Εύβοιας. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Τζαβάρα, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, μέλη του παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ερμήνευσαν ένα ουκρανικό και ένα ρωσικό τραγούδι, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη των σωματείων στους λαούς των δύο χωρών.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.

Μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, όπου ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, μέλος της διοίκησης. Χαιρέτισαν ο Δημήτρης Ματσιώτας από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμφίκλειας, η Γεωργία Ζαγγανά, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, ο Θανάσης Ντίνος εκ μέρους των συνταξιούχων και ο Κώστας Σταματάκης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Καρπενήσι, Αλιβέρι και Ιστιαία το πρωί της Τετάρτης και στο Μαντούδι Εύβοιας το απόγευμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η απεργία στην υπόλοιπη Στερεά(2024-04-18 00:00:00.0)
Θερμή η υποδοχή τους στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο(2024-04-13 00:00:00.0)
Τιμούν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά και συνεχίζουν τον αγώνα τους(2023-04-27 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν την Αθήνα στις 26 Φλεβάρη(2022-02-16 00:00:00.0)
Στις 10 Ιούνη όλοι στην πύλη της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα(2021-06-09 00:00:00.0)
Κάλεσμα ξεσηκωμού μπροστά στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου(2020-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ