Ρωσία και ΗΠΑ διαγκωνίζονται για την ινδική αγορά με το «καρότο» και το «μαστίγιο»
Κίνα και Νήσοι Σολομώντα υπέγραψαν χτες το προσχέδιο του Αμυντικού Συμφώνου που προβλέπει τη δυνατότητα ανάπτυξης κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων στο κρατίδιο αυτό του Ειρηνικού, με φόντο την όξυνση της κόντρας μεταξύ Δύσης - Ρωσίας, η οποία επιταχύνει διεργασίες που «τρέχουν» εδώ και καιρό, σε όλα τα επίπεδα.
O εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν διαμήνυσε ότι «οι προσπάθειες για προκλήσεις, φραγμούς και υπονόμευση σε βάρος των φιλικών σχέσεων της Κίνας με νησιωτικές χώρες δεν είναι δημοφιλείς και δεν θα πετύχουν».
Αλλωστε, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο και σε άλλα κρίσιμα - για την περιοχή και όχι μόνο - μέτωπα, η Κίνα φιλοξένησε και τη διήμερη συνάντηση (ολοκληρώθηκε χτες) των ΥΠΕΞ των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε και η Ρωσία, αλλά και ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτάκι. Σε παρέμβασή του, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε μάλιστα ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο στάδιο μετάβασης από το χάος στην τάξη» και πρόσθεσε ότι η Κίνα «έχει δεσμευθεί να στηρίζει την επιδίωξή του για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη». Τόσο στην ίδια τη συνάντηση (που σημειωτέον έγινε παράλληλα με συνάντηση και της «διευρυμένης τρόικα για το Αφγανιστάν» που απαρτίζουν Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Πακιστάν) όσο και στο περιθώριό της, συζητήθηκαν και μια σειρά ενεργειακά σχέδια που θα επιδράσουν στις ευρύτερες ισορροπίες, όπως ο αγωγός TAPI, που θα μεταφέρει τουρκμένικο αέριο προς Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία.
Την ίδια στιγμή, στις διεθνείς διεργασίες που «τρέχουν» επιδρούν και εξελίξεις στο εσωτερικό κάθε χώρας: Ενδεικτική είναι η συζήτηση που θα γίνει μεθαύριο Κυριακή στην πακιστανική βουλή, μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του Ιμράν Καν (που τα τελευταία χρόνια προτάσσει τη συνεργασία με την Κίνα), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι διαθέτει τη στήριξη 175 από τους 342 βουλευτές.
Ο Καν κατήγγειλε «διεθνή συνωμοσία για την απομάκρυνση μιας κυβέρνησης που είχε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τις επίσημες επαφές του στην Ινδία ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, που μεταξύ άλλων θα συζητήσει τα περιθώρια παράκαμψης του δολαρίου και στις οικονομικές συναλλαγές Ινδίας - Ρωσίας.
Το «Μπλούμπεργκ» επικαλούμενο ρωσικές και ινδικές κυβερνητικές πηγές μετέδιδε χτες ότι η Μόσχα έχει τάξει ήδη στο Νέο Δελχί μεγάλες εκπτώσεις για κάθε βαρέλι ρωσικού αργού πετρελαίου.
Το επίμονο «φλερτ» της Ρωσίας στην Ινδία παρακολουθούν πρώτα απ' όλα οι ΗΠΑ, που έχουν προσδοκίες από τη συμμετοχή της Ινδίας σε σχήματα όπως η QUAD.
Την Τετάρτη, ο Ινδός ΥΠΕΞ Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συνομίλησε πάλι (τηλεφωνικά) με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση - συζήτησε για «τις προτεραιότητες στην περιφέρεια» περιλαμβανομένων «των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση ενός ελεύθερου, ανοιχτού, ασφαλούς και ευημερούς Ινδο-Ειρηνικού».
Επιπλέον, πριν προσγειωθεί ο Λαβρόφ στο Νέο Δελχί, στη μεγαλούπολη βρέθηκε ο Αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τη Διεθνή Οικονομία Νταλίπ Σινγχ (ινδικής καταγωγής). Εξηγώντας τους λόγους της επίσκεψής του, είπε χωρίς περικοκλάδες ότι «ήρθε με πνεύμα φιλίας να εξηγήσω πώς λειτουργούν οι κυρώσεις μας (σ.σ. κατά της Ρωσίας), τη σημασία της στράτευσης στο πλευρό μας, της έκφρασης μιας κοινής απόφασης και της ανάπτυξης των κοινών συμφερόντων μας. Και, ναι, υπάρχουν συνέπειες για χώρες που ενεργά προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις...»
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Κίνας.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν είπε ότι ΕΕ και Κίνα αποτελούν «δύο σημαντικές δυνάμεις στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, δύο σημαντικές αγορές για την προώθηση της κοινής ανάπτυξης», αναφέροντας ότι μέσα στη σημερινή διεθνή κατάσταση που «είναι ασταθής και με αυξανόμενες αβεβαιότητες», οι δύο πλευρές «πρέπει να ενισχύσουν τη στρατηγική επικοινωνία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να οικοδομήσουν συναίνεση και να διεξάγουν διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό και όφελος». Κατέληξε δε ότι «η βιώσιμη και σθεναρή ανάπτυξη των ευρω-σινικών σχέσεων» μπορεί να «προσφέρει σταθερότητα και θετική ενέργεια στη διεθνή κατάσταση».
Ανακοίνωση της Κομισιόν ανέφερε ότι «δεδομένης της σοβαρότητας των πρόσφατων εξελίξεων, οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να επικεντρωθούν στην αδικαιολόγητη και απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον αρνητικό αντίκτυπό της στο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, στην παγκόσμια ασφάλεια και την οικονομία». Ακόμα, ότι οι ηγέτες «θα επανεξετάσουν τη συνολική διμερή ατζέντα ΕΕ - Κίνας».