Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σχέδια που σπέρνουν ενεργειακή φτώχεια για πολλά χρόνια

Οι εκπρόσωποι των ενεργειακών ομίλων ομολογούν τα όσα επώδυνα έρχονται για τα λαϊκά στρώματα

O ατέλειωτος Γολγοθάς που έχουν μπροστά τους τα λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες με τις συνεχείς αυξήσεις στην Ενέργεια, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του «Power and Gas Forum» τις προηγούμενες μέρες, από το σύνολο των εκπροσώπων μεγάλων ενεργειακών ομίλων που συμμετείχαν. Ταυτόχρονα, με την αναμενόμενη επιβεβαίωση ότι το υφιστάμενο ληστρικό μοντέλο της «απελευθερωμένης» αγοράς και της «πράσινης μετάβασης» θα συνεχιστεί πάση θυσία, κατέθεσαν εκ νέου τις απαιτήσεις προς το αστικό πολιτικό προσωπικό να συνεχίσουν να διατηρούν ανοιχτούς τους κρουνούς της χρηματοδότησης και να διαμορφώσουν ακόμα πιο «φιλικό» για τις επενδύσεις τους θεσμικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γ. Γιαννακόπουλου, εκπρόσωπου του Ομίλου Μυτιληναίου. «Εσταξε μέλι» για τη λειτουργία του «μοντέλου στόχου» της ΕΕ στην αγορά ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι οι εγχώριες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, χάρη στη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού με το βουλγαρικό και το ιταλικό, και κατ' επέκταση με της υπόλοιπης Ευρώπης, «μπορούν να ανταγωνίζονται ισότιμα» τις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές μονάδες. Με απλά λόγια, πρόκειται για καθαρή ομολογία του πόσο επικερδές είναι το ισχύον μοντέλο «απελευθερωμένης αγοράς» για τους μονοπωλιακούς ομίλους του χώρου της Ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αφού στην ουσία λέει ότι μπορούν να εμπορεύονται ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές της υπόλοιπης Ευρώπης. Πρακτική που φέρνει τεράστια κέρδη φυσικά στους ομίλους, αλλά και τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής. Επιπλέον, ο ίδιος αρνήθηκε ότι υπάρχει «φθηνή ή ακριβή» ελληνική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, αφού τα επίπεδά της κινούνται ανάλογα με εκείνα της Ιταλίας...

Προετοιμάζουν για νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις

Ακόμα πιο ξεκάθαρος για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς και του ενεργειακού κόστους ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), Ντ. Μπενρουμπή. Στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης και της απεξάρτησης, είπε, όποια λύση κι αν επιλεγεί για το ενεργειακό μείγμα δεν μπορεί παρά να είναι «δυσβάσταχτη και ακριβή λύση, με σημαντικό κόστος τόσο για τις οικονομίες όσο και για τους καταναλωτές».

Για «μονιμότητα» των υψηλών τιμών ρεύματος και όχι για «έκτακτη κατάσταση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της εταιρείας προμήθειας ηλεκτρισμού NRG, Αν. Λωσταράκος, επισημαίνοντας ότι τα «μεταβλητά» τιμολόγια θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται, αλλιώς θα ...καταρρεύσουν οι προμηθευτές, και πρόσθεσε ότι είναι αρκετές οι εταιρείες προμήθειας που σήμερα βρίσκονται κοντά στην έξοδο από την αγορά. Η «μεταβλητότητα» των τιμολογίων, για την οποία γίνεται λόγος στη συγκεκριμένη παρέμβαση, αφορά την άμεση επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών στα ενεργειακά χρηματιστήρια, όπως αποτυπώνονται στις λεγόμενες ρήτρες αναπροσαρμογής ή ρύπων κ.λπ. Δηλαδή οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να υφίστανται τα χρηματιστηριακά παιχνίδια στις πλάτες τους και να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν στα τιμολόγια ρεύματος από μήνα σε μήνα. Ο ίδιος είπε με κυνισμό ότι η περίοδος των υψηλών τιμών ρεύματος αποτελεί τη νέα «ενεργειακή πραγματικότητα»...

Αντίθετη ακόμα και στην εντελώς ψευδεπίγραφη και για το θεαθήναι φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, εμφανίστηκε η εκπρόσωπος της «Elpedison», Κ. Καραλή. Σαν «λύση» για το πρόβλημα των αυξήσεων παρουσίασε ανάμεσα σε άλλα την παραχώρηση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιωτικούς ομίλους, την ένταση δηλαδή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και της «απελευθέρωσης», η οποία έχει δημιουργήσει το πρόβλημα.

Οι σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό των μονοπωλίων και ο ενδοαστικός ανταγωνισμός τον οποίο προκαλεί το υφιστάμενο μοντέλο αγοράς Ενέργειας αναδείχθηκαν από τον εκπρόσωπο των ενεργοβόρων βιομηχανιών, Αντ. Κοντολέων. Εξέφρασε τη δυσφορία του για την αδυναμία των βιομηχανιών να υπογράφουν προνομιακά διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς, εκπτωτικά στην πραγματικότητα, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη δυσφορία των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων που ως καταναλωτές Ενέργειας πλήττονται από τις αυξήσεις στη λιανική. Ζήτησε μάλιστα το 50% της παραγωγής που προμηθεύονται οι βιομηχανίες να διατίθεται με διμερή συμβόλαια, κατά τα πρότυπα της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως επίσης το 50% της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα που ξεδιπλώνει ο ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Γ. Μάργαρης, πρόγραμμα το οποίο στρέφεται στην απορρόφηση και ένταξη των νέων έργων ΑΠΕ, που επίσης αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς όλο το προηγούμενο διάστημα και, σύμφωνα με τις άδειες που ανακοινώνονται, ο ρυθμός εγκατάστασης νέων έργων αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα. Οπως είπε, ο διαχειριστής, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, προχώρησε σε έργα άνω των 450 εκατ. ευρώ το 2021 και ανάλογα ποσά θα επενδυθούν για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος την επόμενη διετία. Τα έργα αυτά, συνέχισε, θα αυξήσουν κατά 70% την χωρητικότητα του συστήματος για την υποδοχή των νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Αναλύοντας περαιτέρω τη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ, ανέφερε ότι από τον Γενάρη του 2021 μέχρι σήμερα τα αιτήματα για νέα έργα που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν σε ισχύ που ανέρχεται σε 19,3 GW, σχεδόν ίση με τον ήδη κατειλημμένο χώρο, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα τα νέα αιτήματα έκδοσης υπερέβησαν τα 2 GW.

Μια μικρή εικόνα της τραγικής κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενοι από τις πρακτικές των ομίλων, με τις απροειδοποίητες αλλαγές στα συμβόλαια, παρουσίασε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θ. Δαγούμας. Οπως είπε, μέσα σε δύο μήνες έχουν τετραπλασιαστεί οι καταγγελίες των καταναλωτών προς τη ΡΑΕ, με το 90% των παραπόνων να αφορούν θέματα λογαριασμών και συμβάσεων.

Δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους ομίλους

Τις σαφείς δεσμεύσεις προς τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους επανέλαβε χτες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο. Για μια ακόμα φορά υπερασπίστηκε την εφαρμοζόμενη εγκληματική ενεργειακή πολιτική της «απελευθέρωσης», της «πράσινης μετάβασης» και της «ενεργειακής απεξάρτησης» από τη Ρωσία, που συνοδεύεται με ενεργειακή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, και διαβεβαίωσε ότι αυτή θα συνεχιστεί.

Το μόνο που αρκέστηκε να πει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που πλήττει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, ήταν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «στηρίζει» με τα γνωστά ψίχουλα τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι... έλεγχοι στην αγορά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών από τις εταιρείες προμήθειας... Κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν έχει κανένα αντίκρισμα για τον λαό, αφού οι εταιρείες θησαυρίζουν από τη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας η οποία υλοποιείται διαχρονικά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Εν κατακλείδι, αυτό που προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων των ενεργειακών ομίλων είναι ότι τα όσα έχουν «τραβήξει» μέχρι σήμερα τα λαϊκά νοικοκυριά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες είναι μόνο τα προεόρτια μιας πραγματικής λαίλαπας που θα τσακίσει τα εισοδήματά τους και θα καταστήσει το ηλεκτρικό ρεύμα κυριολεκτικά είδος πολυτελείας και προνόμιο των λίγων, αν δεν κινητοποιηθούν συντονισμένα για να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα μείωσης των τιμών ρεύματος, κόντρα στην αντιλαϊκή «απελευθέρωση» και τη «φιλοπεριβαλλοντική» υποκρισία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ