Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν πως ετοιμάζει επίθεση

Συνομιλίες των δυο ηγετών την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες

Η λεγόμενη και «παγωμένη» σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια από τις πολλές στην περιοχή του Καυκάσου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και την καπιταλιστική παλινόρθωση που αναθέρμανε τον εθνικισμό, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Αποτελεί στοιχείο της όξυνσης του ανταγωνισμού, που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα όπως γίνεται και στην Ουκρανία. Εν μέσω νέας έντασης μεταξύ των δυο κρατών στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Νότιου Καυκάσου, με την Αρμενία να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι επιδιώκει την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας κατά της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναζητείται νέο σημείο συμβιβασμού. Ετσι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Iλχάμ Αλίεφ, την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, έπειτα από μεσολάβηση της ΕΕ, με στόχο να οργανωθούν συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με μια ειρηνευτική συμφωνία.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγόρησε το Σάββατο το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά ότι παραβίασε τους όρους της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον Νοέμβρη του 2020, πραγματοποιώντας «τέσσερις επιδρομές με drone τύπου Bayraktar» στις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου βρίσκονται ως «ειρηνευτικές δυνάμεις» περίπου 2.000 ρωσικά στρατεύματα. Στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, που προέκυψαν μετά τον τελευταίο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και παραμένουν ακαθόριστα, σημειώνονται συχνά ένοπλα επεισόδια, ορισμένες φορές με νεκρούς και τραυματίες.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ο Αρμένιος πρωθυπουργός εξέφρασε αμφιβολίες, λέγοντας ότι «το Αζερμπαϊτζάν εκφράζει πρώτα κάποιες ιδέες σε διπλωματικές και δημόσιες πλατφόρμες και μετά μας κατηγορεί για μη συμμόρφωση. Είναι προφανές ότι το Μπακού προσπαθεί να νομιμοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ». Επίσης χαρακτήρισε παραπληροφόρηση τους ισχυρισμούς του Αζερμπαϊτζάν ότι η Αρμενία παρείχε τέσσερα αεροσκάφη Sukhoi-30SM στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην επίθεση στην Ουκρανία.

Εκτός από την ΕΕ φυσικά διαμεσολαβητικό ρόλο θέλει να παίξει και η Ρωσία. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες και των δύο χωρών, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καλώντας τους να τηρήσουν την «ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και ουσιαστικά να τηρηθούν προηγούμενοι συμβιβασμοί όπως του Νοέμβρη του 2019 και του Νοέμβρη του 2021.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ