Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Διήμερη γενική απεργία για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Από τη συμμετοχή των υγειονομικών

Copyright 2022 The Associated

Από τη συμμετοχή των υγειονομικών
Διήμερη γενική απεργία έγινε 28 και 29 Μάρτη στην Ινδία, με βασικά αιτήματα την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων στην κοινωνική ασφάλιση και την αύξηση του βασικού μισθού. Οι εργάτες διαδήλωσαν επίσης ενάντια στον προϋπολογισμό του νέου έτους, αλλά και ζητώντας να αποσυρθούν νέα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι για να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Μεταξύ άλλων, προωθούνται νέες διατάξεις, με τις οποίες η μεγαλοεργοδοσία θα μπορεί ακόμα πιο ευέλικτα να προσαρμόζει μισθούς και ωράρια στις ανάγκες της κερδοφορίας της.

Διεθνή πρακτορεία όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσαν ότι στις διαδηλώσεις ξεχώρισε και η συμμετοχή των υγειονομικών, που πήραν μέρος με τις λευκές τους φόρμες, ζητώντας αξιοπρεπείς μισθούς αλλά και διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων (σταθερό ωράριο, κατώτατος μισθός, κοινωνική ασφάλιση κ.τ.λ.). Οι εξαντλητικές συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν, ειδικά την τελευταία 2ετία με την πανδημία, έφερε στην επιφάνεια με πολύ αποκαλυπτικό τρόπο τα τεράστια προβλήματα που γεννά και για την υγεία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, η απουσία ενός καθολικού συστήματος Υγείας, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, με εργαζόμενους που απολαμβάνουν σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα.

Στο Νέο Δελχί, η κεντρική απεργιακή διαδήλωση έγινε στην περιοχή Τζεντάρ Μαντάρ, κοντά στο Κοινοβούλιο.

Ανάμεσα σε άλλες πολιτείες, ξεχώρισαν οι διαδηλώσεις σε Δυτική Βεγγάλη (με μεγάλη συμμετοχή σιδηροδρομικών) και την Κεράλα, όπου κλειστά ήταν χτες και πάρα πολλά καταστήματα. Σημαντική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους των Τραπεζών αλλά και του Ηλεκτρισμού, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν και τις ιδιωτικοποιήσεις που επιταχύνει η κυβέρνηση, για να συγκεντρώσει στα χέρια ακόμα λιγότερων μεγαλοεπενδυτών την «πίτα».

Στην Καλκούτα, διαδηλωτές πορεύτηκαν με πανό που έγραφαν π.χ. «Σώστε τη χώρα, σώστε τον λαό της χώρας, στηρίξτε την πανινδική απεργία»! Πριν από τη γενική απεργία είχαν προηγηθεί άλλες κινητοποιήσεις, σε επίπεδο κλάδων και σε διάφορες περιοχές και αυτή αποτέλεσε βήμα κλιμάκωσης.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στη γενική απεργία των εργαζομένων της Ινδίας, το ΠΑΜΕ σε μήνυμά του σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «ο αγώνας των εργατών σε όλο τον κόσμο είναι κοινός για να μην πληρώσουν οι λαοί την κρίση, τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους των μονοπωλίων. Και στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα προετοιμάζουν μαχητικά γενική απεργία στις 6 Απρίλη.

Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της Ινδίας και εκφράζει την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας στη διήμερη γενική απεργία των εργατών της Ινδίας».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org