Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Διεργασίες για ... κυβερνητικές συνεργασίες

Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές των αστικών επιτελείων, με τις διεργασίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ενόψει και των επόμενων εθνικών εκλογών, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στόχος η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να υπάρξει μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης που θα υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και πολεμικών ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Η προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, που άφησε για πρώτη φορά «ανοιχτό» το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές, οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα δημιουργηθεί «μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών» αλλά και η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, περί «προγραμματικών συνεργασιών», δίνουν τον τόνο.

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ βάζει μπροστά την κυβερνητική «σταθερότητα» για απρόσκοπτη εφαρμογή της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής των αστικών κομμάτων. Επιχειρώντας να εξηγήσει την πρόσφατη μεταστροφή Μητσοτάκη, από επιδίωξη αυτοδυναμίας σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, επέμεινε ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Μια σταθερή κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντάς αποτελεσματικά έγκαιρα, γρήγορα στις κρίσεις που υπάρχουν και να έχει η χώρα συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Συμπλήρωσε ότι «το καλύτερο μέσο επίτευξης σταθερών κυβερνήσεων είναι η αυτοδυναμία», αλλά «από εκεί και πέρα ο κόσμος, οι πολίτες, είναι αυτοί που θα αξιολογήσουν τα γεγονότα, θα αποφασίσουν και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες με τις οποίες η χώρα θα προχωρήσει». «Απέχουμε από τις εκλογές παραπάνω από ένα χρόνο. Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει σήμερα κάποια Α χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά», σημείωσε εξάλλου, βασικά προετοιμάζοντας για επερχόμενο ...μεγάλο παζάρι, όσο πλησιάζουμε την κάλπη.

Για την αντιλαϊκή «σταθερότητα» κόπτεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέτει το δικό του κάλπικο δίλημμα, «Μητσοτάκης ή σταθερότητα», με τον Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξή του πρόσφατα να αναφέρεται και σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και ότι «υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης συνεργασίας». Επιπλέον, μίλησε για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στηριχθεί σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία και θα έχει περιορισμένο χρόνο ζωής. «Αυτή η δυνατότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές, ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να συνεργαστεί με το τρίτο, με το τέταρτο, για να φτιάξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα πάει τον τόπο σε ένα σχέδιο, αν όχι τετραετίας, σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», από το «δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν», μετακινήθηκε στο «θα έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε τις δικές μας πολιτικές και τα πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας». Και ότι «αν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες, όπως πιστεύω εγώ, όπως πιστεύει και η παράταξή μας, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή. Αν το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά και για τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ